ACSI FreeLife

Menu

Tour de Mercantour

Op zo’n 50 kilometer ten noorden van de Côte d’Azur ligt de Mercantour. Dit onbekende, ongerepte nationaal park is een eldorado voor zowel de fietsende als de wandelende berggeit. ACSI FreeLife vertelt welke plekken je zeker niet mag overslaan.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Tour de Mercantour

Door ACSI FreeLife samen met Atout France

Nationaal Park de Mercantour ligt in Zuidoost-Frankrijk, vlak bij de Italiaanse grens, en vormt de natuurlijke verbinding tussen de Alpen en de Middellandse Zee. Het grootste deel van dit Franse natuurgebied ligt boven de boomgrens. De Mercantour is niet alleen een geliefd gebied bij wandelaars en fietsers. Ook gemzen, hermelijnen, bergmarmotten en steenbokken voelen zich hier thuis.

Col de la Bonette

Onder fietsers wordt de Mercantour vaak in één adem genoemd met de Col de la Bonette, die de verbinding vormt tussen de vallei van Ubaye en de Tinée-vallei. Oké, deze berg staat bij de gemiddelde recreatieve fietser misschien een stuk lager op de bucketlist dan de bekende namen als de Alpe d’Huez (1.860 meter) en de Mont Ventoux (1.912 meter), het maakt de fysieke uitdaging er niet veel minder op. Met 2.802 meter vormt de Bonette – die alleen van juni tot oktober open is – een van de hoogst geasfalteerde wegen van Europa. Vanaf de voet in Jausiers kost het je 23 kilometer en ongeveer 1.500 hoogtemeters om de top te bereiken.

de col de la Bonette is een van de hoogtepunten van de MercantourDe Col de la Bonette is een van de hoogtepunten van de Mercantour

Onderweg naar de top houden snel veranderende uitzichten je bezig. Na groene weides, denderende watervallen en kuddes schapen beland je langzaam in een maanlandschap en is het oppassen geblazen voor de marmotten die de weg oversteken. Bovenop kan je bij bergrestaurant Halte 2000 aanschuiven voor een meer dan welverdiende pitstop. Voordat je je schrap zet voor een spectaculaire afdaling, is het zonde om niet even door te lopen tot aan de echte top van de berg op 2.860 meter hoogte. Vanaf daar kijk je met een beetje geluk uit op de andere Alpentoppen.

In deze ruige, dunbevolkte regio is Barcelonnette (in de Ubaye-vallei) een van de bekendste plaatsen. De Mercantour leent zich dan ook uitstekend voor uitdagende fiets- en wandeltochtenIn deze ruige, dunbevolkte regio is Barcelonnette (in de Ubaye-vallei) een van de bekendste plaatsen. De Mercantour leent zich dan ook uitstekend voor uitdagende fiets- en wandeltochten

Meer op 2.200 meter hoogte

Voor wandelaars ligt een van de ijkpunten ruim 600 meter lager. Na een wandeling van een uur tot twee uur word je verrast met een uitzicht op Lac d’Allos, dat bekendstaat als een van de mooiste en hoogstgelegen bergmeren van Europa. Je kijkt uit op een levend openluchtschilderij van diepblauw water, groene bergweiden, lariksbomen, rondfladderende vlinders en bergtoppen op de achtergrond. Een van de hoogste pieken waar je vanaf het Meer van Allos op kijkt, is de Mont Pelat (3.050 meter). Vanaf deze berg, die je ook kunt beklimmen, heb je een spectaculair 360 graden-uitzicht over de Alpen.
Kies je liever voor een lange wandeling? De Mercantour telt verschillende gemarkeerde langeafstandswandelroutes – zoals de GR5 en de GR52A – die door de vallei van Merveilles voert. Deze ‘Vallei der Wonderen’ is beroemd vanwege de 2.500 jaar oude rotstekeningen. Een van de bekendste plaatsen van deze regio is Barcelonnette, in de Ubaye-vallei. Sinds de 19e eeuw is dit stadje nauw verbonden met Mexico en die invloed zie je nog altijd terug.

Lac d'Allos is een prachtig bergmeer op 2.200 meter (!) hoogte van waar je uitkijkt op de Mont Pelat (3.050 meter)

Lac d’Allos is een prachtig bergmeer op 2.200 meter (!) hoogte van waar je uitkijkt op de Mont Pelat (3.050 meter)

Meer info: alpes-tourism.com

Campingtip

Het campingaanbod concentreert zich in en rondom het stadje Barcelonnette. Een van die campings is camping Rioclar. Deze familiecamping ligt een paar kilometer ten westen van Barcelonnette aan de rivier l’Ubaye, in een uitgestrekt bos met uitzicht op Alpentoppen. Wie hier kampeert, ontkomt bijna niet aan een fysieke uitdaging. Je kunt er (berg)wandelen, fietsen, mountainbiken, raften, parapenten en kajakken. Camping Rioclar telt ruim 200 kampeerplaatsen.
Eurocampings.nl/104386

Praat mee

Praat mee: Tour de Mercantour

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht