ACSI FreeLife

Menu

Serre Chevalier, speeltuin voor buitensporters

In de vallei van Serre Chevalier Briançon en de omringende bergen kun je fantastisch wandelen en fietsen. Maar dit gebied in de Franse Hautes Alpes leent zich voor nog veel meer buitensportactiviteiten. ACSI FreeLife redacteur Timo de Boer vermaakte zich opperbest in deze speeltuin.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Buitensport_Serre Chevalier Briancon

Al sinds 1941 kun je vanuit het dorp Chantemerle met een kabelbaan naar de top van Serre Chevalier (2.491 meter). ‘Serre’ betekent ‘winderige ronde top’. ‘Chevalier’ komt van ‘cambeou,’ de naam die gegeven werd aan herders uit de Provence die hun kuddes op de berg lieten grazen.

Grootste skigebied van de zuidelijke Alpen

Serre Chevalier Vallée is het grootste skigebied in de zuidelijke Alpen en een van de grootste in Frankrijk. Ook in de zomer kun je hier tal van buitensportactiviteiten ondernemen. Met 370 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden kun je letterlijk alle kanten op.

Wij kiezen voor een meer avontuurlijke bergbeleving. Daarvoor lopen we vanuit het bergstation van de kabelbaan naar Rocher Blanc, een opvallende rots van ruim honderd meter hoog. Door de loodrechte wand voeren twee via ferrata’s omhoog, een makkelijke en een wat moeilijkere.

Via ferrata

Een via ferrata, ook wel klettersteigen genoemd, houdt het midden tussen een wandel- en een klimroute. Via aangebrachte laddertjes, treden en grepen klauter je met handen en voeten omhoog. En ja, dat is soms best spannend. Hoogtevrees kun je hier niet gebruiken. Maar wat een beleving!

Buitensport_Serre Chevalier Briancon

Om te voorkomen dat we kunnen vallen, dragen we een klimgordel en beveiligen we onszelf door ons vast te klikken aan een staalkabel. Zo kan er niets gebeuren. Na circa anderhalf uur klimmen bereiken we de top, waar net ook een paar wandelaars aankomen. Je kunt de top namelijk ook gewoon bereiken via een wandelpad. We genieten beiden weliswaar van hetzelfde uitzicht, maar dat wij hier via de steile rotswand omhoog zijn geklommen, maakt het uitzicht voor ons gevoel toch net even wat mooier.

Giant Zipline, sneller dan de kabelbaan

Via wandelpaden kun je helemaal afdalen naar Chantemerle. Opnieuw kiezen we voor een wat uitdagender alternatief: de Giant Zipline. Via deze nieuwe geopende tokkelbaan vliegen we met een vaart van zo’n 100 km/u omlaag. Sneller dan de kabelbaan.

Lees verder

Benieuwd welke buitensportactiviteiten je nog meer kunt doen in Serre Chevalier? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 4-2022.

 Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Serre Chevalier, speeltuin voor buitensporters

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht