ACSI FreeLife

Menu

Roadtrip door de Frans-Catalaanse Pyreneeën

De Frans-Catalaanse Pyreneeën zijn geliefd bij topsporters, maar voor een grote groep kampeerders is het gebied nog relatief onontdekt. Wat heeft deze rustige bergregio te bieden? Redacteur Sander neemt je op een roadtrip mee langs de mooiste plekken.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Frans-Catalaanse Pyreneeën_Eus

De Catalaanse Pyreneeën maken deel uit van de Pyrénées-Orientales. In dit departement in het zuidoostelijke uiteinde van Frankrijk op de grens van Spanje vind je de mediterrane kustlijn van de Côte Vermeille, ook wel bekend als de Côte d’Azur in het klein.

Roadtrip vanuit Perpignan richting de Pyreneeën

Wie vanuit deze ruige en kronkelige kustlijn het binnenland intrekt, is binnen anderhalf uur in een heel andere wereld. Voordat mijn reisgenoot Eimert en ik vanuit Banyuls-sur-Mer aan de Côte Vermeille de Pyreneeën intrekken, rijden we eerst noordwestwaarts richting Perpignan. Na de eerste stop in Perpignan volgen we de N116 richting de bergen.

1. Zonnige stedentrip

Voor een Franse stedentrip met een zo hoog mogelijke weerzekerheid kom je als snel uit bij Perpignan. In de hoofdstad van de Pyrénées-Orientales schijnt gemiddeld 300 dagen per jaar de zon. Liefhebbers van architectuur hebben in Perpignan genoeg te zien. Kunstenaars als Dalí en Picasso gingen hier niet voor niets op inspiratietocht.

Perpignan

Als we in het centrum op zoek gaan naar een Catalaanse keuken, valt ons oog ineens op een bescheiden met roze verlicht kasteelgebouw. Het blijkt te gaan om een van de bekendste gebouwen van deze stad. Het gebouw diende ooit als stadspoort én staatsgevangenis. Inmiddels vind je er een museum dat een inkijkje geeft in het Catalaanse leven.

Kenmerkend voor Perpignan zijn verder de boulevards met platanen en keurige bijgehouden plantsoenen. Ook de tapasrestaurants en smalle straatjes die zijn omgeven door hoge, lichtgekleurde panden met open ramen zijn typisch voor Perpignan.

2. Erosiekunst

Vanuit Perpignan gaan we op weg richting de Pyreneeën. Na twintig minuten rijden zien we de ‘orgelpijpen’ van Ille-sur-Têt vanaf de N116 al liggen. Alleen daarom al doodzonde om hieraan voorbij te rijden. Dit natuurwonder bestaat uit sierlijke rotsformaties van soms meer dan tien meter hoog die heel wat weg hebben van orgelpijpen.

Frans-Catalaanse Pyrenneeën_Les Orgues Ille-sur-Têt

Vanaf de parkeerplaats wandel je in een klein halfuur naar deze surrealistische tentoonstelling van zandstenen. Als je eenmaal tussen Les Orgues staat, is het bijna niet voor te stellen dat dit allemaal het resultaat is van natuurlijke erosie. Wie zou zeggen dat dit het eindresultaat is van een groot beeldhouwkunst-project zou ik meteen geloven. Achter de orgelpijpen zijn de Pyreneeëntoppen al zichtbaar. Na anderhalf uur zijn we weer terug bij de auto.

De andere must-stops

Benieuwd naar de andere vijf must-stops? Verzeker je dan van het extra dikke jubileumnummer en mis niets van de hoogtepunten van de Frans-Catalaanse Pyreneeën.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Roadtrip door de Frans-Catalaanse Pyreneeën

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht