ACSI FreeLife

Menu

Overwinteren in b(l)oeiend Bormes-les-Mimosas

Bormes-les-Mimosas is een van de meest bloemrijke dorpjes van Frankrijk. Als de mimosa in de winter bloeit, kleurt het dorpje aan de Côte d’Azur helemaal geel. Een kennismaking met dit bijzondere Zuid-Franse dorpje.

Auteur
Timo de Boer
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
Frankrijk_Provence_Bormes-les-Mimosas

Hoog op een helling boven de kustplaats Le Lavandou ligt Bormes-les-Mimosas. Het dorp wordt omringd door dennenbossen en wijngaarden zo ver het oog reikt. Dichtbij vind je de beroemde stranden van Cabasson, Brégançon, l’Estagnol en Pellegrin met meer dan 17 kilometer aan zandstranden en kristalhelder water. Op een klein eiland voor de kust ligt Fort Brégançon dat dateert uit de 17e eeuw. Het is een van de mooiste monumenten van de regio. En hoewel het een vakantieoord is voor Franse presidenten, is het ook toegankelijk voor publiek.

Frankrijk Provence Bormes les Mimosas 02

Middeleeuwse straatjes

Bormes-les-Mimosas, dat uitkijkt over de Middellandse Zee, is ontstaan in de 9e eeuw als een wijkplaats voor piraten en Saracenen (Noord-Arabisch volk). Het historische centrum heeft prachtige middeleeuwse straatjes, overdekte doorgangen en niet minder dan twaalf fonteinen. Met twaalf wijngaarden, een heerlijke Provençaalse gastronomie en mooie streekproducten heeft Bormes-les-Mimosas een art de vivre waar je niet omheen kunt. Het 12e-eeuwse dorp is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor ambachtslieden.

Bibis de Nathalie 1

Een daarvan is kunstenaar en hoedenmaakster Nathalie Papet. Onder de noemer ‘Les bibis du midi’ organiseert ze introductiecursussen hoeden maken. Na afloop wandel je met je zelfontworpen hoed naar buiten!

Hoofdstad van de mimosa

Het charmante middeleeuwse dorpje is één van de plus beaux villages fleuris de France, oftewel één van de mooiste bloemrijke dorpjes  Frankrijk. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat er 700 zeldzame plantensoorten voorkomen. Van januari tot maart kleurt het dorp geel en is het de hoofdstad van de mimosa, de plant met zijn pluizige gele bolletjes. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan parc Gondalez, een tuin die is geklasseerd als Jardin Remarquable. Overigens is Bormes-les-Mimosas en zijn omgeving niet alleen een b(l)oeiende bestemming voor de winter. Het zachte klimaat, met 300 dagen zon, zorgt ervoor dat het hier het hele jaar goed toeven is.

@baladeàvéloBormeslesMimosas

Fietsend langs alle hoogtepunten

De omgeving van Bormes-les-Mimosas kun je uitstekend verkennen per fiets. Een rondje van 55 kilometer – geschikt voor iedereen – laat je kennismaken met de diversiteit aan landschappen, de rijke flora en prachtige kust. Vanuit de middeleeuwse straatjes van Bormes-les-Mimosas zet je koers naar de mooie stranden van Cabasson met uitzicht op Fort Brégançon.

Drink koffie of geniet van een biologische brunch bij Café Léoube op het strand van Pellegrin met zijn kristalheldere water. Je zult op deze route, en vooral op de Léoube-weg, prachtige wijngoederen ontdekken waar je een rosé AOC Côte de Provence kunt proeven. Stop bij La Londe Les Maures op het landgoed Jasson om te genieten van een sappige citrus-olijfolie en eindig deze tocht bij Collobrières, in het hart van het Maures-massief, beroemd om zijn kastanjes. Vergeet niet te stoppen bij de banketbakker om te genieten van kastanje-ijs!

Praktische info

Bormes-les-Mimosas ligt in de Var, in het hart van de Provence op 1.300 kilometer rijden van Utrecht. Het dorp vormt een ideaal vertrekpunt om de stranden en de toeristische hotspots in de regio te bezoeken. De website van Bormes-les-Mimosas en die van het Frans Bureau voor Toerisme zijn een goed vertrekpunt voor de start van je vakantie.

Evenementen 2020 Bormes-les-Mimosas

Mimosalia: Het laatste weekend van januari is geheel gewijd aan zeldzame planten en tuinen.
Floral Corso: Dit bloemencorso dat in het laatste weekend van februari wordt georganiseerd, is het beroemdste ter wereld.
Middeleeuws Bormes: In het Pinksterweekend gaat Bormes-les-Mimosas terug in de tijd met een middeleeuwse markt, maaltijden en een vuurshow.

58527b7dc30ca 1

Campings rond Bormes-les-Mimosas

Camping Beau Séjour

Camping Lou Cabasso

Camp du Domaine

Praat mee

 1. R

  Hoe kan ik overwintere op campings welke dicht zijn in de winter ? ?

  Reageer
  0
  0
 2. R

  ACSI, even nadenken voor dat je iets publiceert. Leuke foto hoor zo aan het water, maar geen camping open en echt “frisjes” in de winter:-)

  Reageer
  0
  0
 3. GB
  Gijs van den Berg

  Overwinteren in….. Goeie tip, ware het niet dat deze campings alledrie dicht zijn in de wintermaanden.

  Reageer
  1
  0
 4. m

  waarom plaatsen ze dit als ze het zelf nooit hebben gedaan in de winter, het is daar ook winter , en dus koud . je moet al tot boven Valentia in Spanje gaan om een beetje aangename temperaturen te hebben,
  en trouwens , die campings zijn niet open in Januari en Februari . dus eerst nadenken en zelf ondervinden voor je zoiets aanprijst graag.

  Reageer
  2
  0
 5. m

  Zou er echt graag naar toe gaan met onze caravan. Helaas gaan de campings daar…ook de genoemde…pas in april open. Dus die januari tips hebben we niks aan.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Overwinteren in b(l)oeiend Bormes-les-Mimosas

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht