ACSI FreeLife

Menu

Op kastelentour in de Loirestreek

Kastelen. In de Franse regio de Loire kun je er niet omheen. En dat wil je ook helemaal niet. Redacteur Rosanne kampeerde in het gebied en zocht haar favoriete chateaus.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Chaumont sur Loire

In een half uurtje rijden, heb ik er al vijf gespot. Allemaal heel anders qua vorm en grootte. Niet gek als je bedenkt dat je hier in het midden van Frankrijk, pakweg tussen Orléans en Angers, meer dan 140 kastelen vindt.

La Loire à Vélo

Camping L’Isle aux Moulins is mijn eerste uitvalsbasis. Deze camping ligt op ongeveer twintig kilometer ten oosten van Orléans en zowel direct aan de Loire als aan de fietsroute La Loire à Vélo. Deze 800 kilometer lange fietsroute volgt de rivier de Loire van Cuffy (bij Nevers) tot St Brévin-les-Pins (Loire-Atlantique). Langs de route vind je zo’n 18 kastelen.

Vanaf de camping fiets ik richting Orléans en door naar Meung-sur-Loire (totaal 40 kilometer). De zon schijnt en de weilanden aan weerszijden zijn in volle bloei. Klaprozen en andere veldbloemen deinen mee op de wind. En meestal zie je ergens ook wel de rivier. Die is nooit ver weg.

Kasteel van Meung-sur-Loire

In Meung-sur-Loire spot ik een camperplaats naast de rivier. Op de parkeerplaats sta je rustig onder hoge bomen. En vanaf hier heb je als je je wegdraait van de rivier zicht op het kasteel van Meung-sur-Loire. Dit is het eerste kasteel dat ik bezoek. Een Nederlandstalige informatiemap krijg ik bij de entree in mijn handen gedrukt. Dit is een voorbeeld van een bouwwerk uit de middeleeuwen. De façade straalt dan ook niet direct pracht en praal uit, maar meer macht en ondoordringbaarheid.

Kastelen genoeg

Nu vraag je je wellicht af waarom juist deze Franse regio zo veel kastelen telt. Het antwoord op die vraag vind je terug in een reportage in ACSI FreeLife 2-2017. Natuurlijk staan we in dat verhaal ook uitgebreid stil bij een aantal bijzondere chateaus, zoals het kasteel van Chambord. Dit kasteel trekt jaarlijks 9 miljoen bezoekers.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Op kastelentour in de Loirestreek

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht