ACSI FreeLife

Menu

De wilde schoonheid van Corsica

Geen eiland in de Middellandse Zee is grilliger en afwisselender dan Corsica. Camperaars en caravanners moeten echter wel beschikken over stalen zenuwen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Corsica is buitengewoon veelzijdig. Op dit eiland kun je de klassieke zomerse strandvakantie met activiteiten combineren, die eerder worden toegeschreven aan een bergvakantie. Kanotochten, maar vooral wandelingen en echte bergtochten in een bergachtige omgeving met sportieve hoogteverschillen, heldere bergmeren en tot in de vroege zomer heuse sneeuwvlaktes. Doeners en zonaanbidders kunnen zich op Corsica met elkaar verzoenen.

Geen grote steden, maar wel…

Wat vakantiegangers op Corsica niet zullen vinden, zijn indrukwekkende grote steden met bijbehorende belangrijke musea en belangwekkende architectuur. Corsica heeft steeds buiten de machtcentra en de handelsstromen gelegen en gold vroeger als een arm gebied. Wanneer je graag mooie gebouwen wilt bewonderen, kun je beter in het naburige Toscane blijven.

Maar liefhebbers van natuur en authenticiteit zullen in het Middellandse Zeegebied grote moeite hebben om een bestemming te vinden die zoveel biedt als Corsica. Het beste is trouwens om er voor of na augustus heen te gaan. Juni, juli en vooral september zijn de beste maanden om de grote drukte te vermijden.

Een grillig eiland

Grillig, weerbarstig en authentiek. Corsica is het eiland van een onbuigzaam volk, dat soms tot de ene macht behoorde en dan weer tot de andere. Sinds 1769 (het geboortejaar van Napoleon, de Corsicaan) behoort het tot Frankrijk. De Corsicanen zijn tot op heden nog altijd vrijheidslievend en onafhankelijk. Dat blijkt ook uit het beruchte FLNC, de Corsicaanse onafhankelijkheidspartij. En ook uit het excessieve gebruik van verkeersborden als schietschijf voor vuurwapens. Wat je noemt: grillig.

Welke route is optimaal?

Natuurlijk kun je op Corsica twee prachtige strandweken doorbrengen op een van de mooie campings aan de oostkant. Maar dat kun je met minder moeite en lagere kosten voor de veerpond ook in Toscane. Voor Corsica zit de charme van de reis juist in de enorme diversiteit van het landschap en het grote aanbod van activiteiten. Een rondreis ligt dan voor de hand. Een rondje tegen de klok in is aan te raden, omdat je dan in de zuidelijke richting aan de zeezijde rijdt en je zo het risico verkleint om je voertuig aan de rotsen te ruïneren.

Achter het stuur op Corsica

Rijden op Corsica is geen sinecure (smalle wegen, overhangende rotsen, je moet bijzonder voorzichtig zijn met alkoofcampers). Voor een stedentrip zijn (elektrische) fietsen aan te raden, om je de stress van het zoeken naar een parkeerplaats te besparen. Dit geldt in het bijzonder voor Calvi, Bonifacio, Bastia en Ajaccio.

Rondom de kust, vooral in het oosten, vind je een goed netwerk van campings. Overwegend tussen het groen en met schaduwrijke plekken, en vaak met diep neerhangende takken (risico op krassen). Behalve in augustus is het niet strikt noodzakelijk om te reserveren.

Lees het hele verhaal over Corsica, inclusief een selectie van de beste ACSI-campings, in ACSI FreeLife 5-2015.

bestel magazine

Praat mee

 1. DS
  Dick Schouten

  Is dit niet een beetje overdreven woon hier al bijna 17 jaar en nog nooit een auto gezien of caravan die tegen de rotsen aan zat. Dat tegen de klok inrijden is ook helemaal niet van toepassing. De wegen zijn de laatste jaren zeer verbeterd nadeel mensen gaan te hard rijden houdt u zich aan de aangegeven snelheid. Dat is het belangrijkste.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: De wilde schoonheid van Corsica

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation