ACSI FreeLife

Menu

50 tinten groen in de Zuid-Franse Tarn

De Tarn-kloof in Zuid-Frankrijk is een adembenemende locatie. Met een diepte van zeshonderd meter is de kloof een geliefde bestemming voor kajakkers en wandelaars.

Auteur
Motorpresse
Datum
ReactiesReageer
De Tarn

Tijdens de ‘Sentir des Gorges du Tarn’ overbruggen we van Sainte-Énimie naar La Malène liefst 610 hoogtemeters. Tijdens deze wandeling geniet je bijna constant van een adembenemend uitzicht. Zo kijk je bijvoorbeeld neer op het dorp Saint-Chély-du-Tarn met zijn prachtige waterval en het Château de la Caze.

Prachtig wandelen

Dit kasteel, dat stamt uit de 15e eeuw, wordt nu ook gebruikt als hotel. Als we onze reis vervolgen, komen we al snel bij het gehucht Hauterives. In dit plaatsje vind je pittoreske huizen in traditionele stijl. De bevoorrading van de bewoners, wordt geregeld via een lier vanaf de oever aan de overkant van de rivier.

De rivier ontspringt op de zuidelijke helling van de Mont Lozère op een hoogte van 1.600 meter. Bij Florac baant de rivier zich een weg steeds dieper tussen de hoogvlaktes van Méjean en Sauveterre in. De wandelaars weten zich hier omringd door stilte, die alleen wordt doorbroken door de gezellige drukte van het hoogseizoen.

Op zoek naar nieuwe energie? La Malène nodigt je uit om in een van de gezellige restaurantjes even tot rust te komen, zodat je je wandelroute daarna weer met nieuwe energie kan hervatten.

Tarn
Op de pedalen! Fietsen met kinderen langs het eerbiedwaardige landgoed Manoir de Montesquiou in het dorp La Malène.


Begeleide boottochten

La Malène is ook het vertrekpunt voor begeleide boottochten. Deze boten met maximaal vijf passagiers aan boord vertrekken meerdere keren per dag. Op de 8 kilometer lange route zien de passagiers vanaf het water het meest spectaculaire deel van de kloof van dichtbij.

Muren van kalksteen en mergel rijzen ver boven de passagiers uit. De Cirque des Baumes is een gewaardeerd klimgebied met een geïntegreerde bungee-jumplocatie, waar waaghalzen zich vanaf 107 meter hoogte aan een elastiek naar beneden laten storten. Na een uur komt de boottocht dan echt tot een einde. De rit terug leg je af met een minibus.

Edele producten

De bergketen Cevennen staat bekend om de rijke culinaire tradities, die sterk worden beïnvloed door de lokale landbouw en seizoensgebonden producten. Vooral de geitenkaas, die in alle rijpingsstadia verkrijgbaar is, is erg populair, net als de lokale worstproducten. Zo zijn het ‘lam van de Cevennen” of de ‘Saucisse de Lacaune’ traditionele producten uit de Tarn. Echte honingliefhebbers zullen de kwaliteit en de unieke smaak van de miel (=honing) des Cévennes erg waarderen.

Tarn
Heerlijke geitenroomkaas met acaciahoning en amandelschaafsel.


Adembenemende uitzichten

Een andere indrukwekkende plek in de Tarn is Pas de Soucy. Rotsblokken hebben hier een natuurlijke vernauwing gecreëerd.  Zelfs de meest ervaren wildwaterrafters hebben hier moeite mee, waardoor zij hun kajaks uit het water moeten tillen. Het mooiste uitzicht op de ‘duivelse chaos’, die naar de legende genoemd is, heb je vanaf de Belvédère du Pas de Soucy bij een kiosk aan de dalweg. 

Vanaf het terras van restaurant Parisien in het dorp kijk je prachtig over de omgeving. Het 13 kilometer lange wandelpad van La Malène naar Les Vignes biedt meer dan genoeg prachtige uitzichten om uren van te genieten. Als je naar beneden kijkt, kijk je zo neer op de Les Baumes Hautes. Dit is een nederzetting van stenen huizen die in de rots zijn gebouwd. Je moet daarvoor een hoogte van 385 meter overwinnen.

Kanotochten & wandelingen

Beide etappes zijn continu gemarkeerd als GR 736 in wit-rood. Voor veel toeristen is een kanotocht het hoogtepunt van hun reis in de Cevennen. De kloof heeft wildwaterklasse I tot II+. Bij hoog water kunnen sommige passages zelfs niveau III bereiken. Onervaren kanoërs mogen in dat geval niet het water op. De actuele weersvoorspellingen en waterstanden vind je op de website vigicrues.gouv.fr.

Een wandeling op de Causse Méjea, die zich ten zuiden van de Tarn bevindt, biedt weer hele andere indrukken. De Rode à Drigas zou je kunnen beschouwen als een magische plek. Hier vind je de overblijfselen van een originele vier meter hoge Keltische verdedigingsmuur, die in de 6e eeuw voor Christus zou zijn gebouwd.

Tarn
Groen oplaadstation: Kaskade in Saint-Chély, een van de vele hoogtepunten van het landschap.


Cultureel erfgoed

Naast het dorp Drigas biedt ook het nabijgelegen dorp Le Buffre een zeldzaam cultureel erfgoed, de La Croix du Buffre. Dit monumentale stenen kruis toont ruw bewerkte figuren van heiligen en ligt aan een oude pelgrimsroute die van Sainte-Énimie naar Guilhem-le-Désert leidt. Het kruis stamt uit het jaar 1151 en is hiermee het oudste overgebleven kruis van de regio.

In het zuidwesten vind je de drupsteengrot Aven Armand, bestaande uit vierhonderd stalagmieten in een enorme koepelzaal. De tot 30 meter hoge plaatstalagmieten behoren tot de grootste ter wereld.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Meer Franse kampeerbestemmingen!

Meer informatie over de mooiste plekken in Frankrijk? Laat je verrassen door dit artikel over de Côte d’Azur en vele andere artikelen die je vind op acsifreelife.nl

Praat mee

Praat mee: 50 tinten groen in de Zuid-Franse Tarn

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht