ACSI FreeLife

Menu

75 jaar D-Day: vier de vrijheid in Normandië

6 juni 1944. D-Day. Deze dag markeert het begin van de bevrijding van de nazi’s in West-Europa. In 2019 is het precies 75 jaar geleden dat de invasie van de geallieerden in Normandië plaatsvond. Een extra reden voor redacteur Timo om een bezoek te brengen aan deze Franse regio en de vrijheid te vieren.

Auteur
Timo de Boer
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
D-Day, Normandië, 1944

Vanaf de dertig meter hoge krijtrots Pointe du Hoc kijk ik uit over zee. In de verte  ligt Engeland. In vroege ochtend van 6 juni 1944 kwamen de Amerikanen vanuit Engeland hier aan land. De krijtrots vormde de eerste hindernis om verder landinwaarts te trekken. Door mortieren omhoog te schieten waaraan touwen en touwladders waren gebonden, slaagden de militairen erin om tegen de kliffen op te klimmen, de Duitsers uit te schakelen en een strategische positie in te nemen.

Bomkraters en bunkers

De bunkers en kustbatterij die de Duitsers hier als verdedigingslinie hadden gebouwd, waren de dagen voor de landing op Pointe du Hoc al zwaar gebombardeerd door de geallieerde schepen op zee. Boven aan de klif troffen de Amerikanen dan ook een waar slagveld aan. Na 75 jaar is het terrein hier nog steeds bezaaid met bomkraters en wandel je er tussen kapot geschoten bunkers.

Rondom de invasiestranden van Normandië vind je een groot aantal musea, gedenkplaatsen en bezienswaardigheden die elk een stukje van de geschiedenis van Operation Overlord – de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa – laten zien.

Je persoonlijke bevrijdingsroute

Met auto, camper of fiets kun je eenvoudig je persoonlijke ‘bevrijdingsroute’ door Normandië uitstippelen. Een goed beginpunt is Caen waar een herdenkingsmuseum is gevestigd. In het enorme gebouw van Mémorial de Caen reis je als bezoeker in verschillende etappes door de geschiedenis van de twintigste eeuw. Van het begin van de Tweede Wereldoorlog tot aan het einde van de Koude Oorlog.

Beleef D-Day 75 jaar

75 jaar D-Day wordt in 2019 uitgebreid herdacht met militaire parades, vuurwerkshows, reuzenpicknicks, concerten en simulaties van militaire kampen. Als voorbereiding op jouw aankomende reis door Normandië lees je het hele artikel in ACSI FreeLife 1-2019. Deze editie is nu voor maar € 3,- te bestellen!

bestel magazine

Praat mee

 1. HP
  Hans Protzman

  Een aantal jaren geleden had ACSI de Normandie-Bretagne rondreis in het programma. Deze reis hebben wij ook gemaakt en heeft een onuitwisbare indruk bij ons en de groep achter gelaten. Waarom de reis niet meer in het programma zit is ons niet duidelijk maar wel jammer.
  Het betreft hier n.l. een stuk geschiedenis die zijn weerga niet kent, temeer wanneer je bovenstaande reis hebt gemaakt.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: 75 jaar D-Day: vier de vrijheid in Normandië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht