ACSI FreeLife

Menu

De 6 hotspots van de Engelse kust

Baaien, kastelen, vissersdorpjes, havenstadjes, badplaatsen en tal van wandel- en fietsroutes. De Engelse kust is enorm gevarieerd. En met de veerboot ben je er zo. ACSI FreeLife stelt zes Engelse kustgebieden aan je voor.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Engelse kust_Robin Hood's Bay from Ravenscar_credit Mike Kipling

1. South Coast

Met een geschiedenis van 200 miljoen jaar is de Jurassic Coast ongeëvenaard, het is de enige Engelse plek die op de Werelderfgoedlijst staat. Een city cruise vanuit Poole biedt je het beste uitzicht op de wereldberoemde Jurassic Coast en is een absoluut hoogtepunt. Naast rotsen en fossielen vind je in Poole en Bournemouth een bruisend nachtleven, leuke restaurantjes en een vol programma van evenementen en festivals.

old harry 2De Old Harry Rocks in Devon. De markante rotsen horen bij de Jurassic Coast, dat op de Werelderfgoedlijst staat.

2. South West

Devon staat bekend als de Engelse Rivièra en is een van de beste kustbestemmingen van het Verenigd Koninkrijk. Kies uit Torquay, Paignton of de mooie havenstad Brixham, beroemd om zijn heerlijke zeevruchten. Als je op zoek bent naar een traditionele Engelse marktstad, ga dan naar de estuariumstad Kingsbridge in South Devon waar je in de omgeving ook lekker kunt wandelen, zeilen of gewoonweg zonnebaden.

Voordat je de betekenis gaat opzoeken, een estuarium is een plaats waar een rivier uitmondt in een zee of oceaan. Voor de perfecte mix van countryside and coast, rijd je naar Teignbridge, ingeklemd tussen Dartmoor National Park in het noorden en brede zandstranden in het zuiden.

3. Northumberland

Northumberland ligt aan de grens met Schotland en herbergt de meeste kastelen van alle provincies. Maar ook honderden hectares heide en 45 kilometer aan gouden stranden. In het noorden vind je het rijke kusterfgoed van Durham. De oostkust wordt bevolkt door vogels en zeehonden en aan de zuidkust liggen de bruisende steden en badplaatsen zoals Brighton en Bournemouth.

Er zijn tal van campings, waarvan vele met  uitzicht op zee. Dankzij de directe toegang tot het strand kun je al voor het ontbijt een frisse duik nemen. En aan het eind van de dag is het vanaf het strand een korte wandeling terug voor een barbecue op de camping.

3 whitby abbeyNa de verwoesting van Whitby Abbey bleef de markante ruïne van het benedictijner abdij en baken voor zeelui.

4. Yorkshire

De spectaculaire kustlijn van Yorkshire loopt over 145 kilometer van Staithes in het noorden naar Spurn Point in het zuiden. Wandelaars genieten in het North York Moors National Park van uitgestrekte heidevelden en indrukwekkende vergezichten. Het historische Whitby, met zijn prachtige abdij en musea, is de plek voor cultuurliefhebbers. Het levendige Scarborough, naar verluidt ’s werelds oudste kustplaats, bezoek je voor de ruime keuze aan stranden. In de pittoreske ansichtkaartdorpjes drink je in een lokale pub een Yorkshire pint.

De zuidelijke Engelse kust staat bekend om de dramatische krijtrotsen van Flamborough. Op de kliffen van Bempton leven een half miljoen zeevogels.Naarmate je Spurn Head nadert wordt de kust langzaam minder grillig en strekt zich een lange zandlandtong uit in het estuarium Humber.

5. East Coast

Voor leuke dorpjes en historische marktstadjes ga je naar de mooie Suffolk Coast. Bezoek Lowestoft, de meest oostelijke stad van het Verenigd Koninkrijk, waar je als eerste de zon ziet opkomen. In het tweeduizend jaar oude dorp Snap kun je je oor te luister leggen in de beroemde concertzaal. Maak een wandeling langs de rivier, drink een drankje in een landelijke pub, sla je slag in een antiekwinkel en proef er de geweldige fish ‘n’ chips.

Kampeerders kunnen terecht op fraai gelegen campings aan de kust, tot luxueuze tipi-glamping locaties. Aan de kust van Norfolk liggen de Britse badplaatsen Great Yarmouth en Cromer – mis de heerlijke Cromer krab niet! De prachtige Norfolk Broads waterwegen zijn ideaal voor een boottocht.

5 Osborne HouseHet Osbourne House op het Isle of Wight is een paleis aan zee en was het zomerverblijf van Koningin Victoria.

6. South East

Langs de 560 kilometer lange Engelse kustlijn van Kent liggen de wereldberoemde White Cliffs of Dover. Maar er is hier veel meer te zien: uitgestrekte zandstranden, historische badplaatsen en bruisende scheepshavens in Dover en Folkestone. Dus ga niet te snel weg als je de veerboot bij Dover verlaat. Kamperen kan hier zelfs op een fruitkwekerij of wijngaard! Verken de zand- en kiezelstranden van het graafschap en ga op zoek naar wilde dieren in Romney Marsh, Dungeness of het eiland Sheppey.

Kent is ook de creatieve kust van het Verenigd Koninkrijk, met vele kunstgalerieën en musea. Portsmouth en Gosport hebben een rijke maritieme geschiedenis die tot leven komt in de Historic Dockyard, de Royal Navy schepen en vele musea. Neem een veerboot naar het eiland Wight met zijn zandstranden, prachtige tuinen en het Osbourne House – het geliefde huis van koningin Victoria.

Info Engelse kust

De Engelse kust wordt opgedeeld in acht verschillende kustgebieden waarvan we er hier zes hebben beschreven. Op de website van England’s Coast vind je informatie over alle kustgebieden, kun je makkelijk een route uitstippelen, maar ook direct je overtocht, camping, activiteit en restaurant boeken. Superhandig!

Praat mee

Praat mee: De 6 hotspots van de Engelse kust

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht