ACSI FreeLife

Menu

Winterberg in de zomer

Winterberg is een populaire skibestemming voor dagjes en weekenden. Maar heeft deze regio ook in andere jaargetijden dan de winter wat te bieden voor actievelingen? Redacteur Tina Piereck ging op zomertour door Winterberg.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Winterberg

De miljoeneninvestering in de St. Georg skischans in 2000 zorgde voor veel ophef. Buiten de Alpen vind je in Winterberg de meeste skiliften en kunstmatige sneeuw van Europa. Wanneer wij in het voorjaar komen, is er echter nergens meer sneeuw te bekennen. Een zomers Winterberg wacht om ontdekt te worden.

Rustig in de zomer

Het eerste dat mij opvalt: wat is het heerlijk rustig. Het is duidelijk dat de grote groepen Winterberg nog niet hebben gevonden buiten de winterperiode. Wij gaan naar camping Winterberg, tussen de stad en de berg Kahler Asten. De camping ligt pal naast de bekende bobsleebaan Veltins-Eisarena, de zomerrodelbaan en het bikepark. De camping zelf is prima. Je vindt er modern sanitair, vaatwassers en een wasruimte met de mogelijkheid om skikleding te drogen; in de zomer gebruiken bikers deze voorziening.

Bikers komen naar Winterberg voor het grootste en meest veelzijdige bikepark van Duitsland. Negen kilometer aan pistes biedt mountainbikers de nodige uitdaging. Ze suizen, voorzien van de nodige bescherming, in volle vaart naar beneden om vervolgens per stoeltjeslift weer omhoog te gaan.

Spectaculair uitzichtpunt

Gaat mountainbiken en skiën jou te hard? Voor wandelliefhebbers is de Kahler Asten, die zijn naam werkelijk eer aandoet, een aanrader. Als je gewend bent aan het overdadige groen van de bergweides en bossen in Sauerland, dan zijn de flora en fauna hier wel wat minder overweldigend. Het heideachtige landschap is ontstaan door begrazing van schapen, geiten en koeien.

Toch is het aan te raden de ‘koning der Sauerlandse bergen’ te bezoeken voor de spectaculaire uitzichten. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht op de uitzichttoren Astenturm. De met 842 meter op twee na hoogste berg in Noordrijn-Westfalen is een waar eldorado voor wandelaars, fietsers en nordic walkers. Op heldere dagen biedt de berg uitzichten alsof je in de Alpen bent. Vaak schijnt hier de zon terwijl boven het dal wolken hangen. De rivieren de Lenne- en Odeborn ontspringen op deze berg en bij hun bronnen kun je prachtig pauzeren.

Nog meer Winterberg

Benieuwd hoe je je in Winterberg nog meer kunt vermaken in de zomer? In ACSI FreeLife 4-2017 komt alles voorbij. Van nordic walken en zomerrodelen tot het beklimmen van de Kahler Asten.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Winterberg in de zomer

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht