ACSI FreeLife

Menu

Wild spotten in het Beierse Woud

Met de camper of caravan op pad om wilde katten, lynxen en wolven te spotten? Het kan in het Beierse Woud, bij de grens met Tsjechië. Al wandelend ontdekken we afdrukken van wel erg grote kattenpoten en ’s nachts horen we mysterieuze geluiden. Wie durft?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Beierse Woud_Sumava Wolvenreservaat_foto Hans Peeters

Reisjournalist en vogelaar Hans Peeters bijvoorbeeld. Hij ging voor ACSI FreeLife op sneeuwsafari in het Beierse Woud.

We wanen ons woudlopers als we met sneeuwschoenen de ongebaande paden van het Beierse Woud betreden. Vandaag zijn we onderweg met wildliferanger Sandra de Graaf. Ze werkt bij het Nationalpark Bayerischer Wald, is getrouwd met een Fries en spreekt vrijwel accentloos Nederlands.

Sneeuwschoenwandelen

We zijn al uren op pad en het zweet staat op ons voorhoofd. Sneeuwschoenwandelen is een inspannende bezigheid als je het niet gewend bent, maar voorkomt wel dat je tot je knieën wegzakt. Eerlijk gezegd hebben we geen idee meer waar we zijn. Verdwalen is niet moeilijk in dit uitgestrekte bosgebied op de grens van Duitsland en Tsjechië. Dat we andere wandelaars tegenkwamen lijkt een eeuwigheid geleden. Maar gelukkig hebben wij Sandra.

Dit lijkt op de afdruk van een…

Plots gaat Sandra door de knieën. De verse sneeuw heeft al veel bewoners van het bos verraden. Onderweg wijst ze ons op sporen van een haas, een wild zwijn en een vos. Maar dit hier is andere koek. “Dit lijkt verdacht veel op de afdruk van een lynx.” We zien de afdruk van een kattenpoot, maar dan vijf keer groter.

“Er leven hier waarschijnlijk 22 lynxen in het grensgebied, maar je krijgt ze zelden te zien. Ze zijn schuw en hebben een groot territorium.” Voorlopig zijn we al blij met het idee dat hier enkele uren geleden een heuse wilde lynx ons pad kruiste. Spontaan schakelen we over op de fluistermodus en sluipen behoedzaam verder.

Oog in oog

Ben jij ook zo benieuwd welke dieren Sandra en Hans Peeters nog meer spotten? In ACSI FreeLife 8-2018 neemt Hans jou terug naar de momenten dat hij oog in oog stond met de (roof)dieren uit het Beierse Woud. Leesadrenaline gegarandeerd.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wild spotten in het Beierse Woud

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht