Eerder had de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, haar goedkeuring aan de invoering van de tol gehecht. Volgens de plannen komen er drie tarieven voor een vignet van tien dagen.
Vignet
Voor de schoonste auto’s moeten buitenlandse automobilisten 5 euro neertellen voor zo’n vignet. Er komt een middentarief van 10 euro en de zwaarste vervuilers gaan 15 euro voor tien dagen betalen.
Marretje Jelmersma van NKC, de grootste club van camperaars in Nederland, betreurt het nieuws en hoopt op de daadkracht van de Europese Commissie. De Europese Commissie moet nog oordelen of de plannen wel volgens de Europese regels kunnen. Verwacht wordt dat het Europese Hof van Justitie in Luxemburg het definitieve oordeel zal moeten vellen.
Tol; een principekwestie
Jelmersma: “In Duitsland lijkt hetzelfde te gebeuren als voor Frankrijk, jammer. En dat terwijl Duitsland voor de meeste vakantiegangers een doorreisland is. Toegeven: een bedrag van 15 euro is nog wel te doen. Bovenal is het voor ons een principekwestie.” Duitse automobilisten moeten een jaarvignet aanschaffen, maar worden volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. “De camperaar wordt zo weer gepakt.”
Dobrindt denkt door de tol 513,6 miljoen euro per jaar binnen te halen, maar de tegenstanders van de tolplannen in Duitsland denken dat dat veel minder zal zijn.
Bron: bnr.nl