ACSI FreeLife

Menu

Kuuroorden in Duitsland

‘Klassiek kuren’ in warm bronwater: er zijn genoeg kuuroorden in Duitsland waar je in thermale baden gebruik kunt maken van de genezende kracht van het water. Maar ook ontspannen in een zoutmijn of in de modder kan wonderen doen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Een selectie van drie bijzondere kuuroorden in Duitsland.

Baden-Baden: kuren met water

Baden-Baden, de bekende thermale badplaats in het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland, heeft een kuurgeschiedenis van ruim tweeduizend jaar. De plek was al bij de oude Romeinen bekend onder de naam Aquae. Zij stichtten de eerste thermen. Daarna raakte het eeuwenlang in de vergetelheid tot in 1306 de warmwaterbron weer benut werd.

In de negentiende eeuw werd de plaats de zomerhoofdstad van Europa genoemd. Veel welgestelden uit heel Europa kwamen naar Baden-Baden om te ontspannen, onder andere beroemdheden als koningin Victoria, keizer Wilhelm I en Napoleon III. Johannes Brahms woonde zelfs in de stad.

De genezende kracht van het warme bronwater maakt dat de stad gevuld is met kuurklinieken, spa’s, wellnesshotels, parken en tuinen. Uit een diepte van tweeduizend meter borrelt het water op uit twaalf warmwaterbronnen met temperaturen tot 68 graden.

Het water bevat talrijke mineraalstoffen en sporen van bijvoorbeeld kobalt, zink en koper. Kuurgasten komen hierheen om onder meer hart-, circulatie-, reuma- en gewrichtsklachten te laten behandelen, net als stofwisselingsstoornissen en aandoeningen van de luchtwegen. De moderne Caracalla Therme en het historische Romeins-Ierse Friedrichsbad zijn de bekendste kuuroorden.

Berchtesgaden-Königssee: kuren met zout

Tussen de nationaal parken liggen in Berchtesgaden-Königssee talloze wellnesshotels, beauty- en cosmeticastudio’s, spa’s en zelfs een ‘vitaalfarm’. De meest bijzondere plaats voor een kuur is toch wel de geneeskrachtige zoutmijngang van de zoutmijn in Berchtesgaden. Het verzacht allergieën en aandoeningen van de luchtwegen.

Bad Zwischenahn: kuren met modder

In Nedersaksen, midden in het Ammerland, ligt de geneeskrachtige modderbadplaats Bad Zwischenahn. Hier, vlak aan de oever van het Zwischenahner Meer, wordt sinds 1964 gebruik gemaakt van de genezende werking van de veenmodder, die uit het nabijgelegen veengebied afkomstig is. De modderbehandelingen werken vooral goed tegen orthopedische aandoeningen. Bij Bad Zwischenahn kan je naast modderpakkingen ook lekker wandelen in het park, fietsen in de omgeving of watersporten op het meer.

Voor meer informatie over geneeskrachtige badplaatsen en kuuroorden met natuurlijke bronnen kan je hier terecht. Kamperen bij kuuroorden in Duitsland kan natuurlijk ook. Op Eurocampings.eu staan ruim 1100 door ACSI geïnspecteerde campings.

Praat mee

Praat mee: Kuuroorden in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation