ACSI FreeLife

Menu

Koninklijke historie op de Oranjeroute

Veel plaatsen en gebouwen in Duitsland en Nederland hebben een historische band met het Huis van Oranje-Nassau. De Oranjeroute van bijna 3.000 kilometer lang voert langs tal van deze belangrijke plekken uit de Oranje geschiedenis.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
oranjeroute

ACSI FreeLife trekt er met de caravan op uit en verkent deze bijzondere route met een aantal van de historische bezienswaardigheden in Nederland en Duitsland.

Vorstelijke route in Nederland

In Nederland voert de Oranjeroute langs Apeldoorn, ’s-Heerenberg en Diepenheim. In Apeldoorn staat een van Nederlands meeste bekende Koninklijke gebouwen; Paleis het Loo. Vanuit camping de Parelhoeve is deze voormalige zomerresidentie van de familie Oranje-Nassau gemakkelijk te bezoeken.

Het kasteel in ’s-Heerenberg waar een voorouder van de familie woonde is nog intact en is een van de grootste kastelen van Nederland. Overnachten bij ’s-Heerenberg kan op Camping Brockhausen. Bij Diepenheim zijn de omringende landgoederen van de kastelen vrij toegankelijk. Kamperen kan bijvoorbeeld in het nabijgelegen Neede, op camping den Blanken.

De Oranjeroute in Duitsland

Duiken we dieper de geschiedenis in dan komen we uit in Duitsland. De Oranjeroute volgt de voetsporen van de Oranjes langs schilderachtige steden, oude kastelen en regio’s in Duitsland die verbonden zijn met het huis van Oranje-Nassau.

Veel namen van plaatsen en gebouwen in Duitsland zijn onmiskenbaar aan het Koningshuis gerelateerd. Oranienburg ten noorden van Berlijn, bijvoorbeeld. Prinses Louise Henriëtte van Oranje-Nassau liet dit voormalig jachtslot verbouwen, het slot herbergt nu twee musea met o.a. porselein en Nederlandse kunst. Rondom Oranienburg liggen verscheidene campings waaronder camping Zeestow Havelkanal.

Willem van Oranje-Nassau

In Nassau vind je de oorsprong van het Nederlandse Koningshuis. Hier werd Willem van Oranje-Nassau benoemd tot erfgenaam van het vorstendom Orange in Zuid-Frankrijk. De burcht van Nassau is herbouwd en is vrij te bezoeken. De burcht kijkt uit over het stadje Nassau en de rivier de Lahn. Kamperen in de natuur van het romantische Lahndal kan op camping Lahn Beach.

Meer informatie

De Oranjeroute voert verder langs tientallen andere historische gebouwen en plaatsen zoals Bad Arolsen, Dillenburg, Bad Pyrmont en Stolberg. De website Oranjeroute.nl biedt een schat aan informatie over de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau en de vele plekken die aan de route liggen.

Je kan de Oranjeroute beginnen en eindigen op ieder willekeurig punt onderweg. Ook kun je de route natuurlijk zo kort en zo lang maken als je zelf wilt. Onderweg zijn tientallen campings meer van waaruit je een kasteel, museum of plaats kan bezoeken. Deze vind je op ACSI Eurocampings.

Praat mee

Praat mee: Koninklijke historie op de Oranjeroute

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht