ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in Wismar

Vanaf de camping of camperplaats in het Duitse Wismar zijn de vele bezienswaardigheden van de Hanzestad gemakkelijk te bereiken: van de architectonische grandeur van de stadsmarkt tot een wel heel bijzonder zeilschip. Conclusie, kamperen in Wismar is een feest.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
wismar

Diep in de romp stampt en bromt de scheepsdiesel. De houten kolos maakt zich langzaam los van de kade van Wismars oude haven. Dan zet ze koers naar zee.

95 ton hout

Het is 11.00 uur ’s ochtends en kogge Wissemara begint aan haar drie uur durende Oostzeerondvaart. Het schip heeft ruimte voor 65 passagiers. Eenmaal onderweg wordt het zeil van 276 vierkante meter gehesen.

Het schip is tot op de centimeter nauwkeurig gemodelleerd naar een kogge die voor het eiland Pöl als wrak werd opgedoken. Vandaag de dag is de Wissemara het drijvende vlaggenschip van de oude Hanzestad. Om het zover te laten komen waren er bij de bouw van het 32 meter lange schip 95 ton hout, zestienduizend handgesmede spijkers en vele vaten stopmiddel nodig.

Rondvaart

De Wissemara is uitgerust met boegschroef, GPS, radar, dieptemeter en joystickbesturing voor de zware helmstok. Classificatiebureau Germanische Lloyd heeft het schip zeewaardig bevonden. Een verzameling van vier kapiteins en dertig matrozen vormt om beurten de tienkoppige bemanning die het schip nodig heeft om uit te varen. Op meerdaagse excursies gaan ze ook, waarvoor benedendeks 16 vouwbedden klaarliggen. Wij laten het vandaag bij een rondvaart.

Camperplaats en camping

Vanaf camperplaats Wohnmobilpark Westhafen (vrijwel altijd goed bezocht, reserveren dus!) is het maar een paar honderd meter naar de Wissemara. In het centrum van Wismar ben je bijna net zo snel. Voor kampeerders die met een caravan reizen, vind je op 10 kilometer van het centrum Ostseecamping Ferienpark Zierow.

De marktplaats van Wismar is het middelpunt van de oude Hanzestad die ongeveer 42.500 inwoners telt. Met een oppervlakte van tienduizend vierkante meter is het een van de grootste markten van Noord-Duitsland.

Nederlandse renaissancestijl

Direct aan de markt ligt het klassieke stadhuis ‘De Oude Zweed’. Het huist in een pakhuis uit het jaar 1380. Het midden van het plein wordt gedomineerd door het uitbundige bouwwerk dat de naam “Wasserkünst” draagt. Het gebouw is in Nederlandse renaissancestijl uitgevoerd en herbergt een waterput, lange tijd de belangrijkste drinkwatervoorziening van Wismar.

De hele stad ademt geschiedenis. Het weelderige ‘Schabbelhaus’ en de St. Marien- en St. Georgenkerk – meesterwerken uit de gotische bakstenen architectuurperiode. Het oude centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een verdere erfenis wordt in stand gehouden in een vakwerkhuis aan de haven.

Vierhonderdduizend hectoliter bier

Hier huist ‘Brauhaus am Lohberg’, de laatste bierproducent van Wismar. Uit grote ketels achter de lange houten bar vloeit bier het bier rijkelijk. Ze hebben er verschillende biersoorten als ‘Wismarer Mumme’ en ‘Roter Erik’. Tijdens de Hanzetijd waren het de tweehonderd brouwerijen die de stad haar rijkdom bezorgden.

De jaarlijkse bierproductie was ooit zo hoog als vierhonderdduizend hectoliter per jaar. Het bier werd geëxporteerd naar Nederland, Vlaanderen en Scandinavië. Uiteraard in koggen zoals de Wissemara.

Eettips in Wismar

In Wismar kun je voor een goede maaltijd in menig restaurant terecht. Het aanbod loopt van de klassieke “Alte Schwede” op het marktplein tot aan de historische brouwerij. Iets meer cult – maar zeker niet minder goed – zijn de versleten kotters die in de oude haven als drijvende viskraam dienen. Of je nou op zoek bent naar paling, makreel, maatjes- of zure haring; los of op een broodje, vers of gerookt, de bediening is vlot en alles smaakt er prima.

Tekst: MPS, Thomas Zwicker

Praat mee

Praat mee: Kamperen in Wismar

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht