ACSI FreeLife

Menu

Op kampeerreis in het Erwin Hymer Museum

Het is een ideaal uitstapje voor kampeerliefhebbers met kinderen: het Erwin Hymer Museum in het Zuid-Duitse Bad Waldsee. In een wereld waarin beleving centraal staat, reizen bezoekers van droombestemming naar droombestemming en tegelijkertijd aanschouwen ze de evolutie van het kamperen. Een reis door de tijd en een reis door verschillende werelddelen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Erwin Hymer Museum

Het Erwin Hymer Museum, in Bad Waldsee, in Zuid-Duitsland, is geen standaard museum. Het beschrijft de geschiedenis van de kampeerreizen. Die begonnen – vanuit Duits oogpunt – met het bedwingen van de Alpen met de allereerste caravans in de jaren dertig. Een deel van de euforie van dat moment ervaart ook de museumbezoeker, de amper 18 pk sterke auto’s met caravans passerend, op weg naar de eerste etage.

De Traumstraße van het Hymer Museum

In een wereld waarin beleving centraal staat, reizen bezoekers in het museum van de ene droombestemming naar de andere. Ondertussen krijgen ze een goed beeld van de evolutie van het kamperen. De zogenaamde ‘Traumstraße’ bestaat uit acht verschillende droombestemmingen en uit tachtig veelal toegankelijke voertuigen.

Gebruikerssporen

De Alpen vormen het begin van de Traumstraße. De Dethleffs Tourist is de eerste caravan die op de bergweg staat, hoog op de eerste etage en getrokken door een zwartbruine Praga Piccolo Cabriolet uit 1929. De caravans zijn niet nieuw. Ze vertonen gebruikerssporen en sommigen verspreiden een wat muffe geur. Maar het zijn dan ook caravans, die al menig kilometer verslonden hebben.

Erwin Hymer Museum

Eriba Ur-Troll

Via de Alpen wordt de reis vervolgd naar een droombestemming uit de jaren vijftig; Italië. De daaropvolgende stop is India, in de jaren zestig hét Mekka van de hippies. Na het passeren van de bekende Eriba Ur-Troll, de eerste caravan van Hymer, betreedt de bezoeker door een glinsterend kralengordijn het interieur van een reusachtige tulband.

“Vanaf hier nudistenstrand”, staat er op een waarschuwingsbord. We zijn in de voormalige Duitse Democratische Republiek. Zwart-witfoto’s laten naakte mensen in de Oostzee zien. Een radio speelt het legendarische voetbalcommentaar op de legendarische WK-interland van West- tegen Oost-Duitsland in 1974.

Afdaling

We beginnen aan de alpenafdaling. Wederom een gevalletje van vijftien procent. Je voelt het in je knieën, een levensechte ervaring. Een gigantische koffiepot representeert Marokko als droombestemming. De bezoeker is vervolgens in de jaren zeventig aanbeland. Waar de eerdergenoemde droombestemmingen zeer gedetailleerd uitgebeeld zijn, stelt Amerika ietwat teleur. Scandinavië en de Atlantische Oceaan spreken meer tot de verbeelding.

De droombestemmingen in een oogopslag

De droombestemmingen zijn weergegeven als gigantische objecten. Deze symboliseren de verschillende droomreizen. Ze zijn al van verre te zien en lopen als een rode draad door het museum. De karakteristieke beeltenissen van de bergen aan het einde van de Alpenpassen van de Alpen-route, de heldergele schelp van de Italië-route of de oranjegekleurde tulband van de India-route kunnen eenvoudigweg niet over het hoofd worden gezien.

Ook de blauwe boot van de Oostzee-route, de zandkleurige koffiepot van de Marokko-route die aan de voet van de afdaling staat, de helderrode wigwam van de Noord-Amerika-route, de ijsblauwe gebreide muts van de Scandinavië-route en de roze draak van de Atlantische Oceaan springen in het oog. De historische voertuigen maken de belevenis van de droombestemmingen compleet.

Erwin Hymer Museum_Fiat 500In Italië mag de Fiat 500 niet ontbreken. In combinatie met de rode Laika caravan uit 1964 (boven) komt dit kleine krachtpatsertje nog beter tot zijn recht. Licht- en geluidseffecten in de schelp roepen in gedachten beelden van Italië als droombestemming in de jaren vijftig op.

Erwin Hymer Museum_AirstreamEen wigwam en een mooi koppel van een Ford Ranger met een Airstream caravan (boven) sieren de Noord-Amerikaanse route. In de wigwam rijden de museumbezoekers op westernzadels door de Grand Canyon. De bijpassende film wordt geprojecteerd op een gespannen koeienhuid. De tenthemel geeft een weids gevoel van vrijheid en natuur.

Campings Erwin Hymer Museum

Benieuwd hoe het campingaanbod is in de buurt van het Erwin Hymer Museum? Een geschikte camping in de nabije regio kan je vinden via Eurocampings.nl

Praat mee

Praat mee: Op kampeerreis in het Erwin Hymer Museum

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht