ACSI FreeLife

Menu

5 redenen waarom je Europa-Park niet links mag laten liggen

Voor wie zijn kampeervakantie met de (klein)kinderen wil combineren met een portie adrenaline, is Europa- Park een succesgarantie. 5 redenen waarom je deze reuzespeeltuin in het Zuid-Duitse plaatsje Rust niet links mag laten liggen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Europa-Park_luchtfoto_Shutterstock

Door de ligging in het Zwarte Woud, vlak bij de Franse en Zwitserse grens, is pretpark Europa-Park mooi te combineren met een kampeerreis naar het Zwarte Woud. Ook is het een ideale tussenstop op een vakantie naar Zuid-Europa. Sinds de opening in 1975 trok Europa-Park al meer dan 120 miljoen bezoekers.

Meer dan honderd attracties en achttien themagebieden

Bijna vijftig jaar na de opening is het plezieroord dat ooit begon als een kinderboerderij waar je je hond uit mocht laten, uitgegroeid tot een entertainmentimperium dat nog steeds onder leiding staat van de familie Mack, die ervoor zorgt dat het park continu in ontwikkeling is. De teller staat op meer dan honderd attracties en achttien themagebieden, waarvan vijftien Europese landen. Ook voor de allerjongste bezoekers biedt Europa-Park volop vertier. Je vindt er speeltuinen, een sprookjesbos en kinderachtbanen.

Voor de 8e keer uitgeroepen tot beste pretpark ter wereld

Met waterparadijs Rulantica is het familiebedrijf sinds 2019 een tweede adrenaline-oord rijker. Daarnaast heeft de firma Mack een eigen camping, een eigen bioscoop en zelfs een eigen streamingdienst, Veejoy, waarop je films en series kan bekijken. Het Zuid-Duitse gilparadijs is in 2022 voor de achtste keer uitgeroepen tot beste pretpark van de wereld, maar wat maakt dit Europa in het klein, op ruim zes uur rijden van Utrecht, nou tot zo’n succes?

1. Rollercoaster Mekka

Een wekker heb je niet nodig als je op camping Europa-Park staat. Iets over negenen komt het eerste gegil uit de 73 meter hoge Silver Star uit themagebied Frankrijk je tegemoet. Deze gilmachine heeft een topsnelheid van 130 kilometer per uur en haalt maximaal 4G. Dat betekent dat je lichaam tijdelijk vier keer zwaarder wordt dan normaal. Zie dan maar eens je mond dicht te houden. Europa-Park telt dertien rollercoasters, waaronder een houten versie, een water-, een indoor- en een bobvariant.

Voor de allerjongste bezoekers zijn er twee opties: de Pegasus, waarbij je op een gevleugeld paard rondracet, en de Ba-a-a-express, een vriendelijk treintje dat maximaal tien kilometer per uur gaat. Een andere publiekstrekker is de hangende achtbaan Arthur, waarin je een zweefvlucht maakt door het koninkrijk van de Minimoy-wezentjes. De karretjes hangen in de lucht en kunnen los van elkaar draaien.

Europa-Park_Silver StarDe 73 meter hoge Silver Star is voor adrenalinejunkies dé publiekstrekker van Europa-Park.

2. Waterpretpark

Krijg je je (klein)kinderen niet meer mee naar een pretpark? Laat ze op YouTube dan maar eens zoeken naar Rulantica. Dit waterparadijs met 27 glijbanen dat in 2019 werd geopend, is zeker voor oudere tieners helemaal de bom. De menukaart puilt uit van de adrenalineshots. De grootste hits zijn Vildfål en Dugdrob. Je stapt in een glazen kooi en terwijl er wordt afgeteld, verdwijnt de vloer onder je voeten en stort je als een raket naar beneden.

Leuk detail: delen van de buizen van deze twee glijbanen zijn van acrylglas gemaakt, zodat je tijdens je vrije val zicht hebt op de rest van het waterpark. Alhoewel de glijpartij in de praktijk zo snel gaat dat je daar nauwelijks oog voor hebt. Áls je je ogen al open kunt houden. De nieuwste hit is het spetterspektakel Tønnevirvel, waarbij negen ronde boten met flinke waterpistolen op het water dobberen. De boten draaien om hun eigen as en tegelijk op drie onderwaterplatforms. Ook toeschouwers kunnen zich mengen in dit wateroorlogje voor jong en oud. Naast alle adrenaline is er in Rulantica volop ruimte voor sauna en wellness.

Europa-Park_RulanticaIn 2019 werd Europa-Park uitgebreid met een tweede park voor waterratten met 27 glijbanen: Rulantica.

3. Camping om de hoek

Als je een beetje op tijd boekt, hoef je niet te zoeken naar een camping in de buurt en kampeer je gewoon in de achtertuin. Vijf minuten lopen en je bent op het park. Naast Camping Europa-Park vind je een goed aangeschreven steakhouse (Silver Lake Saloon) waar het in het hoogseizoen iedere avond dringen is voor een tafel. Je kunt er ook voor kiezen om in de Saloon te ontbijten, of je haalt ’s ochtends broodjes bij de kiosk.

De camping heeft sanitaire voorzieningen, een afwasruimte, een wateraftappunt en een vuilwaterstation. Je kampeert op grasdoorlatende stenen voor campers en caravans. De tenten en vouwwagens staan op het gras. Camping Europa-Park telt in totaal tweehonderd kampeerplaatsen. Heel groot zijn de plekken niet, maar voor een paar nachten heb je ook niet meer nodig.

Naast de camping ligt het Camp Resort, met tipitenten, blokhutten en huifkarren voor degenen die wel willen kamperen, maar geen eigen kampeermiddel hebben. De speeltuin is gedeeltelijk overdekt met tentdoek, zodat de jongste bezoekers nooit nat worden en ’s zomers in de schaduw kunnen spelen.

Europa-Park_campingVan Camping Europa-Park loop je in vijf minuten naar het park.

4. Eatrenalin: het nieuwe eten

Directeuren Thomas Mack en Oliver Altherr zijn de ‘early innovators’ van de internationale pretparkindustrie. De virtuele wereld van Yullbe is daar een goed voorbeeld van. Met een speciale bril op en hand- en voettrackers beleef je allerlei virtuele avonturen en doe je samen een opdracht waarbij je op allerlei manieren voor de gek wordt gehouden. Als het aan het familiebedrijf ligt, blijft het daar niet bij en breidt de virtuele wereld de komende jaren verder uit.

Een ander knap staaltje innovatie is het 5D-restaurant Eatrenalin, dat eind vorig jaar werd geopend. Tijdens deze restaurantbeleving maak je in een speciale stoel een culinaire reis langs negen themagebieden, waaronder de oceaankamer. Zo proef je de smaken zoet, zout, bitter en zilt, terwijl de ruimte zich aanpast aan de smaak. Je duikt de diepte van de oceaan in en vliegt de ruimte in, zonder ook maar één keer op te hoeven staan uit je zwevende stoel. Het Eatrenalin-diner duurt ongeveer twee uur en kost vanaf € 195 per gast.

Europa-Park_EatrenalinEatrenalin is de nieuwste aanwinst van Europa-Park. Terwijl je zo’n twee uur lang op dezelfde stoel zit, maak je een culinaire reis langs negen themagebieden.

5. Landbeleving

Zoals de naam al aangeeft, is Europa-Park ingedeeld in themagebieden in de vorm van landen. Voor deze thematisering hebben de pretparkarchitecten tot in detail alles uit de kast gehaald, waardoor je ook echt het gevoel hebt dat je in Scandinavië of Spanje bent. Zo kun je in Nederland een ritje maken in de koffiekopjes en daarna een kopje koffie drinken in een typisch, klein Amsterdams cafeetje. Of je eet in Zwitserland raclette met als toetje crêpes in Frankrijk. Zelfs de boomgroei is afgestemd op het land. Europa-Park telt inmiddels achttien themagebieden, waarvan vijftien landen. Binnenkomt komt daar een vlag bij, die van Kroatië.

Europa-Park_landbelevingDe pretparkarchitecten hebben flink hun best gedaan om je echt het gevoel te geven dat je in dat land bent. Zelfs de vegetatie is erop aangepast.

Tickets en tips

Europa-Park opent in de zomer dagelijks om 9.00 uur (winter 11.00 uur) en sluit in principe om 18.00 uur. Halverwege een drukke dag wordt bekendgemaakt of het park langer openblijft. Voor het gunstigste dagticket betaal je normaal gesproken € 57,50. Kinderen van 4 t/m 11 jaar en zestigplussers betalen vanaf € 49 voor een dagticket. Voor Rulantica heb je een apart ticket nodig. De prijs van een dagticket ligt op € 44. Kinderen van 4 t/m 11 jaar en zestigplussers betalen € 3 minder.

Waar moet je verder rekening mee houden als je naar Europa-Park gaat?

1. Download de Europa-Park- & Rulantica-app. Zo heb je meteen een digitale plattegrond waarmee je kan navigeren en per attractie kan zien hoe lang je moet wachten. Met deze app heb je ook meteen toegang tot alle informatie over waterpark Rulantica.

2. Met bijna 100 hectare heeft Europa-Park een grotere oppervlakte dan Disneyland Parijs en de Efteling. Toch liggen de attracties dicht op elkaar, waardoor je nog wel eens wat tofs voorbijloopt. Trek er als het kan daarom minimaal drie dagen voor uit (helemaal als je ook naar Rulantica gaat) en maak vooraf alvast een lijstje van de attracties die je per se níet wilt missen.

3. Begin je bezoek aan Europa-Park met een ritje in de EP-Express, een overdekte trein die het park rondrijdt. Vanuit de trein heb je een mooi bovenaanzicht op het park en kan je je alvast een beetje oriënteren.

Praat mee

Praat mee: 5 redenen waarom je Europa-Park niet links mag laten liggen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht