ACSI FreeLife

Menu

Dit zijn de 3 Duitse natuurparels

Voor natuurgidsen is de natuur het kantoor. Noem het de ultieme flexwerkplek waar het weer je agenda bepaalt. Geen dag is hetzelfde. Sommige van ons zijn ervoor gemaakt. Daarom spraken we met drie Duitse natuurgidsen. Laat je verwonderen door deze prachtplekken in Duitsland.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Duitse natuurparels_Rudolf Achtner, Partnachlamm

Partnachklamm

Rudolf Achtner is al 20 jaar verantwoordelijk voor de veiligheid in de 700 meter lange en 80 meter diepe Partnachklamm (zie foto hierboven). “Je ervaart hier de natuur in al haar schoonheid. Soms vredig, zoals wanneer ’s ochtends de zon op het water glinstert. Maar soms ook ongetemd wild. Het is bijna een mystieke ervaring om bij het krieken van de dag alleen in de kloof te zijn.”

Rudolf legt bezoekers uit hoe de kloof is ontstaan, houdt het weerbericht in de gaten en zorgt ervoor dat er geen rotsen, takken of zelfs hele bomen de paden of de stroming van het water blokkeren. Op die manier beschermt hij zowel de kloof als de wandelaars. “Als de rivier door een obstakel wordt afgedamd, kan er een gevaarlijke vloedgolf ontstaan.” De kloof ligt vlak bij Garmisch-Partenkirchen, volgens Rudolf een geweldige vakantiebestemming. “Wandelen, bergwandelen, watersport, paardrijden, noem maar op, je kunt het hier allemaal doen.”

Campings in de buurt van de Partnachklamm

Spreewald: 1.500 km aan waterwegen

Yvonne Huber kent het Spreewald en zijn rivieren op haar duimpje. Al zeven jaar stuurt ze haar punter met gasten door dit Unesco-biosfeerreservaat. Met 1.500 kilometer aan waterwegen is deze binnenlandse delta uniek in Europa. Dat vraagt om een bijzondere boottocht waarbij Yvonne in Sorbisch-Wendische klederdracht geruisloos de rivieren doorkruist.

Duitse natuurparels_Schlepzig_Traditionelle_Kahnführerin_auf_der_Spree_im_Spreewald (Kopie 6)

Onderweg houdt ze haar ogen en oren open voor  alles wat er in het water, op de oevers en in de bomen gebeurt. “Ik vind het prachtig om te zien wat het Spreewald met bezoekers doet. Bij elke tocht is er een moment van rust, wanneer gasten reageren op de natuur om hen heen.” Eén keer ging het mis. “Het regende en ik nam een bocht in de rivier te snel. Er was een windvlaag, ik stuurde tegen, het roer knapte en daar lag ik, tot mijn middel in het water.”

Campings in de omgeving van Spreewald

Nationaal Park Hainich: 7.500 ha ongerepte natuur

De werkplek van Sandra Wendt is de 7.500 hectare ongerepte natuur van het Nationaal Park Hainich. Haar werk als boswachter is erg divers; van het in de gaten houden van de spechtenpopulatie – zeven soorten zijn inheems in deze regio – tot het geven van informatie aan bezoekers. Het liefst is Sandra in het bos als het regent. “Het is dan zo stil en het perfecte moment om dieren te spotten.”

Duitse natuurparels_Bad Langensalza_Bad_Langensalza_Waldhüterin_mit_Hund_auf_Pilzsuche_im_herbstlichen_Wald_im_Nationalpark_Hainich

Hainich is weliswaar het op een na kleinste nationale park van Duitsland, maar de verscheidenheid aan landschappen, flora en fauna is erg groot. Het maakt deel uit van het grootste aaneengesloten loofbos van het land en behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Sandra’s favoriete boom is de Europese haagbeuk. “Hij heeft een knoestige bast waardoor hij op een boom uit een sprookje lijkt.”

Campingtip
Camping Am Tor zum Hainich is een rustige camping, op de grens van het Nationaal Park Hainich. Hier geniet je volop van wandelmogelijkheden en mooi uitzicht richting Süd-Harz.

Meer verhalen over het bijzondere werk van Duitse natuurgidsen en info over de mooiste natuurgebieden in Duitsland vind je hier.

Confidental Infomation