ACSI FreeLife

Menu

De 5 mooiste natuurgebieden van Saksen

Mede door het landklimaat met warme zomers is Saksen een heerlijke kampeerbestemming. Deze trotse ‘Freistaat’, met hoofdstad Dresden, is bijna zo groot als België. Ontdek de landschappen, de boeiende geschiedenis en de rijke cultuur. Er is van alles te doen en te beleven: ontspannen of juist actief. Ook liefhebbers van lekker eten en drinken vinden hier veel van hun gading. Maar wat zijn de mooiste natuurgebieden? Maak hieronder kennis met de top 5.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Saksen Meissen Silhouette

Het prettige van een kampeerverblijf in Saksen is de grote afwisseling in toeristische mogelijkheden. Op warme dagen relaxen en zwemmen bij strandjes langs rivieren en meren. Of zoek verkoeling onder een zonnescherm op een gezellig terras. Is de dag wat wisselvalliger qua weer, dan is de keuze groot aan bezienswaardigheden. Veel kampeerders kiezen voor een locatie in een natuurrijke omgeving. Deze top vijf van mooiste natuurgebieden in Saksen kan helpen om de keus te bepalen.

1. Nationaal Park Sächsische Schweiz

Het Elbsandsteingebirge ligt aan de voeten van Dresden. Het mergelsteen sleet in een miljoen jaar door water, met als resultaat het ontstaan van grillige rotsformaties in allerlei vormen. Het grootste deel vormt het Nationaal Park ‘Sächsische Schweiz’. Het is één van de grootste trekpleisters van Saksen. De bizarre rotspartijen bieden een onvergetelijk schouwspel. Bekende plekken zijn de Brug van Bastei en de Vesting Königstein, het hoogst gelegen kasteel van Duitsland.

Saksen_Sachsische Schweiz Elbsandsteingebirge

2. Erzgebirge

Dit natuurrijke middelgebergte dankt zijn naam aan de ertsen, zoals zilver, die  hier in het verleden werden gevonden. Stadjes zijn Annaberg-Buchholz, Freiberg, Kuurstad Oberwiesenthal en Seiffen. Het is een rustige bosrijke omgeving met veel natuurschoon en flinke toppen, waaronder de hoogste berg van Saksen; de Fichtelberg van ruim 1.200 meter. Recent zijn 400 objecten in het Erzgebirge door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst. De locaties zijn verschillend van karakter; van voormalige mijnen, werktuigen, transportsystemen, landschappen tot historische centra van stadjes die floreerden op de mijnbouw: Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg.

Saksen_Erzgebirge_Ausblick_vom_Kahleberg_Osterzgeb._Foto_TVE_egbert_Kamprath[1]Foto: Egbert Kamprath (TVE)

3. Zittauergebirge Oberlausitz

Het Zittauergebergte ligt tussen Zittau en Kottmar in de province Oberlausitz. In dit deel van Saksen wordt nog Sorbisch gesproken, een officieel erkende Slavische taal in Duitsland. De Sorbische cultuur komt tot ook tot uitdrukking in hun architectuur. In de regio staan vele vakwerkhuizen, vooral Obercunnersdorf en Oybin bieden een prachtig dorpsbeeld. Kenmerkend voor het Zittauergebergte zijn de bossen en spectaculaire rotspartijen. Ideaal om te wandelen, maar een romantische stoomtreinreis maken kan ook. Door het gebergte lopen diverse smalspoorlijnen.

Saksen_Zittauergebirge_Oberlausitz

4. Wijngebied Elbedal: Dresden, Meissen en Torgau

De Elbe loopt dwars door Saksen. Mensen wonen van oudsher graag aan deze grote rivier. Een groot deel van het dal wordt gebruikt voor wijnbouw. Langs de Elbe zijn vele wijnmakers te vinden en diverse ‘chateaus’ zijn te bezoeken. Naast de groene hellingen liggen ook enkele mooie plaatsen aan de rivier, waaronder de hoofdstad Dresden; het ‘Florence aan de Elbe’. Maar ook Meissen, bekend om het porselein, is één van de mooiste historische stadjes. Vergeet Torgau niet met het grote Slot Hartenfels. Het Elbedal biedt een ideale combi tussen natuur en cultuur.

Saksen_Elbedal_Saksische_Wijnwandelweg_Bildrechte_TMGS_Rene_Gaens_(4)[1]Foto: Rene Gaens (TMGS)

5. Muldedal

De Mulde is één van de grootste rivieren in Saksen. Zij heeft twee bronnen; bij Zwickau en Freiberg. Net boven Colditz komen de twee rivieren samen om vanaf daar Mulde te heten. Het Muldedal, net onder Leipzig, is een landschappelijk fraaie omgeving met veel groen. Het traject boven Grimma voert langs Würzen naar Bad Düben door een heidegebied. Langs de Mulde liggen veel kastelen. Het spannendste is Slot Colditz. Hier werden vluchtgevaarlijke geallieerde officieren krijgsgevangen gehouden in WOII. Velen deden uitbraakpogingen, ook diverse Nederlanders, die daarbij behoorlijk succesvol bleken. In Colditz is een ontsnappingsmuseum gevestigd en de rondleiding geeft inzicht in de vele uitbraakpogingen.

Saksen_Colditz Schloss

Kamperen in Saksen

Een gastvrije bevolking, afwisselende landschappen, natuur, mooie stadjes, gezellige terrasjes. Mede door de gemiddeld genomen warme zomers is Saksen een prima bestemming met de tent, caravan of camper. De campings zijn van goed niveau en het land biedt alles voor een relaxte of een actieve vakantie. Voor een overzicht van de 44 ACSI-campings in Saksen kijk je op Eurocampings.nl

Foto’s: TMGS Sachsen. Hoofdfoto boven aan bericht: Sylvio Dittrich

Praat mee

Praat mee: De 5 mooiste natuurgebieden van Saksen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht