ACSI FreeLife

Menu

Dit zijn de 5 mooiste kastelen van Saksen

Uitdrukkingen als ‘De koning te rijk’ of ‘Slapen als een vorst’ geven aan dat adellijke verblijven tot de verbeelding spreken. Logisch dat het bezoeken van kastelen en paleizen één van de meest populaire vakantieactiviteiten van kampeerders is. Met 45 toplocaties toonden de vorsten van Saksen zich bijzonder bouwlustig. Over smaak valt niet te twisten, maar deze vijf pareltjes geven een goede indicatie van al het moois dat er in deze Duitse deelstaat te vinden is.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Saksen Dresden ZWINGER foto Marcel Quietzsch

1. Slot Moritzburg

MoritzburgJachtslot Moritzburg ligt midden in een groot meer.

De bosrijke omgeving van Moritzburg, vlak bij Dresden, was van oudsher het jachtgebied van de Saksische vorsten. Al in 1550 verrees hier een jachtslot. Rond 1730 werd een nieuw jachtslot gebouwd, midden in een groot meer. De symmetrische Barokke vormen weerspiegelen mooi in de waterpartijen. Een van de keurvorsten die hier woonde was ‘August de Sterke’ waarover vele mythes de ronde doen, zoals vader van 365 kinderen, feestbeest, vrouwenmoordenaar en poolkoning.

Een tip: reis naar Moritzburg met de stoomtrein vanuit Radebeul Ost (aan de Elbe). Dit is één van de vele nog actief werkende smalspoorlijnen in Saksen.

2. Burcht Kriebstein

Kriebstein herfstBurcht Kriebstein is een echte ridderburcht, gelegen op een hoog rotsplateau.

Een echte ridderburcht op een hoog rotsplateau. De Burcht Kriebstein is te vinden tussen Mittweida en Leipzig en ligt in een bosrijke omgeving. In 1415 werd Kriebstein langdurig belegerd. Uithongering dreigde en men kwam overeen dat de vrouwelijke bewoners het kasteel mochten verlaten. Ze mochten alleen bezittingen meenemen die draagbaar waren. De belegeraar verwachtte dat de vrouwen hun geld en sieraden zouden meenemen, maar op de dag van de vrijgeleide verlieten zij de poort met hun mannen op de rug. De burcht werd hierdoor veroverd zonder bloedvergieten, want men hield zich aan de afspraken.

3. Vesting Königstein

Konigstein VestingVanaf Vesting Königstein heb je een fraai uitzicht over de Elbe en de omgeving van het Nationale Park Sächsische Schweiz.

Langs de Elbe, in de buurt van Pirna, ligt de enorme vesting Königstein op een tafelberg. Geen enkele vijand wist dit hoogstgelegen kasteel van Duitsland ooit te veroveren. Königstein is een compleet vestingdorp met kazernes, opslagplaatsen en een kerk. De kazerne, op een terrein van bijna tien hectare, is de oudste van heel Duitsland. Het huisvest momenteel een dependance van het Militärhistorisches Museum der Bundeswehr in Dresden. Vanaf de imposante muren heeft de bezoeker een spectaculair uitzicht over de omgeving, inclusief het Nationale Park Sächsische Schweiz met zijn grillige rotspartijen.

4. Vluchtkasteel Colditz

Colditz SchlossColditz behoort tot de grootste kastelen van Saksen en werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om vluchtgevaarlijke officieren krijgsgevangen te houden.

Colditz aan de rivier Mulde is één van de grootste kastelen van Saksen. Hoewel het er al eeuwenlang staat, werd het vooral beroemd door de Tweede Wereldoorlog. Hier werden namelijk vluchtgevaarlijke geallieerde officieren krijgsgevangen gehouden. Velen deden uitbraakpogingen, waaronder diverse Nederlanders die daarbij ook behoorlijk succesvol bleken. Er zijn zelfs tv-programma’s en films over gemaakt. In Colditz is een ontsnappingsmuseum gevestigd en de rondleiding geeft inzicht in de vele uitbraakpogingen.

5. Zwinger paleis Dresden

Zwinger DresdenHet Zwinger paleis was niet bedoeld om in te verblijven, maar doet dienst als paleis om (kunst)collecties te tonen.

De Saksische vorsten zijn altijd enthousiaste verzamelaars geweest. In 1709 gaf de keurvorst opdracht tot de bouw van het Zwinger paleis. Het was nooit bedoeld om in te resideren maar – net als de Hermitage in Sint-Petersburg – als een paleis om (kunst)collecties in te tonen. Het resultaat geldt als één van de mooiste voorbeelden van Barokke bouwkunst ter wereld.

Het rijk versierde Zwinger paleis is nu één van de locaties van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD). Er hangen wereldberoemde werken, waaronder kunst van Rubens en Rembrandt. De topverzameling oude meesters was geruime tijd gesloten wegens een grote herinrichting, maar bezoekers kunnen nu weer door de Zwinger-deuren naar binnen. Tip: maak een wandeling om het paleis en ontdek het ‘Nymphenbad’, een soort Saksische Trevi-fontein.

Tip: koop de voordelige Schlosserlandkaart

In veel landen lopen de toegangsprijzen van kastelen aardig in de papieren. Maar niet in de Duitse deelstaat Saksen. Alle 45 locaties zijn voordelig te bezoeken met de Schlosserlandkaart. Deze kaart geeft tien dagen onbeperkt entree. Uiteraard tot de kastelen in deze top vijf, maar ook tot bijvoorbeeld Slot Pillnitz Dresden, Slot Hartenfels in Torgau of Slot Augustusburg in het Erzgebirge. De kaart kost slechts 42 euro voor een gezin met twee volwassenen en kinderen tot 13 jaar. Niet per persoon, maar in totaal! Maak een onvergetelijke reis door de wereld van ridders en paleislakeien in Schlosserland Sachsen.

Industriecultuur Saksen

Het maken van dingen zit de Saksen in de genen. Naast kastelen heeft Saksen ook een bijzonder industrieel erfgoed. Van voormalige (zilver)mijnen tot autofabrieken en van textielweverijen tot bierbrouwerijen.

De eerste Duitse stoomlocomotieven werden gebouwd in Saksen. Nog altijd is het een eldorado voor treinenliefhebbers. De deelstaat heeft het grootste aantal nog werkende stoomtreinen van Duitsland. Chemnitz profiteerde in de 19e eeuw van de ertsen uit het Erzgebirge en innovatieve ondernemers begonnen met nieuwe technieken. Vooral in machinebouw en transportmiddelen werd de stad toonaangevend. Er is veel industrieel erfgoed te bewonderen. Blikvanger is het ‘Saksisch Industriemuseum’ over de technologische vooruitgang. Ook het enorme spoorwegmuseum is een tip in Chemnitz.

Audi, BMW, Porsche

Zwickau-Horch-MuseumZwickau-Horch-Museum

Na de trein werd ook de auto omarmd door Saksische uitvinders. In Zwickau begon Horch met het bouwen van auto’s. Zijn Auto Union imperium omvatte DKW, Wanderer, Horch en Audi. In de historische Audi-fabriek in Zwickau is nu een groot automuseum te vinden. Maar ook nieuwe autofabrieken zijn te bezoeken in Saksen, zoals BMW en Porsche in Leipzig en VW in Dresden en Zwickau. De laatste is de grootste fabriek van elektrische auto’s in Europa. Het Verkeersmuseum in Dresden toont alle moderne vervoermiddelen, van fiets, tram tot vliegtuig.

Zien én beleven

Als bezoeker van het industrieel erfgoed kun je op veel locaties niet alleen kijken, maar ook actief meedoen. Zo kun je in het Erzgebirge afdalen in de schachten van (zilver)mijnen en met een stoomschip over de Elbe varen is een belevenis voor iedereen. Meer informatie over de industriecultuur in Saksen vind je op
sachsen-tourismus.de

Erzgebirge zilvermijn bezoekenErzgebirge zilvermijn

Kamperen in Saksen

Een gastvrije bevolking, afwisselende landschappen, natuur, mooie stadjes en gezellige terrasjes. Mede door het semi-continentale klimaat (warme zomers) is Saksen een prima bestemming met de tent, caravan of camper. De campings in Saksen zijn van goed niveau en de deelstaat biedt alles voor een relaxte óf een actieve vakantie.

Tekst: Robert Witsen
Foto’s: TMGS Sachsen, Sylvio-Dittrich en Marcel Quietzsc

Praat mee

Praat mee: Dit zijn de 5 mooiste kastelen van Saksen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht