ACSI FreeLife

Menu

6 steden en dorpen langs de Duitse Vakwerkroute

In de Duitse deelstaat Hessen ontdek je een sprookjesland dat voor kampeerders lijkt te zijn gemaakt. De Duitse Vakwerkroute op het gedeelte van het Weserbergland tot aan het Spessart laaggebergte is als een reis naar het verleden.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

ACSI FreeLife testte de nabijgelegen campings en camperplaatsen in de volgende zes steden en dorpen.

Hannoversch Münden

Het stadje heeft een unieke ligging aan drie rivieren. De camperplaats Tanzwerder ligt op de punt van een eiland, waar de riviertjes de Werra en de Fulda samenvloeien en zo de Weser vormen. Het achterste deel van een parkeerplaats is voor campers gereserveerd en scoort hoog met zijn ligging vlakbij de stad. Verdedigingstorens, het Welfenschloss en het raadhuis in Weser-renaissancestijl weerspiegelen de rijke historie van de handelsstad.

Sfeervol tijdens de winter is een stadswandeling met de nachtwacht. Kampeerders met een caravan kunnen van maart tot oktober in de stad terecht op de Camping Hannoversch Münden. Verblijf je liever in de natuur? Dan kun je overnachten op de Wesercamping Hemeln. Deze camping ligt op zo’n tien kilometer van de stad en is het hele jaar rond geopend. Vanaf de camping heb je veel wandel- en fietsmogelijkheden.

Bad Sooden-Allendorf

Wegwijzers loodsen je naar camperplaats Franzrasen, gelegen op een eiland in de Werra. Het rustig gelegen terrein met het silhouet van de oude stad op de achtergrond biedt ook ruimte aan grote campers. Bijzonder is dat buiten de verdedigingswerken van de stad “Klein Venetië” ligt. Het vissersplaatsje dankt zijn naam aan de aangemeerde boten aan de oever, waarmee de bewoners hun op een eilandje gelegen tuinen kunnen bereiken.

Een wellnessuitstapje in de winter is een bezoek aan de Werratal-Therme, met een geïntegreerd “gradierwerk”, waarmee het zoutgehalte van water wordt verhoogd. In het thermale water van de binnen- en buitenbaden kun je heerlijk ontspannen. Kampeerders met een caravan kunnen het hele jaar door terecht aan de Meinhardsee op de gelijknamige camping. Hier kampeer je met schitterend uitzicht op het water. In de sauna is het goed toeven na een winterse dag.

Wolfhagen

Onderaan het dorp, op een heuvelrug in een recreatiegebied, vinden camperaars rustig gelegen overnachtingsplaatsen. Hoewel het terrein ’s avonds afgelegen lijkt, is het centrum van het dorp in enkele minuten te voet te bereiken. Vissen- en plantenornamenten sieren het vakwerk. Het raadhuis is versierd met 222 uitgesneden madeliefjes. De machtige kerk van St. Anna domineert het dorp en zie je vanaf de camperplaats.

Bad Wildungen

In dit kuuroord staat ons testteam op een centraal gelegen en ondanks de nabijheid van het station relatief rustige camperplaats. De grote, tot twaalf meter lange percelen, worden door beukenhagen van elkaar gescheiden. In de elegante kuurwijk staan Art Nouveau huizen en Gründerzeit villa’s aan de promenade.

Heerlijk om te ontspannen en je batterij weer op te laden zijn de thermale baden in de wijk Reinhardshausen, slechts zeven kilometer verderop gelegen. Hier worden de binnen- en buitenbaden gevuld met gemineraliseerd, geneeskrachtig water van 32 graden. Op Camping Affolderner See vinden kampeerders met caravan het hele jaar door een plekje op zo’n 6 kilometer afstand van het dorp.

Homberg (Efze)

Genesteld in het vulkanische landschap tussen de Schwalm en de Eder ligt Homberg. Hier vormen de burchtheuvel en de kerk het silhouet, terwijl watertjes door het centrum stromen. Vanaf de burchtheuvel genieten toeristen van een prachtig uitzicht over het dal naar de Hohlebach watermolen. In de winter schittert de toren van de Hohenburg als de grootste kerstkaars in de regio.

Minder mooi vindt het testteam de afgelegen camperplaats Holzhäuser Feld, vlakbij een doorgaande weg. Een voetpad voert twintig minuten heuvelopwaarts naar de stad. Een alternatief is Waldcamping Bad Zwesten aan een bosrand ten westen van Homberg.

Rotenburg an der Fulda

De kleine stad ligt uitgestrekt in het dal van de Fulda, tussen de Knüll en de Rhön. In 750 jaar tijd zijn naast vakwerkhuizen ook statige gebouwen verrezen, zoals het kasteel van de landgraaf en de oude landsvoogdij, het gerechtshof. De Hexenturm diende tijdelijk als gevangenis. De laatste heks zou er in 1668 een jaar opgesloten hebben gezeten, omdat ze goed vertrouwd was met kruiden, iets wat voor mensen op dat moment beangstigend was.

De camperplaats bij Wittlich, tussen het sportveld en het Fulda-fietspad, is gelegen aan de rand van het stadje, maar kun je via het voet- en fietspad langs de rivier al na zeshonderd meter bereiken. Ook de Campingplatz Rotenburg/Fulda ligt dicht bij het centrum, maar hier kun je alleen van april tot oktober terecht. Even verderop ligt de Werratal-Camping die wel het hele jaar door geopend is.

In ACSI FreeLife 1-2016 staan nog 7 andere plaatsen langs de Duitse Vakwerkroute, inclusief een compleet overzicht van alle campings en camperplaatsen.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: 6 steden en dorpen langs de Duitse Vakwerkroute

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation