ACSI FreeLife

Menu

5 vakantietips voor kamperen in Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt is een veelzijdige deelstaat in Midden-Duitsland en een ware schatkist vol prachtige natuurgebieden, cultuur en bekroonde fiets- en wandelroutes. Dankzij de uitgestrekte landschappen en relatief onontdekte plekjes, kun je in Saksen-Anhalt in alle rust vakantie vieren en valt er van alles te ontdekken voor alle type gasten en leeftijden; van wandelen in de Harz, fietsen langs de Elbe, kanoën over de Saale tot het bezoeken van prachtige droomtuinen. De vijf beste tips voor een onvergetelijke vakantie hebben we voor je op een rijtje gezet.

Auteur
Timo de Boer
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Saale-Unstrut_Saksen-Anhalt

Foto: IMG Sachsen-Anhalt mbH, Boris Breuer

1. Wijn & Water

Saale_UntsrutFoto: Saale-Unstrut-Tourismus e.V

Een echte onontdekte parel is de Saale-Unstrut-regio, een veelzijdige vakantiebestemming in het zuiden van Saksen-Anhalt, waar het landschap getypeerd wordt door rivierdalen, middeleeuwse kastelen en wijngaarden. De regio Saale-Unstrut heeft zijn naam te danken aan de rivieren de Saale en de Unstrut, die van de regio een waterrijke bestemming vol activiteiten maken.

Kampeerders vinden langs deze rivieren volop campings en camperplaatsen, waar vanuit je mooie fietstochten over de Saaleradweg of de Unstrutradweg kunt maken. Ook zijn de rivieren ideaal voor kanotochten langs machtige rotsformaties en wijngaarden.

Saale_UntsrutFoto: IMG Sachsen-Anhalt mbH, Boris Breuer

Zeilen, vlotvaren, duiken

De Geiteltalsee is een echte aanrader voor watersporters. Bij dit grootste kunstmatige meer van Duitsland kun je naar hartenlust zeilen, vlot varen en zelfs duiken. Achter Saale-Unstrut gaat een waar wijngaardenparadijs schuil: tussen Bad Kösen en Naumburg ligt een eeuwenoude wijnregio met romantische terrassen, schilderachtige wijngaardhuisjes en de lekkerste wijnen van wel 70 verschillende druivenrassen. Het is de kleinste en tegelijkertijd oudste wijnregio van Duitsland – al in het jaar 998 plantte keizer Otto III wijnterrassen bij het klooster Memleben.

Wandel-, fiets- en autoroutes

Er zijn verschillende wandel-, fiets- en autoroutes die je meenemen langs particuliere wijngaarden, middeleeuwse gebouwen en historische stadjes. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Rotkäppchen Sektkellerei.

2. Nationaal Park de Harz

Nergens vind je zo’n sprookjesachtige natuur als in de Harz, het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het natuurgebied wordt getypeerd door donkere wouden en mysterieuze wandelroutes, maar ook door schilderachtige dorpjes en sprookjeskastelen.

HarzFoto: IMG Sachsen-Anhalt mbH, Boris Breuer

Rondvliegende heksen

De wandelmogelijkheden zijn hier oneindig; er zijn talloze routes uitgezet voor alle soorten wandelaars en met de meest uiteenlopende thema’s. De Harzer-Hexen-Stieg is de bekendste route. Zijn naam heeft hij te danken aan de legendarische heksen die eeuwenlang door de Harz zouden hebben rondgevlogen en de heksen vormen dan een vaak terugkerend thema in de Harz, je vindt ze dan ook overal.

HarzFoto: IMG Sachsen-Anhalt mbH, Steffen Lehmann

1.150 meter boven N.A.P.

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Harz is de Brocken. Deze 1.150 meter hoge berg was jarenlang verboden terrein voor de gewone burger en is nu een beroemde attractie. Er zijn verschillende routes die je mee de Brocken op nemen. Met de 1,6 km lange Brockenrundweg bijvoorbeeld, wandel je in korte tijd rondom het plateau. Vanaf de top is het uitzicht adembenemend; bij mooi weer kun je helemaal naar het Sauerland kijken.

Ook voor winterkampeerders

Veel mensen bezoeken de Harz in de zomer of herfst, maar ook in de winter is de Harz de moeite waard; het natuurpark omgetoverd tot wonderland voor sneeuwschoenwandelaars, rodelliefhebbers en winterkampeerders. Ook kun je sprookjesachtige kerstmarkten bezoeken in middeleeuwse stadjes en kastelen.

3. De Groene Band 

Groene Band Foto: IMG Sachsen-Anhalt mbH, Steffen Lehmann

Echte natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de ongerepte natuur langs de ‘Groene Band’, die letterlijk als een groene gordel door dwars door het land loopt. Tot 30 jaar geleden deelde een 1.390 kilometer lange grenslijn, op sommige plekken wel 10 kilometer breed, het land in twee delen: oost en west.

In die tijd werden er overal grensfortificaties aangelegd, die alleen toegankelijk waren voor bewaking en militairen. Het is niet verwonderlijk dat de natuur hier decennialang ongestoord haar gang heeft kunnen gaan. Na de Duitse eenwording werd pas duidelijk tot wat voor uniek natuurparadijs deze strook zich had ontwikkeld; inmiddels leven er meer dan 1.200 bedreigde dier- en plantensoorten en is de hele strook een nationaal natuurmonument.

Groene Band Foto: IMG Sachsen-Anhalt mbH, Steffen Lehmann

Wandelen lang het IJzeren Gordijn

Al snel werden er wandelpaden aangelegd zodat iedereen van deze grandioze erfenis zou kunnen genieten. Hiermee ontstond een van de grootste natuurbeschermingsprojecten van Europa. Niet alleen wandel je door bloeiende biotopen, dichte bossen en uitgestrekte rivierdalen; tijdens een wandeling langs het voormalige IJzeren Gordijn wordt ook de geschiedenis van de tweedeling in Europa zichtbaar en zijn er op verschillende plekken gedenkplaatsen, grensstenen en andere interessante bezienswaardigheden te vinden. In Saksen-Anhalt strekt de Groene Band zich uit over 343 kilometer – vanaf de Harz via de Börde tot aan de Altmark

4. Parken en kasteeltuinen

Grünes Band Arendsee-1937Foto: Wittenberg Kultur e.V., Johannes Winkelmann

Saksen-Anhalt viert 20 jaar parken en kasteeltuinen. In 2000 kwam Saksen-Anhalt met het initiatief de ruim 1000 tuinmonumenten in een toeristisch-monumentaal netwerk te gieten, genaamd Droomtuinen – historische parken in Saksen-Anhalt. Inmiddels zijn er 50 historische tuinen en parken, verspreid over de hele deelstaat, te bezoeken. Alle tuinen en parken, van kasteelhoven en kloosterparken tot botanische tuinen, weerspiegelen op hun eigen manier de geschiedenis van Saksen-Anhalt.

Unesco-werelderfgoed

Kastelen SaksenFoto: IMG Sachsen-Anhalt mbH, Tim Hufnagl

Het absolute hoogtepunt vormen de zeven parken van het tuinenrijk Dessau-Wörlitz. De parken liggen aaneengeregen tussen de Elbe en de Mulde en staan als harmonieus geheel op de Unesco-werelderfgoedlijst. Deze groene paradijzen waren het initiatief van de vooruitstrevende vorst Von Anhalt-Dessau die tegen het einde van de 18e eeuw vooral veel moderne en artistieke hervormingen wist door te voeren.

Zo was het paleis Wörlitz het eerste classicistische gebouw in Duitsland en werd de eerste Engelse landschapstuin op Europees vasteland aangelegd. Inmiddels zijn er in het tuinenrijk meer dan 100 bouwwerken en een groot aantal uiteenlopende tuinen te vinden. De kastelen en tuinen zijn met elkaar verbonden door verschillende wandelpaden, ook kunnen bezoekers roeien of een gondeltocht maken.

Elbauenpark

In de hoofdstad Magdeburg ligt langs de rivier de Elbe het bezienswaardige, 100 hectare grote Elbauenpark. Het park is vooral populair bij gezinnen en rustzoekers; dankzij het ruime aanbod aan recreatie- en sportmogelijkheden, tuinen, picknickplekken en speeltuinen kun je hier gerust een hele dag verblijven. Tuinenkunst is hier vooral te vinden in de 15 verschillende thematuinen en bij de speelse kunstwerken die door het hele park verspreid liggen. Vanaf de piramidevormige Jahrtausendturm heb je een mooi uitzicht over het park, de Elbe en de historische stad. Waaghalzen kunnen van de ruim 430 meter hoge toren ziplinen.

75.000 rozen

Ook de Harz is van een aantal bijzondere kasteel- en kloostertuinen voorzien. Zo verrast het kastelencomplex Blankenburg zijn bezoekers met een uitgestrekte barokke tuin met fontein en een theehuis. Ook het Europa-Rosarium van het in de Harz gelegen Sangerhausen is een bezoek waard. Hier vind je de grootste rozencollectie ter wereld. Op een oppervlakte van 13 hectare worden de 75.000 rozen van ruim 8000 rozensoorten door wandellanen met elkaar verbonden. Een must voor elke rozenliefhebber.

Grootste doolhof

AltjesnitzFoto: Viktoria Kühne, Janos Stekovics Verlag Janos Stekovics

Ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Dessau ligt een wel heel bijzonder park. Halverwege de 18e eeuw ontstond in het park Altjeßnitz het grootste en oudste barokke doolhof van Duitsland. Het labyrint ligt midden in het park waar bezoekers genieten van tamme kastanjes, trompetbomen, vrolijke slingerpaadjes en volop speel- en picknickplekjes.

5. Fietsen langs de Elbe

Elberadweg 3Foto: Magdeburger Tourismusverband Elbe-Börde-Heide

De Elberadweg is onlangs opnieuw uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Duitsland. De 1300 kilometer lange populaire rivierroute start bij de bron van de Elbe, in het Tsjechische Reuzengebergte en mondt in Noord-Duitsland uit in de Noordzee. De Elberadweg pakt een flink stuk van Saksen-Anhalt mee en volgt daarbij de Elbe door beschermde natuurgebieden en bezienswaardige steden. In het noorden brengt de Elberadweg je vanaf Tangermünde ruim 60 kilometer door de bijzondere natuur van de Altmark. De Altmark is dankzij de uitgestrekte en vlakke landschappen een ideale fietsregio, die wordt gekleurd door de middeleeuwse hanzestadjes als Stendal en Sandau.

Mittelelbe biosfeerreservaat

Tussen Magdeburg en Dessau-Roßlau vind je het deeltraject ‘J’, dat je in ruim 90 kilometer vanaf de bruisende Ottostad naar Dessau, de stad waar je het gloednieuwe Bauhausmuseum kunt bezoeken. Tussen de twee steden in ligt een klein natuurwonder: het Mittelelbe biosfeerreservaat, dat als eerste natuurgebied van Duitsland op de Unesco-lijst terecht kwam.

Elbe RadwegFoto: IMG Sachsen-Anhalt mbH, Boris Breuer

Kies je eigen route

Ook het traject vanaf Dessau richting Elster is een aanrader. De Elberadweg brengt je hier dwars door het tuinenrijk Dessau-Wörlitz, eveneens een bekende van Unesco, en vervolgens een kleine 50 kilometer in zuidelijke richting naar Elster, dat vlakbij de Lutherstad Wittenberg ligt. Welk traject je ook kiest, de Elberadweg kun je op elk gewenste plek starten en is altijd aan weerzijden van de Elbe te fietsen.

Deel jouw Saksen-Anhalt tip

Kampeer jij wel eens in Saksen-Anhalt en mis je iets in dit overzicht? Laat het ons dan weten en deel je reactie onder aan dit bericht.

Praat mee

 1. JG
  Jaap Griffioen

  Saksen staat voor deze zomer op de agenda. We houden van trekken met de caravan. Kan dit op de bonnefooi in het hoogseizoen?
  Met vriendelijke groet.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: 5 vakantietips voor kamperen in Saksen-Anhalt

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht