ACSI FreeLife

Menu

5 bijzondere brouwerijen in Duitsland

Duitsland viert het 500-jarig bestaan van het ‘reinheidsgebod’ voor het lievelingsdrankje van (bijna) alle kampeerders. Het 500-jarig bestaan van dit gebod is reden genoeg voor een biertocht dwars door Duitsland. De complete biertour voert langs 22 brouwerijen. ACSI FreeLife licht er 5 van deze 22 brouwerijen uit.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Biertour Duitsland

De Duitsers consumeren jaarlijks per hoofd van de bevolking 107 liter van dit gerstenat. Steeds meer brouwerijen openen hun deuren voor bezoekers met rondleidingen, proeven en brouwcursussen.

Ambachtelijk bier

De laatste jaren staat bier nog meer in de belangstelling doordat de toenemende vraag naar Craft Beer (ambachtelijk bier) kleine brouwerijen nieuwe kansen biedt. Terwijl de smaak van de bieren van de grote concerns is afgestemd op het grote publiek, experimenteren ambachtelijke bierbrouwers juist met aparte aroma’s.

Alle brouwerijen uit de tour hebben een camping of camperplaats vlak bij, zodat je na een bezoek niet meer een heel stuk hoeft te rijden.

  1. Klindworths Gasthaus

Klindworths Gasthaus is een traditionele brouwerij, gerund door de familie Klindworth. Deze familie woont al 350 jaar in Sauensiek. Nu kun je er terecht voor een bierseminar en een overnachting op de camperplaats. Een rondleiding met bierbrouwcursus kan op aanvraag. De volgende dag nog wat van de omgeving zien? Natuurpark Braken en het vakantiegebied Alte Land zijn dan de echte aanraders (zie brouwerij 1 op de kaart).

  1. Brauhaus Goslar

Ken je de biersoort Gose? Het wordt gebrouwen door Brauhaus Goslar. In de middeleeuwen werd het bier gebrouwen met het water van de gelijknamige rivier. Een paar minibrouwerijen in de Verenigde State proberen het te reproduceren. Maar waar smaakt dit oerbier van de Harz beter dan in de plaats zelf? Wil je een rondleiding door de brouwerij, dan is het raadzaam eerst even reserveren. Op een kilometer rijden van de brouwerij vind je camperplaats Füllekuhle waar je kunt overnachten. Andere leuke bezienswaardigheden in de omgeving: de staafkerk in Hahnenklee en Nationaal Park Harz (zie brouwerij 7 op de kaart).

  1. Brauerei Reichold

Met vier brouwerijen heeft het plaatsje Aufseß in Opper-Franken op grond van het Guinness Book of Records een wereldrecord voor het grootste aantal brouwerijen per inwoner. Je kunt een wandeling van 13 kilometer maken waarbij je een ‘brouwerijpadpas’ kunt laten afstempelen bij de vier brouwerijen. Daarna ontvang je een oorkonde die je benoemt tot ‘eervolle Frankische drinker van de bieren van de wereldrecordbrouwerijen’. Voor groepen kunnen rondleidingen met bierproeverij worden gereserveerd. Bij Brauerei Reichold kun je blijven slapen, net zo handig! Verder te zien in de regio: de Osterbrücke en Burgenstraße (zie brouwerij 14 op de kaart).

  1. Schussenrieder Erlebnisbrauerei

De combinatie van brouwerij, Museumgasthof en bierkruikmuseum met meer dan 1200 bierkruiken en -pullen van Schussenrieder Erlebnisbrauerei is uniek. De verzameling omvat zowel kostbare objecten uit het verleden als moderne glazen en pullen. Je ziet er stenen, houten en glazen drinkgerei. De verzameling wordt tentoongesteld op twee verdiepingen van het 350 jaar oude vroegere woonhuis van de familie. Voor een rondleiding moet je eerst even reserveren. Je kunt overnachten op de camperplaats van de brouwerij zelf. Vlak bij de brouwerij vind je een klooster met barokke bibliotheekzaal die zeker het bezoeken waard is (zie brouwerij 21 op de kaart)!

  1. Post-Brauerei und Siebersquelle

Het PostBier uit Weiler dateert uit 1650. Al vier decennia zwaait de familie Zinth de scepter achter de brouwketel en de receptie van het Gasthof. Niet alleen de kunst van het brouwen maar ook het water van de door de deelstaat erkende mineraalwaterbron Siebers-Quelle geeft het bier zijn goede smaak. Je kunt een rondleiding door de brouwerij en bierseminars volgen op aanvraag. Overnachten kan op 2,5 km van de brouwerij op Campingplatz Alpenblick in Weiler im Allgäu. In de omgeving vind je verder een zwemvijver, kinderboerderij, skigebied en de Allgäuer Bierstraße (zie brouwerij 22 op de kaart).

Zelf uitstippelen

Zoals je ziet zijn er dus genoeg brouwerijen in Duitsland te vinden om een mooie vakantie omheen te maken. Wil je je eigen biertour uitstippelen? Bekijk het complete aanbod van campings in Duitsland op de kaart voor je zelf samengestelde reis.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner, Sophia Pfisterer

Praat mee

Praat mee: 5 bijzondere brouwerijen in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht