ACSI FreeLife

Menu

Moselcampings: 4 op een rij voor familie Van Dongen

De familie Van Dongen opende in 2021 haar vierde camping aan de Moezel tussen Cochem en wijndorp Traben-Trarbach. Hoogste tijd voor een kennismaking met het Brabantse familiebedrijf.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Moselcampings_team

Onder de naam Moselcampings runt de familie Van Dongen dus vier campings plus twee camperplaatsen. “Het klinkt misschien als een campingconcern, maar het is met twee broers en twee zussen, die allemaal één camping runnen, duidelijk een familiebedrijf”, vertelt Edwin – de eindverantwoordelijke van camping Rissbach in Traben-Trarbach – aan de telefoon.

Het roer om

Het familiebedrijf ontstond in 2004 in Noord-Brabant met een typisch ‘Ik Vertrek-verhaal’. “Mijn broer Karel en ik werkten allebei in de wooninrichting. Van kinds af aan heb ik samen met mijn broer en twee zussen gekampeerd met een tent. We waren op zoek naar een nieuwe uitdaging, dus leek het ons leuk om iets met kamperen te gaan doen. Zo zijn we op een camping gestuit aan de Moezel. Het eerste jaar hebben we samen met twee kleine kinderen in een caravan gewoond. Daarna is mijn zus Esther deze kant op gekomen, zij beheert de camping in Pünderich.”

Alle campings hebben zo hun eigen doelgroep

In 2017 werd Moselcamping nummer drie geopend in Alf, deze wordt beheerd door Karel. “Camping Alf hebben we helemaal zelf opgebouwd. Mijn andere zus Gabrielle heeft in 2021 onze vierde camping in Wolf geopend.” Het zijn allemaal kleine campings met hooguit honderd plaatsen. Alle campings hebben zo hun eigen kenmerken. Pünderich is met vijftig plaatsen een echte ’klein-maar-fijn-camping’ pal aan de Moezel.

De locatie in Alf is met de forellenbeek langs het campingterrein duidelijk op de natuur gericht. Met kinderen moet je in Alf of op camping Rissbach zijn. “De camping in Wolf ligt midden in de beroemde Mosel-Schleiffe (bocht, red.) van waaruit je prachtig uitkijkt over de steile wijnbergen van de Moezel. Onze twee camperplaatsen in Pünderich en Rissbach zijn geautomatiseerd en de slagbomen werken op kentekenplaatherkenning.”

Moselcampings_Traben-Trarbach_GrevenburgTraben-Trarbach

De avontuurlijke kant van de Moezel

De kampeerketting van vier campings en twee camperplaatsen trekt vooral veel fiets- en wandelliefhebbers. “De Moezel heeft nog steeds een stoffig imago”, moet Edwin toegeven. “Jammer, want er is hier veel meer dan fietsen langs de Moezel. Er is voor iedereen wat te doen, en dat op ruim vier uur rijden van Utrecht. Achter de camping in Alf is een spectaculair klimpark en je kan met kettingen de steilste wijnberg van de regio beklimmen. Dankzij al die wijnbergen heeft de Moezel ook voor mountainbikers veel te bieden. Vanaf aankomend kampeerseizoen kan er op iedere camping ook worden gesupt (staand peddelen, red.).”

Ondergrondse kerstmarkt

Twee van de vier Moselcampings zijn tot het einde van het jaar geopend vanwege een heel andere regionale publiekstrekker: de ondergrondse kerstmarkt van Traben-Trarbach. “De campings in Alf en Traben-Trarbach en het naastgelegen camperterrein staan tijdens die vijf weekenden tjokvol.”

De wintertijd is voor de familie Van Dongen uiteraard ook de tijd van onderhoud en vernieuwing. “We hebben deze winter een wijngrot afgerond in Traben-Trarbach, maar we zijn vooral bezig met nieuwe douches en wasruimtes bij onze nieuwe locatie in Wolf. Een camping runnen is net als een boot hebben. Je hebt er altijd werk aan en je loopt altijd achter de feiten aan, maar dat hoort erbij. Het werk is daarom juist heel veelzijdig.

Moselcampings_camping WolfCamping Wolf

Het ene moment graaf je een rioolput uit en het andere moment geef je een rondleiding. Het klassieke grasmaaien, daar kom ik helaas niet meer aan toe. Daarvoor hebben we met onze veertig medewerkers gelukkig genoeg mankracht.” Daarnaast steekt vader Karel nog altijd de handen uit de mouwen. “Mijn vader is al over de zeventig en helpt veel mee in de groenvoorziening. Hij heeft alweer tweeduizend bloembollen geplant, zodat alles er straks weer kleurrijk uitziet.” Op naar het voorjaar.

Praat mee

Praat mee: Moselcampings: 4 op een rij voor familie Van Dongen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht