ACSI FreeLife

Menu

3 voltreffers aan de Moezel

Een meanderen rivier met aan weerszijden steile wijngaarden. Dat is de Moezel. Zo’n landschap nodigt je niet alleen uit tot fietsen, wandelen en peddelen, maar brengt je ook direct in vakantiestemming. Een ideale bestemming voor een kampeerreis relatief dicht bij huis.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Moezel

Er is zelfs een klettersteig, die dwars over de steilste wijngaard van Europa leidt. In de wijnhandels en nette etablissementen kun je heerlijk bijkomen van je actieve dag, uiteraard onder het genot van een goed glas lokale wijn. Bij de Porta Nigra in Trier waan je je in het verre Rome.

De bloeiende en rijke landschappen rond de Moezel werden al beschreven door de Romeinse dichter Decimus Magnus Ausonius. Staat de beroemde Duitse rivier op jouw vakantiebestemming voor 2019? Vergeet dan deze drie uitgebreide tips niet.

1. In de voetsporen van de Romeinen

Het belangrijkste knooppunt van het Romeinse wegennet en lange tijd de grootste en belangrijkste stad ten noorden van de Alpen was Augusta Treverorum, het huidige Trier. De voormalige nederzetting van de Romeinen is momenteel Unesco-werelderfgoed en herbergt ruim honderd belangrijke bezienswaardigheden uit die periode.

Porta Nigra

Het bekendste bouwwerk is de “stadspoort van het noorden”: de imposante Porta Nigra. Als eerste vallen de massieve blokken zandsteen op, gefixeerd met ijzeren balken. Indrukwekkend hoe ver men 1800 jaar geleden qua architectuur al stond.

Dat blijkt ook uit de andere Romeinse bouwwerken, zoals het amfitheater aan de voet van de Petrisberg dat plaats bood aan 18.000 toeschouwers, de Romeinse brug over de Moezel en de Basilica van Constantijn. Maar grootte is niet alles, bewijzen de vele kleinere bezienswaardige bouwwerken langs de Moezel.

Romeinse graftempel

Iets heel bijzonders en al van verre zichtbaar midden in de wijgaarden van wijnboer Löwener Mühle is het Grutenhäuschen. Dit is een deels gerestaureerde Romeinse graftempel uit de derde of vierde eeuw. Op mooie dagen schitteren de lichte zuilen in de zon. In de buurt van het plaatsje Igel, 5 kilometer stroomafwaarts, staat nog een bezienswaardig grafmonument. Het gaat om de 23 meter hoge Igeler Säule, de laatste rustplaats van een Romeinse textielhandelaarsfamilie.

Romeinse wijnroute

Van zoveel cultuur krijgt een mens dorst. Gelukkig zijn er aan de Moezel genoeg plekken waar je wijn kunt krijgen. In Piesport, omringd door wijnbergen, kun je terecht in een nauwgezet gerestaureerd café. In oktober, tijdens Piesporter Kelterfest, kun je getuige zijn van de authentieke Romeinse manier van druiven persen. Nog geen genoeg van de oude Romeinen? Verken de Romeinse wijnroute, die deels de oude aanleverroute parallel aan de Moezel volgt.

2. Wijnwalhalla

De beschutte rivierdalen van de Moezel, Saar en Ruwer behoren tot de warmste gebieden van Duitsland. Het microklimaat en de leisteengrond uit de oertijd vormen de basis van de markante minerale wijnen van deze regio. Op de steile heuvels wordt al tweeduizend jaar gebuffeld om wijn te maken. Vooral de Rieslings genieten wereldfaam.

Witte wijn en flammkuchen

In de vele cafés en restaurants in de regio kun je smullen van lokale specialiteiten. We bezoeken de traditionele eetgelegenheid Weinhexe in Trier. Aan een van de houten tafeltjes is nog een plekje vrij, nota bene pal naast de romantische groen-witte tegelkachel.

Bij de flammkuchen serveren ze een bijpassende witte wijn, verrukkelijk. Achter het pand stuiten we op het “Hexenhöfchen”, een klein, charmant terras waar je op zomerse dagen perfect in stijl een glas kunt drinken.

900 soorten wijn

Als je niet alleen op vakantie van de Moezel-wijnen wil genieten maar ook wat flessen mee naar huis wil nemen, heb je keus te over. Overal stuit je op wijnhandels, zoals Das Weinhaus in Trier met zijn kunstzinnig afgewerkte jugendstilfaçade. Het aanbod bestaat uit ruim 900 verschillende soorten wijn en sekt. Het gerenoveerde pand vind je pal naast het Karl Marx-museum, overigens het enige in heel Duitsland.

Het wijnhuis staat bekend om zijn evenementen. Vooral de Big Bottle Party’s zijn populair, waarop enkel wijn uit magnumflessen wordt geschonken. Op de menukaart staan seizoensgebonden gerechten. De sekt die rond de Moezel, Saar en Ruwer wordt gemaakt, traditioneel met gisting op de fles, kan zich trouwens meten met vele champagnes.

3. Actief en natuur

De Moezel-regio is meer dan wijn en lekker eten. Je kunt er ook heerlijk actief bezig zijn in de natuur. Wat dacht je van klimmen? Op de Calmont, de hoogste wijnberg van Europa, is een klettersteig met op sommige plekken, bij Bremm en Ediger-Eller, een stijgingspercentage van maar liefst 70 procent.

Tandradspoorweg

Onderweg naar boven kom je gelukkig enkele rustplaatsen tegen – meteen een mooi moment om te genieten van het prachtige uitzicht op de lus die de Moezel hier maakt en de ruïne van het Stuben-klooster. De druiven die men hier oogst, worden met een tandradspoorweg naar beneden gebracht. Beneden worden deze druiven verwerkt tot de unieke “steilehellingriesling”.

Als je het fietspad langs de Moezel volg, maak je nauwelijks hoogtemeters en steek je de rivier herhaaldelijk over, zowel per brug als per pontje. Onderweg kom je tal van wijndorpen en schilderachtige stadjes tegen.

Kanoën en ijsvogels spotten

Als je ook eens óp het water actief wil zijn, volg je in Konz de rivierarm van de Saar naar Schoden. Daar kun je, omringd door beschermd natuurschoon, kanoën en ondertussen ijsvogels en bevers spotten.

Bron: MPS, Tekst: Udo Bernhart

Campings

Kampeer jij volgende week in de buurt van de Moezel? Zoek dan alvast een geschikte camping in deze regio. Klik op het tabblad ‘kaart’ en je ziet precies waar alle ACSI-campings liggen.

 

Praat mee

Praat mee: 3 voltreffers aan de Moezel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht