ACSI FreeLife

Menu

14 burchten en kastelen: Burgenstraße

Naast de bekende highlights valt er op de Burgenstraße route nog veel meer te ontdekken. Hier volgen de 14 belangrijkste kastelen en burchten die volgens ons een bezoekje waar zijn.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
5
5
ReactiesPraat mee

Leuk om alvast je reis te gaan plannen of om gewoon wat weg te dromen.

14 tips op de Burgenstraße

1

Mannheim

Het imposante barokke slot in deze vroegere residentiestad van de keurvorst markeert het begin van de Burgenstraße (kastelenroute). Mannheim is het economische en culturele centrum van de regio. Het kasteelmuseum en de Friedrichsplatz met zijn jugendstilarchitectuur behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden.

2

Schwetzingen

De parel van het paltsgraafschap met zijn 22.000 inwoners staat bekend om zijn milde klimaat. Het Slot Schwetzingen is de enige zomerresidentie van de vroegere keurvorsten van de Palts en het symbool van de stad. Niet vergeten: de asperges van Schwetzingen.

3

Heidelberg

Op het Rathausplatz van Duitslands oudste universiteitsstad in het historische centrum is het goed verpozen. Je hebt hier een mooi zicht op het kasteel op de berg Königsstuhl.

4

Slot Hornberg

Het grootste en oudste kasteel aan de Neckar, een zijrivier van de Rijn, stamt uit de elfde eeuw. Achter de historische muren van het onderste deel van het kasteel vind je tegenwoordig een kasteelhotel en een restaurant.

5

Heilbronn

Het raadhuis met een astronomisch uurwerk, de Ehrenhalle aan het marktplein en de Kilanuskerk zijn de meest markante historische bouwwerken. Tip: maak een fietstocht door de wijngaarden of langs de Neckar.

6

Schwäbisch Hall

In het centrum van de stad langs de rivier Kocher komt 2500 jaar zoutwinning tot leven. Bezienswaardig is de trap van de Michaëlskerk met zijn 53 treden. In de zomer vinden hier openluchtuitvoeringen plaats.

7

Rothenburg ob der Tauber

Achter de veertiende-eeuwse stadsmuren vind je kronkelige steegjes, liefdevol versierde vakwerkhuizen en talrijke winkeltjes. Tip: het uitzicht vanuit de kasteeltuin op het dal van de Tauber.

8

Ansbach

De belangrijkste attractie van deze stad met 40.000 inwoners is de uit de zeventiende eeuw daterende residentie van de markgraaf. Eveneens bezienswaardig is de St. Gumbertuskerk met zijn fraaie façade.

9

Wolframs-Eschenbach

Hier woonde ooit de middeleeuwse dichter Wolframs von Eschenbach. Het stadje is ommuurd en je vindt er nog veel bouwwerken uit de middeleeuwen of in renaissancestijl.

10

Neurenberg

Het keizerlijk kasteel is het symbool van deze 500.000 inwoners tellende stad. Vanaf een uitkijkplatform alsook vanaf de Sinwelltoren heb je een prachtig uitzicht over het oude stadscentrum. De Lorenzkerk is al van verre zichtbaar. Op het marktplein, waar in de winter de vermaarde kerstmarkt gehouden wordt, vind je tal van restaurants en cafés.

11

Pottenstein

Dit kuuroord met zijn 5400 inwoners ligt middenin de Fränkische Schweiz. De op een rots gebouwde burcht Pottenstein torent hoog boven het stadje uit. De omgeving is een paradijs voor wandelliefhebbers.

12

Bamberg

Het centrum van deze bisschops- en keizerstad is de grootst bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland en in 1993 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Tip: bekijk het kasteel Altenburg, de Dom en het oude raadhuis.

13

Bamberg

Met 70.000 inwoners is Bayreuth de grootste stad in Oberfranken. Het operagebouw van de markgraaf is wellicht het mooiste barokke theater van Europa. Het is in 2012 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Verder vind je hier fraaie kastelen en het historische park Eremitage met grotten en fonteinen.

14

Praag

Hoog boven de aan de Moldau gelegen grootste stad van Tsjechië (1,2 miljoen inwoners) torent de Praagse burcht. Heel mooi zijn ook de oude binnenstad, de Karelsbrug en tal van stadswijken. Trek voor een bezoek aan Praag ten minste twee dagen uit.

Tekst: MPS

Praat mee

 1. P

  De burcht en de stad Praag zijn prachtig met vanuit de burcht een fantastisch uitzicht over de stad, maar Rothenburg ob der Tauber is een openbaring op zich. Bij toeval op een tussenstop terecht gekomen, maar het totale stadje heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Geweldig

  Reageer
  0
  0
 2. AD

  Vind ik net leuk om zelf te speuren!

  Reageer
  0
  0
 3. NH
  Nel de Hoop

  Bedankt voor de tip Frits.

  Reageer
  0
  0
 4. FS
  Frits Schepers

  De brochure MET de campings kunt u gratis opvragen via http://www.burgenstrasse.de

  Reageer
  0
  0
 5. TD
  Trudi Dorreboom

  Fijn, zo’n route om weer inspiratie op te doen voor de volgende zomervakantie. Wel jammer dat u deze plekken niet in een kaartje heeft geplaatst. Ook jammer dat u er niet meteen de CC-campings in de buurt heeft bijgezet. Nu moet ik zelf aan de slag, helaas.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: 14 burchten en kastelen: Burgenstraße

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation