ACSI FreeLife

Menu

Dit zijn dé 9 nieuwe fietsroutes van 2020

De fietsen vliegen de laatste maanden de showrooms uit, maar wat zijn dit jaar de ‘places to be’ op fietsgebied? In de Franse Ardèche vind je de Fietsroute van het Jaar 2020. Waar er elders in Europa mooie nieuwe fietsroutes zijn aangelegd, laten we zien in de top 9 van nieuwe fietsroutes.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Fietsroute_La Dolce Via

1. La Dolce Via, Frankrijk

Het landschap van de Zuid-Franse Ardèche is ruig, maar van stevig klimwerk is op La Dolce Via geen sprake. De Via kronkelt over een voormalige spoorbaan op een soort langgerekt balkon boven een diep dal. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten. De start is spectaculair: je kunt je fiets namelijk meenemen in een museum-stoomtrein. Zo bereik je eenvoudig het beginpunt, dat op bijna het hoogste punt van de 120 kilometer lange route ligt.

Onderweg zijn er bankjes en picknicktafels die uitnodigen voor een pauze. Er zijn zelfs speciale fietsenstallingen zodat je met een gerust gevoel je fiets kunt achterlaten om de omgeving te voet te verkennen. En hebben we al verteld dat de route praktisch geheel autovrij is? Aan alles is gedacht om het de fietser naar zijn zin te maken. Niet voor niets is La Dolce Via verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2020.

Fietsroute_La Dolce Via

2. Green Velo, Polen

De Green Velo toont je al het moois dat Oost-Polen te bieden heeft. Via karakteristieke oranje markeringen leidt de fietsroute je door de provincies Lubelskie, Podkarpackie, Podlaskie, Świętokrzyskie en Warmińsko-Mazurskie. Elke 10 tot 15 kilometer is er een fietsservicepunt bestaande uit een houten hut met fietsrekken, tafels en routekaarten. Nog meer service – bijvoorbeeld fietsenstallingen en reparatiematerieel – vind je onder meer bij hotels, restaurants en benzinestations langs de route. Met een totale lengte van niet minder dan 2.000 kilometer is de Green Velo de langste fietsroute in Polen.

Fietsroute_Polen_GreenVelo_Warmińsko-Mazurskie Voivodeship

3. Grande Traversée du Massif Central, Frankrijk

Naast de Dolce Via biedt de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes nog veel meer uitgebreide fietsmogelijkheden. Als wielrenner kun je er de mythische cols van de Tour de France beklimmen, de recreatieve fietser rijdt de ViaRhona. Wie een uitdaging zoekt, fietst de Grande Traversée du Massif Central: 1.400 kilometer met de mountainbike van Morvan in Bourgondië naar de Middellandse Zee! De route is volledig bewegwijzerd.

Fietsroute_Grande Traversee du Massif Central

4. Eurovelo 3, België

Pelgrimsroute ´Véloroute des Pèlerins´ (EuroVelo 3) doorkruist zeven landen: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. Langs de 5.100 kilometer lange route liggen meer dan twintig Unesco-locaties. Het 200 kilometer lange traject dat door Wallonië voert, slingert langs twee bekende rivieren: de Samber en de Maas. Van het Drielandenpunt bij Vaals fiets je via voormalige spoorwegen en jaagpaden naar de Franse grens aan de Samber. Afwisselend fiets je door mooie natuur en sfeervolle stadjes en dorpjes. Uniek is Blégny-Mine, de kolenmijn tussen Luik en Maastricht en de stukjes fietspad tussen het ‘roest’ van het industrieel erfgoed bij Charleroi.

Thuin Panorama Bike©WBT David Samyn WEB voor website 1

5. Obstland Radroute, Duitsland

De nieuwe Obstland Radroute loopt door het Sächsische Obstland, ‘de Betuwe van Saksen‘. Deze fruitfietsroute – langs boomgaarden en dorpjes – is verdeeld in drie etappes met een gemiddelde lengte van 25 kilometer. Onderweg kun je fruittelers bezoeken en van het verse fruit genieten. Middelpunt is het dorp Börtewitz, tussen Leipzig en Dresden. Vanuit het stadje Leisnig sluit de Obstland Radroute aan op de 120 kilometer lange Mulderadweg, een fietsroute langs de rivier en kastelen, waaronder het fameuze slot Colditz.

Fietsroute_Obstlandradweg

6. Sydkustleden, Zweden

Na de Kattegattleden die in 2017 Fietsroute van het Jaar werd, wordt ook in 2020 in Zweden een nieuwe fietsroute geopend. Deze keer langs de zuidkust; ook wel de Zweedse Rivièra genoemd. Heerlijke fietspaden die je afwisselend langs het strand en door de bossen voeren. Onderweg volop schattige houten huizen en haventjes. De Sydkustleden is 260 kilometer lang en sluit aan op de fietsroutes Kattegattleden en Sydostleden.

fietsroute_sydkustleden_fietsen in de stad

7. Bike & Hike, Oostenrijk

Het Murtal laat zich eenvoudig ontdekken middels knooppuntroutes op eenzelfde manier zoals we kennen in Nederland en België. Door het volgen van nummers en knooppunten, kun je heel makkelijk je eigen route samenstellen. Naast fietsen kun je in deze regio in Stiermarken ook heerlijk wandelen. Nieuw is het concept Bike & Hike. Overal zijn er afstapplaatsen waar je je fiets kunt stallen en te voet verder kunt gaan. Bijvoorbeeld naar de ruïnes van Kasteel Eppenstein, of langs de Ingeringsee. Op de website kun je alle highlights van de regio vinden. Zo kun je heel handig je Bike & Hike tocht plannen.

fietsroute_Nimmsradl

8. La Vallée du Loir à Vélo, Frankrijk

De Loire heeft een kleiner broertje: de Loir. Dit intieme riviertje stroomt langs wijngaarden, kastelen en oude stadjes zoals de Sint-Jacobsstad Vendôme. Je kunt deze 320 kilometer lange route doen in combinatie met andere fietsroutes, zoals grote zus Loire, de Véloscénie en de Vélo Francette.

fietsroute_valle-du-loir

9. Fietsen door de bomen, België

Het Belgisch Limburgse fietsroutenetwerk is letterlijk en figuurlijk naar een nog hoger niveau getild. Na ‘Fietsen door het Water’ kun je nu ‘Fietsen door de Bomen’ waarbij je op tien meter hoogte door de boomkruinen fietst! Dit is de tweede in een reeks van nieuwe fietsbelevingen verspreid over de provincie, waarmee je als fietser de prachtige Limburgse natuur op een unieke manier kunt ervaren. Het nieuwe fietspad ligt op het fietsroutenetwerk en bevindt zich vlak bij fietsknooppunt 272 aan het Pijnven, in Bosland, Hechtel-Eksel.

fietsroute_Fietsen door de Bomen

Fietsspecial

Ben je nog geen abonnee en heb je de jaarlijkse fietsspecial van ACSI FreeLife nog niet gezien? Geen paniek, want je kan ‘m nog steeds bestellen. Voor € 3 is het de jouwe en krijg je het magazine thuisgestuurd.

Praat mee

Praat mee: Dit zijn dé 9 nieuwe fietsroutes van 2020

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht