ACSI FreeLife

Menu

Kust + kamperen = Denemarken

Stel je voor dat je een nieuw land mag bedenken dat ideaal is voor kampeerders. Grote kans dat dit denkbeeldige land behoorlijk wat weg heeft van Denemarken. Met bijna 300 ACSI-campings en een uitgestrekte kustlijn is Denemarken niet voor niets in opkomst onder kampeerders. ACSI FreeLife gidst je alvast rond op papier.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Denemarken_HirtshalsHirtshals Camping

De tijd dat Denemarken bijna uitsluitend bekend was van Legoland ligt ver achter ons. Steeds meer kampeerders ontdekken de ongerepte schoonheid van het land dat bestaat uit 444 eilanden. Het land is iets groter dan Nederland en bijna anderhalve keer zo groot als België.

Mooiste stranden van Noord-Europa

Je vindt er volop campings voor een ontspannen kampeervakantie in de natuur. De campings zijn kindvriendelijk en schoon en liggen vaak midden in de natuur en dichtbij een strand. Denemarken heeft misschien wel de mooiste stranden van Noord-Europa met wit zand, grote duinen en een uitgestrekte kustlijn van 7.300 kilometer. Je bent bovendien in Denemarken nooit verder dan 50 kilometer verwijderd van de kust.

Een groot gedeelte van deze kustlijn bestaat uit zandstranden en is daarmee ideaal voor het bouwen van zandkastelen en vliegeren. Maar ook op de kiezelstranden aan de oostkust kom je genoeg uitgestrekte speeltuinen tegen. De vele strandjes geven kinderen de kans om de kleine wonderen van de natuur in alle rust te ontdekken.

Boodschappen doen bij de gårdbutik

In Denemarken heeft elk seizoen zijn eigen charme. In het voorjaar bloeit alles op en staan de glooiende heuvels vol met goudgeel koolzaad. De zomer is bij uitstek geschikt voor een strandvakantie en in het najaar kleurt de heide paars, foerageren de trekvogels die een spectaculaire show in de lucht weggeven bij het vallen van de nacht, en kan je de smaak van het land overal proeven op een van de vele oogstfeesten. Langs de weg zie je ook vaak onbemande stalletjes staan, waar je verse groente, fruit, honing en jam kunt kopen. Een ‘gårdbutik’ is een boerderijwinkel, met lokale en veelal biologisch geteelde producten.

Denemarken_langeland-roadside-stall_©Daniel-Villadsen-Destination-Fyn-scaled
Foto: Daniel Villadsen

Fietsen

Denemarken is een populaire bestemming voor fietsvakanties. Het landschap is plat of glooiend en is daarmee fietsvriendelijk. Er zijn vele routes die je kunt volgen op een netwerk van ruim 12.000 kilometer aan bewegwijzerde routes. Kies voor een nationale fietsroute of een fietsroute met een bijzonder uitzicht – aan de kust, een natuurgebied of in het bos. De meeste trajecten voeren je langs pittoreske plaatsen en door weelderige natuur. Vaak zijn er leuke tochten uitgestippeld en hoef je alleen de routebeschrijving te volgen, maar je kunt ook zelf op avontuur en zien waar je uitkomt.

Verken bijvoorbeeld een deel van de Oostzeeroute, langs de kust van Zuidoost-Jutland, Funen, Ærø, Langeland, Lolland-Falster, Møn en Zuid-Seeland. De hele route is 820 kilometer en tijdens het overgrote deel daarvan heb je prachtig uitzicht over de heuvels en het water.

Je kunt ook de lange kustroute volgen langs de Noordzee aan de westkust van Jutland. Deze route is onderdeel van een Europese route en voert je van Rudbøl in het zuiden naar Skagen, helemaal in het noordelijkste puntje. Het makkelijkste is om van zuid naar noord te trappen, want de wind komt meestal uit het zuidwesten.

Wandelen

Ook voor wandelliefhebbers heeft Denemarken een uitgebreid aanbod aan wandelroutes. Er zijn weliswaar geen indrukwekkende bergen, maar de uitzichten onderweg zijn dat zeker wel. Van de noord- tot de oostkust kom je unieke natuurverschijnselen tegen. Denk aan een van de grootste wandelende duinen van Europa (Råbjerg Mile), twee zeeën die elkaar treffen in het noordelijkste puntje van Denemarken in Grenen, of de indrukwekkende witte krijtrotsen van Møns Klint.

Hiking on Mors, Denmark 27Foto: Mette Jonhsen

Het Zuid-Scandinavische land heeft bovendien twee premium wandelpaden die door de European Ramblers Association gecertificeerd zijn als Leading Quality Trail. Dit zijn Mols Bjerge Trail in Djursland en het Gendarmenpad in Zuid-Jutland.

Nationale parken

Mooie plekjes om te wandelen zijn bovendien de nationale parken waarvan Denemarken er vijf telt. Nationaal Park Thy, aan de noordwestkust van Jutland, is het oudste en grootste nationale park van het land. Nationaal Park Mols Bjerge ligt in de streek Djursland aan de oostkust van Jutland en beschikt over de meest ruige en gevarieerde landschappen van Denemarken, met veel zeldzame dier- en plantensoorten.

Nationaal Park Waddenzee, in West-Jutland, is een waterrijk nationaal park dat zich uitstrekt naar Duitsland en Nederland. Bij eb komen er talloze dieren tevoorschijn. Het gebied heeft niet voor niets een plek gekregen op de Unesco-werelderfgoedlijst vanwege het ecologische belang.

Praat mee

Praat mee: Kust + kamperen = Denemarken

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht