ACSI FreeLife

Menu

Voortent versus luifel

Sommige kampeerders reizen met een voortent, anderen nemen liever een luifel mee op vakantie. Kies jij een luifel of juist een voortent?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee

Luifels zijn en blijven populair. Voortenten, vinden veel kampeerders, bieden meer comfort, maar het kost ook veel tijd om ze op te zetten. De algemene tendens is dat kampeerders minder lang maar wel vaker naar de camping gaan. Voor een kort verblijf is het niet de moeite om een voortent op te zetten, of zelfs ronduit zonde van je tijd. Een luifel is dan veel makkelijker. Die geeft schaduw én beschermt je indien nodig tegen een lichte regenbui.

Vele soorten en maten

Luifels zijn er in vele soorten en maten: een simpel doek, gewelfd, met een knik, een bijna voortentachtige constructie… Sommige luifels hebben (getinte) ramen of zelfs zijwanden. Welke uitvoering je ook kiest, één ding hebben ze gemeenschappelijk: je bent amper tijd kwijt aan de opbouw. Houd rekening met ongeveer vijftien minuten. Nog een voordeel ten opzichte van een complete voortent: een luifel is over het algemeen een stuk minder prijzig.

Ook al lijkt een luifel vanwege zijn eenvoudige constructie soms achteloos aan de caravan vast te zijn gemaakt, het is wel degelijk zaak om hem stevig af te spannen. Het is en blijft immers een oppervlak waar de wind vat op kan hebben. Bij fikse regen en wind is het bovendien raadzaam de luifel tijdelijk even af te breken.

Luifels getest

Naar welk type luifel je voorkeur ook uitgaat, kies een hoogwaardig exemplaar dat goed is afgewerkt. De spanbanden, scheerlijnen en de wind zullen er namelijk flink aan trekken. Vooral de randen en de houders van de stokken moeten meervoudig gestikte naden en stevige zomen hebben. Metalen onderdelen zoals ogen moeten verstevigd en van roestvrij staal zijn. Zo gaat je luifel meer dan één seizoen mee, zonder schade of duidelijke gebruikssporen zoals kromgetrokken stokken.

Benieuwd geworden naar de verschillende luifels die er op de markt zijn? ACSI FreeLife test in het januari nummer 8 verschillende luifels. Kunnen ze tegen wind? Hoe zwaar is de luifel? Waar is de luifel van gemaakt en biedt hij voldoende schaduw? Deze en meer vragen worden beantwoord in het uitgebreide testoverzicht.

bestel magazine

Praat mee

 1. cm
  crul maurits

  Doremi luifel aangekocht bij de tweede keer gebruikt zijkant aangerits en moeten
  rits vast naaien want anders was de rits niet meer bruikbaar.
  Voor mij zijn de ritsen veel te licht voor de luifel

  Reageer
  0
  0
 2. cg
  caluwaerts g.

  ooit heb ik het luifeltje van wigo gekocht en het leek super!!!totdat er een redelijke wind was en het luifeltje tegen de caravan kleefde ,in plaats van bol testaan was het ineens hol.,de luifel is prachtig zolang er geen wind staat.(ik had er zelfs extra stormkoordjes aan gedaan.na eenmaal gebruikt tezijn heb ik maar een andere aangeschaft.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Voortent versus luifel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation