ACSI FreeLife

Menu

Luifel kopen voor je caravan – hier moet je op letten

Ook bij regen of hitte kun je onder een luifel heerlijk tot rust komen. We laten in dit artikel zien waarop je moet letten bij de aanschaf van een luifel. Met een luifel heb je niet alleen een beschutte ruimte naast de caravan, hij geeft ook schaduw en bescherming tegen regen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Luifel

Terwijl bij campers de luifel vaak vast op de camper is gemonteerd, heb je voor caravans de mogelijkheid van een schuifluifel.

Kies voor een schuifluifel…

De schuifluifel is niet meer dan een simpel tentdoek. Je schuift de keder (de flexibele staaf in de zoom van het doek) in de rail aan de caravanwand. Het hele boeltje span je met een paar palen en scheerlijnen op. Dit is bijzonder goedkoop en snel op te zetten. Klik hier voor een voorbeeld.

… of kies voor een etuiluifel

De bevestiging van een schuifluifel vergt wat kampeerinzicht. Je trekt de lege luifelhoes in de caravanrail, zet deze vast en steekt er vervolgens de luifel in. Je open en sluit ‘m met een rits. Tijdens het rijden blijft de hoes aan de caravan. Op de camping open je de hoes en rolt de stof met de hand af. Spanstangen en steunpoten zorgen voor spanning op het doek. Het opzetten vergt wat werk, maar deze luifels zijn vrij voordelig. Klik hier voor een voorbeeld.

…of kies voor een cassetteluifel

Wie wat meer gemak wil, kan voor een cassetteluifel kiezen. Deze worden of aan de zijwand of op het dak gemonteerd. Daar er geen duidelijke montagevoorschriften zijn, doe je er goed aan voor de koop een vakman te consulteren. De grootte van je caravan bepaalt hoe lang en breed de luifel kan zijn. Belangrijk is dat hij hoog genoeg wordt bevestigd om de deur van de caravan niet te blokkeren. Los van de montage kosten cassetteluifels vanaf € 400. Wind is de grootste vijand van alle luifels. Om het opwaaien van het doek te verhinderen, moet je bij het verlaten van de caravan de luifel of inrollen of met stevige haringen en spanbanden in de grond verankeren. Cassetteluifels zonder stokken kunnen tegenwoordig worden geleverd met een windsensor; bij te veel wind rollen ze zich automatisch op. Klik hier voor een voorbeeld.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

Wat je ook kiest, let hier even op

 • Met optionele voor- en zijwanden maak je van een eenvoudige luifel snel een complete voortent met deur en vensters.
 • Controleer voor je de luifel afhaalt of er geen kleine voorwerpen op liggen zoals takjes. Die kunnen het doek beschadigen.
 • Rol de luifel pas op als deze helemaal droog is. Anders krijg je schimmel in het doek.
 • Het luifeldoek vergt onderhoud. Je moet het aan beide zijden reinigen met een niet-schurend schoonmaakmiddel. Gebruik de daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen, verkrijgbaar in de campingwinkel. Of gebruik lauw water en een borstel, maar zeker geen oplosmiddelen.
 • Rol de luifel in voor je de caravan verlaat of zet deze vast met stevige haringen en spanbanden ter bescherming tegen windstoten.
 • Spanbanden en haringen voorkomen opwaaien van het doek bij windstoten. Met een stormband en een haring kun je een steunpoot van de luifel verankeren.

Praat mee

 1. a

  als je een caravan of mobilhome hebt en je laat een cassetteluifel plaatsen, zie dan dat de luifel voorbij de inkomdeur en voorbij de garage komt.
  ander is bij regen de deur nat aan de binnenzijde als ze openstaat of wordt je nat als je ze opent.
  bij de garage hetzelfde verhaal. regent het en moet je in de garage zijn gaat het water dat achter de luifel cassette zit in Uw garage lopen i.p.v. ernaast…
  een regengootje biet wel soelaas maa als het van de eerste keer goed kan, waarom niet..

  Reageer
  7
  0

Praat mee: Luifel kopen voor je caravan - hier moet je op letten

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht