ACSI FreeLife

Menu

V&A: Knipperende TL-verlichting

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Peter van Oeveren uit Ridderkerk:

Als wij ’s avonds of ‘s nachts de TL-verlichting boven het keukenblok uitdoen blijft de TL-balk af en toe licht knipperen. Het gekke is dat dit niet op alle campings het geval is. De verlichting werkt op zowel 12 als 220 Volt.

De dealer heeft er ooit naar gekeken maar kon niets vinden. Op verzoek van de dealer heb ik ooit de polen op de stekker omgekeerd aangesloten maar dit had geen effect.

Antwoord van Joop:

TL-verlichting werkt op basis van fluorescentie. Het geeft licht door het oplichten van een fluorescerende laag onder invloed van ultraviolette stralen die opgewekt worden door gasontlading in de lamp.

Het na-lichten is een typisch verschijnsel bij deze verlichting en ook enigszins product-afhankelijk. De ene TL-buis doet het wel en de andere niet. Het is volledig onschuldig. Uitwisselen van het schuldige exemplaar voor een ander kan het verschijnsel waarschijnlijk doen stoppen.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

Praat mee

 1. EG
  Elizabeth van Gilst

  onze nieuwe TL verlichting knippert na gisteren vervangen oorzaak!!!!

  Reageer
  0
  0
 2. g

  Het langdurig nagloeien van een TL lamp hebben we vaker meegemaakt.Het was afhankelijk van…de camping ! Het bleek dat ompolen van de elektrische”aansluiting aan de “paal” direkt een einde maakte aan het verschijnsel.De nul-leiding is niet nul door onevenwichtige verdeling van afnemers over de diverse groepen op de camping. Afhankelijk van de manier waarop de schakelaar van de keuken verlichting is aangesloten blijft er zwakke spanning op de buis. nagloeien was het gevolg

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Knipperende TL-verlichting

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht