ACSI FreeLife

Menu

Stormvaste maatjes voor op de camping

Je voortent of luifel goed vastzetten? Voor elk type grond zijn er haringen te koop. Maar door het grote aanbod zien veel kampeerders door de bomen het bos niet meer. Welk type tentharing is het meest geschikt voor welke grond?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Wurmi_tentharingen

Of je nu met een camper, busje, auto of combinatie toert, een set goede haringen komt altijd van pas. Voor het opzetten van je luifel, voortent of bijzettentje. Die wil je goed stevig hebben staan met scheerlijnen en/of spanbanden en daarbij komen goede haringen zeker van pas.

Oude of nieuwe haringen?

Wie bij een online shop de zoekterm ‘tentharing’ invoert, zal al gauw het spoor bijster raken. Het aanbod is eindeloos. Er zijn haringen om te schroeven, te draaien of met een hamer in de grond te slaan. Ze zijn gemaakt van staal, aluminium of kunststof. Maar ga allereerst eens bij jezelf te rade of je wel nieuwe haringen nodig hebt. Bijna alle tenten en (zonne)luifels worden immers geleverd inclusief een set haringen. Die zijn echter in de meeste gevallen van een eenvoudig type, vaak om de totaalprijs wat te drukken.

Meegeleverde tentharingen zijn over het algemeen alleen geschikt om in een grasachtige ondergrond te gebruiken. Als de grond aanzienlijk zachter of harder is, is een ander type haring aan te raden. En als je niet voor elke vakantie nieuwe wilt aanschaffen omdat de oude haringen verroest of verbogen zijn, kun je beter eerst op zoek gaan naar de juiste informatie. Het loont echt om wat meer geld te investeren in hoogwaardige, stevige en duurzame haringen.

Te kleine diameter

We gaan het eerst over het materiaal hebben. De door de fabrikant meegeleverde haringen zijn meestal simpele ronde haringen van ijzer of staal. Ze zijn bedoeld voor gebruik in een middelzachte bodem. Toch leert de ervaring dat deze haringen ook in gras of weidegrond snel doorbuigen en dat ze daardoor ook moeilijker met een hamer in de grond zijn te slaan. De grip wordt er dan niet beter op. Dat ligt meestal niet aan het materiaal zelf, maar aan de doorgaans vrij kleine diameter.

TentharingenHoe dieper de haring in de grond zit, hoe beter hij
het houdt. En hoe kleiner de kans dat hij een gevaar
vormt om over te struikelen.

Andere ijzeren of stalen haringen, zoals de T-types, zijn veel steviger en houden ook bij een extreem harde (stenen) ondergrond goed stand. Net zo bruikbaar zijn de brede haringen, die gemaakt zijn van titanium of roestvrij staal. De laatstgenoemde soort heeft daarbij ook nog eens het voordeel van bestendigheid tegen corrosie. Nadeel is wel dat zo’n haring zwaarder is.

Hameren of draaien?

Aluminium haringen zijn aanzienlijk lichter in gewicht, maar ze zijn vaak alleen geschikt voor gebruik in een zachte ondergrond. Kunststof schroefpennen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Anders dan bij ijzeren, stalen of aluminium haringen sla je deze haringen niet met een hamer de grond in, maar schroef je ze.

Eventueel met de hand, maar simpeler gaat dat met een elektrische accuboormachine. Veel kampeerders hebben die toch al bij zich voor het elektrisch uitdraaien van de uitdraaisteunen. De schroefharingen bieden zowel in zacht gras als los zand een goede grip, maar ook in grind of in bosgrond. Er zijn ook versterkte schroefpennen van metaal verkrijgbaar. Die kunnen ook een hardere ondergrond aan.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Tips & tricks

Waar moet je nu allemaal rekening mee houden als je de haringen in de grond zet? ACSI FreeLife zet de belangrijkste tips en tricks op een rij.

Felgekleurde haringen in signaalkleuren als rood of oranje vallen meer op dan zilvergrijze. Ze zijn niet alleen beter te herkennen als mogelijk struikelgevaar, maar je kunt ze ook makkelijker vinden bij het demonteren en verzamelen.

Sla de haringen niet recht naar beneden de grond in. Beter is het om haaks op de scheerlijn de haring in de grond te slaan. Dat verhoogt de trekbelasting aanzienlijk.

Hoe verder een haring in de grond zit, hoe beter deze op zijn plaats blijft, ook bij hoge belastingen. En, niet te vergeten, hoe kleiner het gevaar van struikelen.

Tentharingen_Tarzan

Gebruik liever geen geweld om een haring in de grond te slaan, ook niet bij een steenachtige bodem. Beter is het om in zo’n geval een gat voor te boren.

Een ijzeren hamer om haringen in de grond te slaan is meestal niet nodig. Sterker nog: het is vaak ook de verkeerde keuze. De meeste haringtypes reageren het best op slagen met een zware, brede hamer met afgeronde bovenkant. Zoals plastic, rubber of houten hamers. Die zijn het meest geschikt.

Als nu ter plaatse blijkt dat de grond anders is dan je verwacht en heb je het juiste type haring niet bij je? In het geval van zachte, vochtige weidegrond of losse stenen is het wellicht zinvol om een scheerlijn aan twee naast elkaar geplaatste haringen te bevestigen. Zo verminder je de trekbelasting op de afzonderlijke haringen. Als noodmiddel kun je in zacht zand eventueel de scheerlijn aan een stuk hout of een dikke tak bevestigen. Graaf die tak zo diep mogelijk in en verzwaar het geheel met een steen.

Uitgebreide haringtest

Nu ben je ongetwijfeld benieuwd wat voor soort haringen je tegenwoordig allemaal kan kopen. In ACSI FreeLife 5-2022 stellen we je voor aan twaalf verschillende soorten haring. Van de Y-haring en de houten haring tot de rotsbodem zandharing ‘Tarzan’ en de ‘profiwurm’.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Stormvaste maatjes voor op de camping

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht