ACSI FreeLife

Menu

V&A: Uitrichten satellietschotel

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee

Vraag van Joris Opdencamp uit Genk (België):

Ik heb steeds problemen met het uitrichten van de satellietschotel. Soms vind ik de satelliet na enkele seconden, soms ben ik er uren zoet mee. Ik bezit een kompas met satfinder. Is er een simpele manier om Astra 1 satellietschotel gemakkelijk te vinden?

Antwoord van Joop:

Het blijft lastig om een schotelantenne handmatig uit te richten. U maakt het uzelf wat gemakkelijker door vooraf op internet op te zoeken wat de precieze hellingshoek (locatie boven de horizon) van de satelliet op de plaats van bestemming is. Deze zogenaamde elevatie staat als schaalverdeling op de houder van de schotel. Bijvoorbeeld: Amsterdam: 27,5 graad, Brussel 29 gr. Venetië, 35 gr. Hoe verder zuidwaarts, hoe verder achterover.

U beschikt over een kompas, dus u weet dat de schotel op ongeveer 160,8 graden (19,8 graden links van het zuiden) moet worden gericht voor de Astra 1. De LNB-kop moet onder een kleine hoek staan (‘skew’ genaamd), namelijk ongeveer 10,5 gr linksom.

Na de globale afstelling met een satfinder doet u de fijnafstelling met behulp van de indicatiebalken op uw TV. Doe dit met geduld: na elke minimale verdraaiing van de schotel enige seconden wachten. Gedetailleerde informatie vindt u hier.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

 1. l

  Koop ipv een schotel op dak en een lossen schotel om zelf de satelliet te zoeken voor rond de E 1000, — een aut. zoekende schotel van Travel Vision (hollands fabricaat). Iets meer werk dan een schotel op dak maar wel meer mogelijkheden voor neer te zetten ivm ontvangst.

  Reageer
  0
  0
 2. hh
  hessel hoogland

  Een goede website voor deze parameters is : http://www.dishpointer.com. Er zijn daar ook meerdere apps. voor smartphones beschikbaar.

  Reageer
  0
  0
 3. N

  Kabouterke,

  Over richting satelliet

  Ly xxx

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Uitrichten satellietschotel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation