ACSI FreeLife

Menu

V&A: Ingebouwde radio in de caravan

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Wim Kamp uit Lelystad:

Ik zou in onze Hobby caravan een radio/cd-speler willen inbouwen. Hoe kan ik die het beste aansluiten?

Antwoord van Joop:

U zou een een autoradio met cd-speler inclusief buitenantenne kunnen inbouwen. U moet echter wel een plekje vinden voor de radio en de luidsprekers. Daarnaast moeten natuurlijk de nodige kabels worden aangesloten. Het zal niet meevallen om die netjes weg te werken. Kortom, dit is een klus voor een zeer begaafde doe-het-zelver met veel improvisatietalent.

Een veel simpeler oplossing is de aanschaf van een losse miniset met losse boxen, die op 12 volt en netspanning werkt. Tijdens de rit bergt u hem netjes op en op de camping zet u hem ergens in het interieur neer, of in de voortent als u dat wilt. Bijkomend voordeel is dat u hem kunt meenemen naar uw eventuele volgende caravan.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

 1. FH
  Frank Hamelink

  Wij hebben een losse radio met spriet antenne.
  STOREN als een dolle .
  Nu ga ik er bij de 230v binnen komst en vanaf de 12 v de omvormer ontstoren .
  Ik ga de draden twisten en voorzien van een grafiet ring waar ik de draad dan enkele malen doorheen haal. IS DAT EEN goede gedachten gang of vergeet ik hier iets??

  Reageer
  0
  0
 2. JP
  J.van Putten

  Ik heb mijn radio aangesloten op een kroonsteen waar al 2 12volt lampjes aangesloten zijn. Nu doet mijn radio het alleen als ik een lamp aanzet.

  Reageer
  1
  0
 3. M
  Marijnvanlisdonk@hotmail.com

  Ik heb autoradio met draden in diverse kleuren. Voor de spanning dacht ik de rode en zwarte draad te kunnen aansluiten. Ik heb geen voeding. Nu twijfel ik of ik de gele draad ipv de rode moet aansluiten. Wie heeft advies.

  Reageer
  0
  0
 4. C

  Ik heb mijn radio ingebouwd op de manier zoals ik dat bij een Engelse caravan zag: op de ‘vloer’ van een bovenkastje, in zo´n houder die je bij Halfords kunt krijgen. Als het kastje dicht is zie je er niets van. Ik heb kleine maar goede luidsprekers in de bovenkastjes van de kopwand, naast de deurtjes gemaakt: rondegatenboor, klaar. De draden netjes wegwerken is niet zó moeilijk. Als je geen gaten in je kastjes wil maken kun je opbouwboxjes gebruiken. Die kun je op een glad oppervlak zelfs met een goede kwaliteit dubbelzijdig plakband onder je bovenkastjes of tegen de wand plakken.

  Reageer
  0
  0
 5. jm
  johan mulder

  ik heb een caravan gekocht hobby 440 de luxe easy juni 2014 moet ik hem een vocht meten geven elk jaar… ik heb toch 5 jaar garantie ,waarom heb ik dan garantie dat doe je toch ook niet bij een auto vr gfr j mulder brummen

  Reageer
  0
  0
  1. FH
   Frank Hamelink

   De garantie is onlosmakelijk gekoppeld aan de jaarlijkse vochtmeting.

   Reageer
   0
   0
 6. g

  het volgende heb ik gedaan : Mijn auto radio en cd wisselaar in een apart kastje gebouwd . Daarin ook een kleine computer voeding gemonteerd , die wel de radio en cd speler aankan. In de kast een 220 volt stopcontact geplaatst , dit levert wel een constante spanning op . Dit zet ik in zijn geheel in de hang kast , vandaar uit via de banken
  twee speaker draden getrokken naar de voorkant van de caravan om op het vensterbankje de speakers te voorzien . Speakers ook in een kastje gebouwd en deze vast gezet met dubbelzijdig tape . de antenne draad verlengd om bij het achterraam de antenne in te pluggen . Antenne zit via een ophang plaatje aan de raam rail buiten waar ook het zonnescherm in zit , in haken . Ik kan de radio en cd speler altijd in de winter thuis zetten . en in het voorjaar in de caravan zetten werkt uitstekend .
  Op deze wijze ontvang ik overal de zenders met de mooiste muziek en anders met e cd speler.
  Het was even puzzelen om het zo voor elkaar te krijgen maar het werkt goed .
  succes met plaatsen

  Reageer
  1
  0
 7. MG

  Advies voor radio/cd speler in de caravan .

  Koop een keuken radio cd speler voor onderbouw onder een keukenkast.
  Deze nemen weinig ruimte ,luidsprekers zitten ingebouwd ,dus vragen geen extra ruimt. |Voor deze ,stereo is in iedere caravan ergens onder een bovenkastje
  wel een plekje te vinden om hier deze radio /cd combi te bouwen .
  In Nederland is dit een zeldzaam gebruikt artikel ,maar op Duitse internet sites
  is een grote keus aanwezig in allerlei prijsklassen . Wij kochten een Sony met mooi stereo geluid .

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Ingebouwde radio in de caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht