ACSI FreeLife

Menu

TV kijken tijdens je vakantie (deel 2)

Een televisie is onmisbaar tijdens je lange kampeervakantie, maar waar laat je hem? Er zijn verschillende soorten tv-beugels op de markt en allerlei mogelijkheden om een tv in te bouwen. ACSI FreeLife zet het voor je op een rij.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
tvbeugel

Als je in je caravan of camper televisie wilt kijken, doe het dan goed. Dat betekent voor alles: gemakkelijk en comfortabel kijken.

De juiste plek

Wandbeugel
Wandbeugel

Want niemand wil toch zijn nek verrekken of scheef in de kussens hangen omdat het scherm niet op de juiste plek is opgehangen of vanaf je favoriete zitplek nauwelijks te zien is. De vakman hanteert drie criteria om de beste plek te kiezen: optimale kijkpositie, optimale bevestigingsmogelijkheden en optimale veiligheid tijdens het rijden. Uiteraard is er met die drie criteria een compromis nodig.

Het is niet mogelijk om optimaal te voldoen aan alle drie criteria tegelijk. Met speciale, voor het gebruik in caravans en campers ontworpen tv-beugels, is er doorgaans een goed compromis te vinden. Deze beugels houden de tv niet alleen tijdens het rijden goed op zijn plaats, maar verruimen ook – afhankelijk van het type en het model – de mogelijkheden om het scherm goed te zien. Dankzij uitgekiende mechanismen om de tv uit te trekken, te draaien of te kantelen, kan zelfs de keuze tussen tv-kijken vanaf het bed of vanaf de bank worden gemaakt.

Installeren

Draaiarm
Draaiarm

De eerste stap bij het installeren van een tv bestaat altijd uit antwoorden op de volgende vragen. Ten eerste: vanaf welke plek wil ik tv-kijken? Ten tweede: waar vind ik de ingebouwde antenneaansluiting en het benodigde stopcontact? Ten derde: waar vind ik een voldoende stevige en een goed bereikbare plaats om de beugel voor de tv op te hangen. Tot slot: uit welke beugels kun je kiezen?

5 soorten beugels

De wandbeugel is voor een niet-flexibele ophanging. Bij de Novus Sky HF kan de tv er dankzij de quick release makkelijk afgehaald worden.

Vaak wordt een draaiarm gebruikt. Het scherm komt hiermee los van de wand. Belangrijk is wel dat je de tv onderweg goed vastzet.

Dubbele draaiarm
Dubbele draaiarm

De dubbele draaiarm staat borg voor veel flexibiliteit. De Caratec CFW 400A heeft

zelfs vier draaipunten.

Met een inbouwbeugel kun je de tv eenvoudig uit een kast trekken. Uitgetrokken kun je de tv 180 graden draaien.

Met een tv-lift laat je de tv met een druk op de knop uit een buffetkast verrijzen.

De plaats

De aansluitingen bevinden zich vaak in de kledingkast of aan een wand in de buurt van de zitgroep. Wil je vanaf die plek tv-kijken, dan

Inbouwbeugel
Inbouwbeugel

volstaat wellicht een eenvoudige tv-beugel met beperkte mogelijkheden om de tv te draaien of kantelen. Een uittrekbare beugel biedt meer mogelijkheden voor de positionering van je tv en maakt het soms ook mogelijk dat je vanaf het bed tv kunt kijken.

Een derde mogelijke plaats voor je tv is een bovenkast, een vitrine of buffet waar de tv in kan verdwijnen met behulp van speciale, soms elektrisch werkende kastbevestiging. Een minpunt is dat grote tv-schermen niet in een bovenkastje passen. Een voordeel van deze oplossing is dat kasten en wanden vaak voldoende stevigheid bieden om de beugels veilig aan te bevestigen. Bij montage op de dunne wand van de kledingkast kan de stevigheid nog wel eens onvoldoende zijn gegarandeerd.

Steunplaat

Tv-lift
Tv-lift

Wellicht heeft de fabrikant voor voldoende stevigheid gezorgd door in de kast een steunplaat te monteren waardoor de beugel stevig kan worden bevestigd. Zo niet, dan moet je zelf zo’n steunplaat monteren. Een multiplexplaat met een dikte van 15 millimeter en ten minste 25 centimeter voor de lengte en breedte is volgens de vakman een goede basis om de beugels met bijvoorbeeld een beugelsteun te bevestigen.

Let op bij lichtgewichtmeubels die vanbinnen een honingraatstructuur hebben of een kern van polystyreen. Hier moet je sowieso passende afstandhouders monteren omdat je anders bij het bevestigen van de beugels die wand samendrukt.

Montage aan een binnenwand of aan het plafond is meestal af te raden. Doe dit alleen als de fabrikant al een speciale bevestigingsplaats heeft voorbereid en passende versterking heeft ingebouwd. Wie twijfelt, doet er goed aan een vakman om advies te vragen.

Bron: MPS, Dieter S. Heinz

 

Praat mee

 1. MI

  Kunt u mij een komplete foto doormailen met afmetingen
  en de prijs van de dubbele draaiarm De Caratec CFW 4OOA.

  Reageer
  1
  0
 2. Mw
  Marion van wijngeeren

  Waarom een televisie op vakantie?Ga genieten van de omgeving. Ga op een terrasje zitten en praat met mensen. Je kan nog lang genoeg achter die kijkkast zitten. Boven dien geeft die geluidsoverlast.

  Reageer
  1
  10
  1. C

   Doe lekker waar je zelf zin in hebt

   Reageer
   4
   0
 3. N

  Kabouterke,

  Deel 2

  Ly XXX

  Reageer
  0
  0

Praat mee: TV kijken tijdens je vakantie (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht