ACSI FreeLife

Menu

TV kijken tijdens je vakantie (deel 1)

Als je het grootste deel van het jaar met je camper of caravan onderweg bent, is een televisie onmisbaar. Het biedt zowel ontspanning als nieuw van het thuisfront. In veel nieuwe caravans of campers behoren televisies haast tot de standaarduitrusting. Hoe zorg je onderweg voor de beste ontvangst?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
tv

De belangrijkste ontvangstmogelijkheden zijn nog altijd DVB-S en DVB-T. DVB-S staat voor Digital Video Broadcasting Satellite, oftewel uitzending via een satelliet. DVB-T staat voor Digital Video Broadcasting Terrestrial, oftewel uitzending via zendmasten (terrestrische televisie). Smart-tv of internet-tv is in opkomst. Daarmee kijk je via internet televisie en heb je veel extra functionaliteiten.

Droom van kampeerders

Overal probleemloos Nederlandse zenders kunnen ontvangen is een droom van veel kampeerders. Hoewel dit vaak lukt met de combinatie van digitale en satelliet-tv is dit toch niet overal mogelijk. Via DVB-T, zoals bijvoorbeeld Digitenne, ontvang je de zenders van de Nederlandse publieke omroep en de regionale omroep. In Nederland is er een ontvangstbereik van 98 % met een dakantenne en 66 % met een binnenantenne. De ontvangst is op veel plaatsen prima, mits er geen bomen in de weg staan. Met een smart-tv of een tv met internetaansluiting zijn bomen geen belemmering.

Eigenlijk zou één ontvangstmogelijkheid moeten volstaan. De meeste televisies in campers en caravans hebben zowel DVB-T als DVB-S. Niet zonder reden. Zelfs in caravans met een satellietschotel op het dak vind je vaak ook een gewone antenne voor een terrestrische ontvangstmogelijkheid. “Vaak geeft een satellietantenne een slechte ontvangst als je onder bomen staat. Dan is DVB-T geboden”, vertelt Klaus Liebhardt van het Duitse antennemerk Kathrein.

De juiste richting

Als je naar het buitenland wilt is een satellietontvanger eigenlijk een must wanneer je onderweg af en toe naar het nieuws of naar je favoriete televisieserie wilt kijken. Het aanzien en de functionaliteiten van de satellietschotels zijn de laatste jaren flink veranderd. Vroeger zag je vaak nieuwe caravans met een satellietantenne die je handmatig moest stellen, wat overigens niet erg moeilijk was omdat het om de ontvangst van analoge signalen ging. Het programma was vaak al flikkerend op het scherm te zien voor de antenne helemaal goed was gericht.

In de huidige tijd van digitale satellietontvangst moet het signaal op volle sterkte aankomen voordat de tuner de beeldgegevens kan ontvangen. Handmatig richten lukt alleen nog met behulp van een satellietzoeker. Satellietantennes die je handmatig moet richten worden daarom bijna niet meer verkocht. Je vindt veel vaker automatische systemen die hun positie ten opzichte van de satelliet deels per GPS-signaal bepalen. Bij complete systemen richt de antenne zich vrijwel synchroon met de keuze van een programma. Automatische satellietsystemen zijn weliswaar niet goedkoop, maar wel heel erg gebruiksvriendelijk.

Ontvangstbereik

Het sterkste punt van satelliet-tv is het ontvangstbereik. Dit betekent overigens niet dat alle gewenste zenders overal kunnen worden ontvangen. Aan de randen van de ontvangstzones vallen programma’s soms weg. Dit komt doordat de satellieten Astra en Hotbird signalen van verschillende sterktes afgeven. Ontvangst van Astra is sterk afhankelijk van de diameter van de schotel. De veel verkochte schotel met een diameter van 65 centimeter voldoet alleen in het midden van het ontvangstgebied (Duitsland, Benelux en Engeland). Voor gebieden verder weg is een schotel met een diameter van 85 centimeter nodig.

De ontwikkeling van de digitale satelliettelevisie is inmiddels aangekomen bij de standaard DVB-S2 via welke aanzienlijk grotere hoeveelheden data kunnen worden verzonden. Dat heeft evenwel vooral zijn weerslag in de beeldkwaliteit en veel minder in het aantal te ontvangen zenders. Dit laatste is bij satelliettelevisie gelukkig al overdadig. Naast de belangrijkste publieke en private programma’s heb je ook toegang tot speciale zenders en pay-tv.

Smart-tv

Sinds een paar jaar is er voor je camper of caravan nog een derde ontvangstmethode bijgekomen: smart-tv, ook wel internet-tv genoemd. Alphatronics heeft in zijn nieuwe SL lijn standaard satelliet- en DVB-T-tuners en als optie kun je een module voor internetontvangst krijgen. Het tv-toestel kan het internet benutten via een publiek draadloos netwerk of via een mobiele telefoon of LTE-router.

Alphatronics gebruikt Android als besturingssysteem; veel kampeerders hebben dit op hun mobiele telefoon of tablet. De interface, de bediening en de belangrijkste toepassingen zijn daardoor al bekend.

Smart-tv betekent allereerst dat je via je tv op het internet kunt surfen, bijvoorbeeld om informatie over je bestemming te vinden. Je kunt ook apps met programma’s of spelletjes downloaden op je tv. Het internet is echter ook een ontvangstmogelijkheid voor radio en tv uit je eigen land. De mediatheken of livestreams van de zenders vormen een alternatief.

Het is de vraag of internet-tv de plek van satelliet-tv gaat overnemen in de toekomst. Hoe kijk jij televisie onderweg? Heb je een goede tip voor de beste ontvangst? Laat je reactie achter!

Bron: MPS, Benjamin Büchner

Praat mee

 1. fh
  frans v d hoek

  Wil kpn op de camping voor een half jaar graag een reachtie

  Reageer
  0
  0
  1. H

   Dames/heren van KNP. Een halfjaar (van 1-4 tot 1-10) abonnement Digitenne van iets duurder dan de € 15,50 (stel € 17,00 ) per maand is m.i. een gat in de markt.
   Veel kampeerders zouden dit graag willen en vragen zich af waarom KPN dit nog steeds niet doet. Ze zoeken nu hun toevlucht in een onzekere schotel.
   Management van KPN denk hier eens over na.

   Reageer
   0
   0
  2. J

   Bij ons in Brabant werkt het wel máar slecht met de antenne van KPN als je dan een antenne versterker koopt gaat het goed nadeel is wel dat je voor het eerste jaar moet betalen.

   Reageer
   0
   0
 2. H

  Beste, Ik weet wel dat het een hoop geld kost voordat je in het buitenland t.v. kunt kijken!!
  je kunt beter een terrasje pikken!!

  Reageer
  0
  0
 3. N

  Graag eens lezen, deel 2 volgt.

  Ly xxx

  Reageer
  0
  0

Praat mee: TV kijken tijdens je vakantie (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht