ACSI FreeLife

Menu

V&A: Stroomverbruik traceren

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee

Vraag van Jean Pierre Willems uit Leusden:

Laatst bleek op een camping dat mijn stroomverbruik van 12 kWh per dag is. Dat verbaast me, want ik heb geen elektrische boiler of kachel en evenmin een airco. Zelfs met alle apparaten uitgeschakeld verbruik ik nog 300 watt/uur. Hoe kan dat, en hoe kan ik het verbruik traceren?

Antwoord van Joop:

Een koelkast verbruikt ongeveer 100 watt/uur, een tv-toestel 43 watt, een decoder 42 watt en verlichting ongeveer 150 watt. In 24 uur resulteert dit in een verbruik van 8 Kwh. Da’s ruim minder dan jouw geconstateerde verbruik van 12 kWh per dag. Het werkelijke verbruik moet dus lager zijn. Ter informatie: een doorsnee woning verbruikt ergens tussen 8 en 14 kWh per dag.

Ik denk dus dat er iets mis is met de elektriciteitsmeter op de camping of dat ergens een verborgen grootverbruiker actief is (straalkachel?). Met een multi-meter in serie met de netvoeding is het stroomverbruik (in ampère) te meten. Daarna bereken je het actuele verbruik met de formule [watt] = [volt] x [amp].

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. B

  Ik heb een koelkast ,koelkist,en een boiler die ik nu ,nachts uitzet.Waar koop je een stroommeter en wat zijn daar ongv de kosten van .En zet je die dan tussen de stroomkabel Groet h burgers

  Reageer
  0
  0
  1. Bovenstaande vraag heb ik voorgelegd aan expert Joop:

   Het schijnt dat er tegenwoordig bij de vakhandel een kastje te koop is dat op een veilige manier het stroomverbruik kan meten. Het is voorzien van een steker, een stopcontact en een display waarop de waarden zijn af te lezen. Je plaatst het tussen het stopcontact van de net-aansluiting en de steker van de voedingskabel.

   Een alternatief is een klus voor de vakman. Als je niet gekwalificeerd bent, niet doen, met je handen ervan afblijven. Het is echt werk voor een gekwalificeerde elektricien! Je hebt namelijk te maken met 230 volt netspanning!

   Reageer
   0
   0
 2. Camping de Vliedberg heeft een aanvullende tip: ‘Je kunt ook een adapter met stroommeter er tussen plaatsen. Je kunt dan gelijk het stroomverbruik per dag zien.’ (via Twitter, @DeVliedberg)

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Stroomverbruik traceren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation