ACSI FreeLife

Menu

V&A: Lichtgewichtaccu in de winterstalling?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Vraag van Theo Meijerink uit De Lutte:

Er zijn accu’s voor de mover te koop met een capaciteit van 20 Ah. Deze wegen slechts 7 kg en zouden een periode in de winterstalling kunnen overleven. Ik zit te denken mijn grote 28 kg zware accu te vervangen door zo’n exemplaar. Is dit een verstandige keuze?

Antwoord van Joop:

Dit is een prima idee als gewichtsbesparing. Er is uiteraard wel een maar. 20 Ah is een bijzonder lage vermogensinhoud. Dit type accu kan weliswaar ver ontladen worden en heel vaak (veel meer dan een zware lood-zuur accu) geladen en ontladen  worden, maar na een zeer kort ritje met de mover is de accu leeg en moet eerst weer opgeladen worden. Als huishoudaccu geldt hetzelfde bezwaar, aansluiten van apparatuur met enig vermogen betekent een lege accu.

Voorbeeld: een koelkast met 96 watt trekt in ruim twee uur deze accu volledig, tot op de bodem, leeg. Met een 100 Ah accu duurt dat minimaal 5 x langer.

Of ook de -hoge- aanschafprijs een argument is kan ik niet bepalen, natuurlijk. Een aan het begin van de winterstalling conditioneel goede en volledig geladen accu kan best een aantal maanden zonder bijlading, mits geen sluipverbruik optreedt. De minpool losnemen wil wel eens helpen.

Men geeft de schuld aan de winterstalling als het volgend voorjaar de accu leeg blijkt te zijn. Een gering sluipverbruik of gewoon einde levensduur van een conventionele accu kan de schuldige zijn.

Bij een niet-onderhouds-vrije Pb-zuur accu kan dat al na 4 of 5 jaar zijn. Caravan banden en -accu’s vallen ongeveer in de zelfde afschrijvingstermijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. MB
  Marco Bijlsma

  Wellicht nog handig om na te gaan of er volgens de stalling voorwaarden überhaupt een accu mag achterblijven. Bij de stalling waar onze caravan staat is dit bijvoorbeeld niet toegestaan.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Lichtgewichtaccu in de winterstalling?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation