ACSI FreeLife

Menu

V&A: Dubbele accu om je e-bike op te laden?

Camperaar Hans Coolen uit Nuenen wil graag weten of het nodig is een tweede accu aan te schaffen voor het opladen van zijn fietsaccu. “Als we op een camperplek staan zonder 220 volt aansluiting hebben we soms een tekort aan stroom. Kunnen wij onze fietsaccu opladen op de huishoudaccu van onze camper tijdens het rijden en/of als we stilstaan? Is het misschien verstandig een tweede huishoudaccu aan te laten brengen?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Of het mogelijk is de fiets accu op te laden me 12 volt accuspanning weet ik niet. Daarover moet de fietsenmaker uitsluitsel geven. Normaal gaat dat via netspanning. Eventueel is 12 volt accuspanning om te zetten naar 230 volt wisselspanning. De omvormer moet dan wel het benodigde vermogen kunnen leveren.

De accu die tijdens het rijden gebruikt en geladen wordt, is de motor-startaccu. Die is normaal buiten gebruik als ie stil staat. Dat moet ook om startproblemen te voorkomen. Theoretisch zou dus de fietsaccu kunnen worden opgeladen tijdens de rit, maar niet als ie stil staat.

Een tweede, parallel geschakelde huishoudaccu is zeer nuttig. De daarvoor benodigde laadapparatuur vereist enige zorg en moet geschikt zijn voor het laden van twee accu’s. Een dubbele set accu’s kost ook een stukje laadvermogen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Dubbele accu om je e-bike op te laden?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht