ACSI FreeLife

Menu

V&A: Accu, stroom, stalling

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee

Vraag van Ton Wielinga uit Culemborg:

Het is misschien wat vroeg om over stalling te beginnen, maar toch. In onze stalling staat de camper altijd onder stroom. Worden beide accu’s daarmee wel of niet onder spanning gehouden? Of is het toch beter de accu’s mee te nemen?

Antwoord van Joop:

Vrijwel zeker wordt de startaccu niet bijgeladen tijdens de stallingperiode. De ‘gebruikers’- accu zal via de ingebouwde lader druppelsgewijs op spanning gehouden worden, als de camper tenminste is voorzien van een moderne elektrische installatie, waarbij de gebruikersaccu tijdens de rit door de autodynamo, en tijdens stilstand op de camping door de stroompaal via een (omvormer)-lader op spanning blijft.

De startaccu wordt natuurlijk via de draaiende motor en de autodynamo bijgeladen. Wanneer de stalling constant over netspanning beschikt, is het verstandig de accuklemmen van de startaccu los te nemen en hem via een losse druppellader die op het lichtnet is aangesloten tijdens de rustperiode op spanning te houden. Heeft de stalling geen netspanning, dan kunt u beide accu’s uitbouwen en mee naar huis nemen. Daar laadt u ze met behulp van een losse acculader regelmatig bij.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!