ACSI FreeLife

Menu

V&A: Accu, stroom, stalling

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
camperstalling

Vraag van Ton Wielinga uit Culemborg:

Het is misschien wat vroeg om over stalling te beginnen, maar toch. In onze stalling staat de camper altijd onder stroom. Worden beide accu’s daarmee wel of niet onder spanning gehouden? Of is het toch beter de accu’s mee te nemen?

Antwoord van Joop:

Vrijwel zeker wordt de startaccu niet bijgeladen tijdens de stallingperiode. De ‘gebruikers’- accu zal via de ingebouwde lader druppelsgewijs op spanning gehouden worden, als de camper tenminste is voorzien van een moderne elektrische installatie, waarbij de gebruikersaccu tijdens de rit door de autodynamo, en tijdens stilstand op de camping door de stroompaal via een (omvormer)-lader op spanning blijft.

De startaccu wordt natuurlijk via de draaiende motor en de autodynamo bijgeladen. Wanneer de stalling constant over netspanning beschikt, is het verstandig de accuklemmen van de startaccu los te nemen en hem via een losse druppellader die op het lichtnet is aangesloten tijdens de rustperiode op spanning te houden. Heeft de stalling geen netspanning, dan kunt u beide accu’s uitbouwen en mee naar huis nemen. Daar laadt u ze met behulp van een losse acculader regelmatig bij.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

 1. fb
  fred boon

  Ik wil even reageren op de optie om de startaccu bij te houden met een druppel-zonnemodule.
  Ik heb een lmc liberty. fiat ducato van 2000. 2.8 jtd.
  Ik leg, als de camper in de stalling gaat, de module in mijn voorruit, koppel hem aan de startaccupolen en ontkoppel de accu van het circuit doormiddel van een ontkoppelsleutel die tussen de accu en het circuit is gemonteerd.
  Resultaat is nadat ik na het winterseizoen de accu weer aankoppel en de zonnemodule wegneem dat de motor in een tik weer aanslaat.
  De camper staat dan de hele winter in een boeren loods waar voldoende daglicht aanwezig is en de laadindicator knippert. Maar zelfs bij schemerachtig weer blijft de laadindicator knipperen, alleen als de duisternis invalt stopt het knipperen. Mijn tevredenheid is groot omdat mijn accu via deze methode vol blijft zonder te veel romslomp. Groet Fred

  Reageer
  0
  0
 2. jj
  johan de jong

  Goedemiddag,
  Wij hebben sinds enige tijd de de Nieuwe Enduro Lithium accu. De caravanstalling is nagenoeg vorstvrij volgens de eigenaar. Alleen bij strenge nachtvorst garandeert hij dit niet.
  Mijn vraag is of dit nieuwe type Lithium accu toch ieder jaar verwijderd moet worden uit de caravan en thuis periodiek opgeladen moet worden
  Dank alvast voor uw reactie.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Accu, stroom, stalling

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht