ACSI FreeLife

Menu

V&A: Accu laden tijdens stalling

Peter van Gilst uit Zoetermeer vraagt: Onze Hymer B544 staat in de stalling met tussenpozen aan het stroom. Worden dan alle accu’s opgeladen? De accu van de motor en de huishoudaccu?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Antwoord van Joop:

De huishoudaccu wordt in dat geval opgeladen, de startaccu niet. Deze krijgt zijn voeding van de autodynamo. Daarvoor moet de motor draaien.

Een oplossing zou zijn: een losse druppellader, gevoed door netspanning, aansluiten op de polen van de startaccu. Eventueel kun je dan de minpool van de accu naar de auto loskoppelen. Dat heeft wel als gevolg dat de auto-elektronica,bijvoorbeeld de klok, stopt. In principe kan de lader continue aangesloten blijven tot de camper weer in gebruik genomen wordt.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

Praat mee

 1. CP
  Christ Priems

  hoe zou je een camper voorzien van zonnepaneel en lithiumbatterijen het beste kunnen onderhouden tijdens de winterstalling?

  Reageer
  0
  0
 2. D
  D.Boogaarts

  Lijkt mij geen goed idee Joop om een camper in de stalling te zetten met een onderbroken startcircuit. Beter om een gelijkstroom relais dat wordt aangestuurd door het autocontact de extra acculader zowel + als – te laten afschakelen. De extragelijkrichter zal dan alleen werken als het startcontact af staat en er netspanning aanwezig is. Bij brand in de stalling of als de beheerder van de stalling de camper moet verplaatsen kan dat ook gewoon.

  Groetjes,
  Dick Boogaarts

  Reageer
  0
  0
 3. G
  Groeneveld.

  Beste Joop,bij alle hymers met EBL laad techniek word zowel de huishoud accu als de start accu geladen, alleen de startaccu met minder ampère 3 tot 5 ampère

  Reageer
  0
  0
 4. P

  Klopt dit advies wel?

  Bij onze Hymer B544 wordt de startaccu wel degelijk geladen door de EBL99. Staat ook gewoon in de handleiding.
  Nog nooit een andere lader nodig gehad. Uw advies is nu om twee laders gelijktijdig aan te sluiten!

  Reageer
  0
  0
  1. We hebben even nagevraagd bij Joop; ‘Zoveel campermerken, zoveel mogelijkheden. In het algemeen wordt bij campers de startaccu niet geladen door de omvormer/lader van de huishoudaccu. Maar het is best mogelijk dat er tegenwoordig camperbouwers zijn die een schakeling verzonnen hebben om dat wel te kunnen. Het gelijktijdig laden van twee verschillende accu’s met verschillende capaciteiten en ladingstoestanden vraagt wel enige slimme elektronica (de ene accu bijna leeg, de andere vrijwel volledig geladen…). Als het lukt, dan staat dit ongetwijfeld in het instructieboek van de camper.

   Reageer
   0
   0
  2. Ik ga het navragen bij Joop!

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Accu laden tijdens stalling

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht