ACSI FreeLife

Menu

V&A: Accu altijd aan de druppellader?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Ron Niederer uit Landgraaf

In de rubriek Vraag ’t aan Joop (ACSI FreeLife 6-2014 – ‘1,5 jaar aan de oplader’) staat een vraag over het opladen van een accu. Ik snap het antwoord niet.

In het begin stelt u dat er weinig aan de hand is als je een accu blijft opladen, wanneer het om een druppellader gaat. Iets verder zegt u: “Waarom zou je hem zo lang constant ingeschakeld laten? Een geheel geladen loodzuuraccu constant met een flink aantal ampère doorladen kan zeer schadelijk zijn.”

Dit rijmt mijns inziens niet met het begin van uw antwoord. Ik heb mijn accu het gehele jaar aangesloten aan een druppellader. Naar aanleiding van uw antwoord heb ik hem afgekoppeld.

Antwoord van Joop

In principe kan een druppellader aan een loodzuuraccu constant aangesloten blijven. De lader stopt zelfstandig met laden zodra de accu “vol” is. Hij gaat pas weer bijladen zodra de accu dat nodig heeft. Niks aan de hand dus voor wat betreft de accu.

Mijn (relatief klein) bezwaar van het constant en zonder toezicht ingeschakeld laten van om het even van welk elektrisch apparaat is brandgevaar door falen van dat apparaat. Elk elektronisch apparaat kan falen waardoor kortsluiting en warmte-ontwikkeling kan ontstaan – televisies op stand-by zijn berucht.

Heeft dus niets te maken met de accu, die kan ook best enige tijd zonder lader. Bij een in goede conditie verkerende accu is de zelfontlading vrij gering. Een lood-zuuraccu overladen zoals mogelijk was met de eenvoudige laadapparatuur van weleer is inderdaad funest voor de accu.

Ook een vraag voor Joop? Stel ‘m hier.

Techniek-dossier

Praat mee

 1. D

  we hebben al een jaar n caravan Burnster Averso Top 22-6-2016.met geplaatste mover .De accu laat niet op,niet al rijdend niet op netstroom.wat kan er mis zijn.Kunnen maar de 13jullie naar leverancier;kunnen dus niet met verlof of moeten zelf verplaatsen.Alles staat op12 vol (‘Zijn 70 plussers)Kunt u ons n beschrijving geven van de stroomverdeling.Dank bij voorbaat

  Reageer
  0
  0
 2. BS
  Be van der Sleen

  En hoe zit het met een 24 volts accu , zijn hier ook druppeladers voor?

  Reageer
  0
  0
  1. R

   24volt accu’s bestaan niet, dat zijn dan altijd twee 12volt accu’s die in serie geschakeld zijn.

   Reageer
   1
   0
 3. K

  Ik heb een Varta dynamic silver accu, welke druppelaar kan ik daarvoor gebruiken.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Accu altijd aan de druppellader?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation