ACSI FreeLife

Menu

Stroomverbruik onder de loep

Stroom aan boord van je caravan of camper geeft je een hoop comfort en vrijheid. Moderne elektrische apparaten zijn zuinig en garanderen dat je lang zonder externe stroombron kunt reizen. Tijd om het stroomverbruik tijdens het kamperen onder de loep te nemen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
stroomverbruik

Eerlijk zeggen: weet jij hoeveel stroom je verbruikt? Thuis kun je die vraag nog enigszins eenvoudig beantwoorden, als je tenminste af en toe de teller afleest. Maar hoe zit dat op vakantie?

Hoeveel stroom?

Enerzijds doet dat pas ter zake als de camping je verbruikskosten apart in rekening brengt. Anderzijds is het essentiële informatie als je langere tijd op pad wil zijn zonder externe stroombron, wat vooral voor campers interessant is. Volledig onafhankelijk en vrij, dat is kamperen ten top.

Om een en ander te illustreren hebben we het energieverbruik in een gemiddelde grote integraalcamper bekeken. Al meteen als je de CEE-stekker aansluit op het 230 volt-net, springt de meter naar zo’n 250 watt, nog zonder dat je ook maar één licht hebt aangeknipt of een apparaat aan boord hebt geactiveerd. Want zelfs als de hoofdschakelaar nog op ‘uit’ staat, schiet de acculader meteen in actie.

Watt

Zodra het 12 volt-net is geactiveerd en alle vaste verlichting aan is, stijgt het verbruik met zo’n 100 watt. Een compressorkoelkast verbruikt, afhankelijk van de grootte, tussen de 40 en 65 watt. Een absorptiekoelkast verbruikt weliswaar zo’n 250 watt, maar enkel tijdens het rijden, verder is het een stuk voordeliger om een absorber op gas te laten werken.

Een rondvraag onder camperaars wijst uit dat ze minstens vier dagen onafhankelijk willen kunnen doorbrengen – ideaal voor een korte trip en voldoende voor een lang weekend. Als je nog niet weet hoe lang de stroomvoorraad effectief meegaat, test je dat gewoon een keer.

In het ideale geval met een 230 volt-stroomaansluiting in de buurt, zodat je de accu meteen weer kunt opladen zodra die leeg is. Gebruik alle elektrische apparaten zoals je dat normaal ook zou doen en hou steeds de aanduiding op het display in de gaten.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Capaciteit van een accu

De capaciteit van een accu is geen constante waarde maar hangt af van diverse factoren: de capaciteit slinkt naarmate je meer en onafgebroken stroom afneemt, bij lagere temperaturen en naarmate de accu ouder wordt. Hoe nieuwer de accu en hoe warmer het buiten is, des te langer je van de stroomvoorraad op aankunt.

Als je later nog extra 12 volt-verbruikers installeert, een elektrische plafondventilator bijvoorbeeld, dan is het soms raadzaam om een extra accu in te bouwen. In zo’n geval, of als je de bestaande accu aan vervanging toe is, is het handig om een (grove) inschatting te maken van je verbruik: een overzicht van alle elektrische verbruikers met hun vermogen (in watt) en de geschatte gebruiksduur (hoeveel uur per dag).

Deel het vermogen

Deel het vermogen door de boordspanning en vermenigvuldig met de geschatte gebruiksduur. Een voorbeeld: een tv verbruikt volgens de fabrikant 30 watt, gedeeld door de boordspanning van 12 volt geeft dat een stroomafname van 2,5 ampère, maal twee uur gebruik per dag komt dat uit op een benodigde capaciteit van 5 Ah.

Als je dezelfde rekensom maakt voor de andere verbruikers aan boord en alles vervolgens bij elkaar optelt, heb je een goede indruk van het dagelijkse verbruik en dus de benodigde accucapaciteit. In de tabel hebben we alvast enkele gangbare verbruikers opgesomd. Verhoog alle meetwaarden voor de zekerheid nog met 70% (dus maal 1,7), want de accu is niet altijd helemaal opgeladen en zoals gezegd heeft de temperatuur invloed op de beschikbare stroomvoorraad.

Tip: installeer niet achteloos een extra (zware en dure) accu, maar laat eerst eens je gedachten gaan over andere stroombronnen, zoals een zonnepaneel. Dat kan uiteindelijk heel wat schelen in je portemonnee.

Tekst & foto’s: MPS, Dieter S. Heinz

Praat mee

 1. HR
  Hans Rijnbende

  Leuk (oud) artikeltje wat opnieuw is geplaatst. Ik lees erin over een tabel maar die vind ik niet terug. Jammer!

  Reageer
  2
  0
 2. JB
  Jaap Biesheuvel

  Waar is die tabel welke vermeld wordt in de voorlaatste allinea?

  Reageer
  0
  0
 3. KJ
  Kerrinckx Jose

  Beste , om te beginnen ben ik op gebied van elektriciteit een echte leek , daarom vraag ik wat informatie , ik zou willen weten hoeveel 5,76 watt op een batterij van 12 volt verbruikt .

  Reageer
  0
  0
  1. XB
   Xander Burchartz

   Dan moet je die 5,76 door 12 delen. Dat is dus 0,48A

   Reageer
   1
   0
 4. PM
  PATRICK MICHIELS

  Ik heb twee batterijen van 95 Ah 1 zonnepaneel
  ik slaag er nooit in zomer of winter deze onder de 78 procent te laten gaan, ik dacht aan DCAR kan mijn frigo er niet opstaan, maar deze raadde zij af en het was blijkbaar te complex. dus ooit mijn volgende mobilhome max 1 batterij. Want dat scheelt in gewicht. De frigo werkt op LPG gas en daar kan ik bijna een maand mee verder in de zomer dus ongeveer 10 euro gas per maand.

  Reageer
  0
  0
 5. P

  Kleine info , ik heb 2 zonnepanelen geplaatst dat werken op 48 volt , 2 regelaars gestoken van 40 amp stuk ,en 3 batterijen. 1 van 240 amp en 2 van 180 Amp . De volledige winter door heb ik stroom genoeg gehad ,zelfs op deze bewolkte dagen kreeg ik de batterijen geladen wegens de grote spaning 48 V en de regelaars kregen nog steeds 22 a 26 volt dat ze omzette in 12 volt . Zodus werk gewoon met zonnepanelen dat een grotere voltage hebben ,is mijn conclusie.

  Reageer
  1
  0
 6. h

  en ik dacht dat net een compressor koelkast de grootste stroomvreter was aangezien die het snelst koelt per tijdseenheid? Na 24u gaat die tot -10°C terwijl absorbtie pas aan 7°C zit. Het moet hem ergens in zitten.

  Reageer
  0
  0
 7. PF
  Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids

  In de winter is bij lagere temperaturen niet alleen de capaciteit van je accu minder, je gebruikt ook meer stroom… Je hebt de binnenverlichting veel langer aan en de verwarming moet de warmte door je camper/caravan blazen. En je mag dan een zonnepaneel hebben, dat levert op kortere dagen ook minder dan op langere…

  Reageer
  2
  0

Praat mee: Stroomverbruik onder de loep

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht