ACSI FreeLife

Menu

Monteer een accumonitor in 6 stappen

Een accumonitor geeft je informatie over lading, vermogen en verbruik van je accu. We laten je zien hoe je een accu-‘brandstofmeter’ in je caravan of camper monteert.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
accumonitor

Het standaard controledisplay is niet altijd even duidelijk als het aankomt op de restcapaciteit van de accu of het actuele vermogen van het zonnepaneel op het dak van je caravan of camper.

Accumonitor

Goed nieuws: voor niet al te veel geld kun je een accumonitor (laten) installeren, zoals de BMV 702 van Victron Energy. Deze bestaat uit twee delen: de meetweerstand (shunt) houdt exact bij hoeveel stroom de accu verlaat, en die waarde wordt vervolgens doorgegeven aan een computer met display.

Allereerst wordt de shunt geïnstalleerd, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de accu zelf. Ontkoppel indien nodig de netkabel en schakel de interne stroomcirkel uit. Alle kabels van de minpool moeten nu worden afgeklemd.

Kabel

Een op maat gemaakte kabel verbindt hierna de shunt met de minpool van de accu. Deze kabel moet een diameter van minstens 35 mm2 hebben en met passende kabelogen, krimpkous en föhn worden geconfectioneerd. De kabels die eerst aan de minpool van de accu vastzaten, klem je nu aan de tweede pool van de shunt. Een meetkabel loopt naar de pluspool van de accu.

Is de meetweerstand geïnstalleerd, dan is het display aan de beurt. Kies een geschikte plek, boor een montagegat en verleg de verbindingskabels. Zodra alles is aangesloten, kent het stroomverbruik in je caravan of camper geen geheimen meer. De BMV-702 beschikt over een extra ingang. Die kan worden geprogrammeerd om de spanning of temperatuur te meten.

Zelf doen

Wil je deze klus zelf uitvoeren? Dit is wat je nodig hebt:

– Accuschroevendraaier

– Gatenboor

– Dopsleutel

– Schroevendraaier

– Stanleymes

– Kabeltang

– Föhn

In 6 stappen een accumonitor monteren

  1.  Bepaal waar de shunt moet komen. Bij voorkeur dicht bij de accu.
  1. Gebruik een vastgelijmde plank als basis. Hierop bevestig je de shunt met SPAX-schroeven. Je kunt hem ook op de wand of het dak monteren.
  1. Verbind de shunt via een zelfgemaakte 35 mm2-kabel met de minpool van de accu en draai hem handvast.
  1. Bevestig de kabels die eerst aan de minpool zaten aan de andere kant van de shunt. De rode kabel leidt naar de pluspool.
  1. Om te testen verbind je de display en shunt met de RJ12 telefoonkabel. De monitor kun je vervolgens instellen volgens de aanwijzingen in de handleiding.
  1. Maak met een gatenboor een passende opening voor de monitor. Verleg de verbindingskabel achter de muur.
Stap 1
Stap 1
Stap 2
Stap 2
Stap 3
Stap 3
Stap 4
Stap 4
Stap 5
Stap 5
Stap 6
Stap 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Franz Güntner

Praat mee

Praat mee: Monteer een accumonitor in 6 stappen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht