ACSI FreeLife

Menu

V&A: Zwarte vlokken in toilet

Auteur
Joop Stam
Datum
15
15
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van A. Th. Lowijs uit Genemuiden

Hoe kun je het beste die zwarte vlokken uit het schoonwater reservoir van het Thetford-toilet verwijderen?

Antwoord van Joop

Veel gebruikers van de banktoiletten (C1/2/3 type) hebben hier in meer of mindere mate last van. En het probleem is vrijwel onoplosbaar. De gebruikelijke toiletvloeistoffen van fabrikant Thetford voor het spoelwater willen soms helpen. Sommigen zweren bij het toevoegen van een paar Steradent-tabletten. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het zou kunnen helpen.

Steradent bevat echter chloor en dat tast op lange duur aluminium aan. Flink doorspoelen kan ook helpen om veel zwarte vlokken kwijt te raken. Hiervoor moet je enkele malen het reservoir vullen en doorspoelen naar de cassette, en hopen dat de pomp niet verstopt. De zwarte vlokken zijn algengroei, en, omdat spoelwater geen drinkwater is, gelukkig vrij onschuldig.

Heb je ook een vraag voor Joop? Stel hem hier!

Praat mee

 1. C

  Je kunt het ook met bakin soda (oranje pakje, bij de toko of grote supermart t e krijgen) proberen. Is een natuurproduct, dus een prima oplossing. Google maar eens op bakin soda voor nog veel meer tips.

  Reageer
  0
  0
 2. JS
  Joop van Steensel

  Bij de banktoiletten C1/2/3 kan je de toiletpapier houder voorzichtig omhoog nemen, let op dat je de afdichting rubber niet beschadigd. Nu kan je in het water reservoir kijken, en zie je de waterpomp .Deze kan je met een ster schroevendraaier los nemen en het aandruk plaatje met pomp omhoog brengen en schoonmaken. Nu kan je het reservoir helemaal schoonmaken. Ik gebruik daar voor bv een oude afwasborstel en Dashty ontvetter [ te koop bij de Wibra] . Na het reservoir grondig gereinigd te hebben , kan je eventueel met een tuinslang het vuil goed weg spoelen, en het kijkglaasje los en omlaag hangen zodat het vuile water goed kan weg lopen . Indien nodig een paar keer herhalen.
  De pomp weer terug plaatsen en door spoelen. Geen zwarte vlokken meer in het systeem.
  De zwarte vlokken worden veroorzaakt door op gedroogd water wat achterblijft na aftappen , daar het reservoir nagenoeg gesloten is . Na het aftappen voor de winter kan je beter de toiletpapier houder los nemen zodat het vocht uit het reservoir kan .[ Dashty ontvetter tast de rubbers van het reservoir niet aan , is mijn ervaring]
  Het gebeurd wel eens dat de waterpomp vast staat na de winter periode, dan ook de pomp los nemen en het schoepje met een fitting schroeven draaier verdraaien.
  wat veel kampeerders niet weten ,is dat onderkant toiletpot achter het deurtje een 3 amp zekering zit.

  Reageer
  0
  0
 3. J

  heb ook azijn gebruikt maar het tast het rubber aan na enige tijd het heeft mij al nieuwe rubbers en motortje gekost

  Reageer
  1
  0
 4. KB
  Koob Bloemhof

  De zwarte vlokken komen van de rose toiletvloeistof van Thetford. Ik heb van mijn (Knaus-)dealer het advies gekregen om helemaal geen toiletvloeistof in het spoelwater te doen. Het water zelf is toch schoon en stinkt niet, thuis doe je dit toch ook niet! Waarom zou je geld betalen voor toiletvloeistof wat je later nog meer geld gaat kosten. (nieuwe pomp e.d.)

  Reageer
  2
  0
 5. W

  Ook last gehad van vlokken/algen, nu geen last meer. Op advies van Thetfort cassette vullen met 50 ml bleek en daarna met lauw water (helemaal vol), vervolgens 24 uur laten rusten, daarna 2x goed doorspoelen. En dan gebruik maken van Aqua Rinse PLUS. Met nadruk op PLUS.

  Reageer
  0
  2
 6. EM
  Emiel Mostert

  Mijn ervaring is ook dat het erger is in het voorjaar als ik het jaar daarvoor aqua rinse, of gelijkwaardige producten heb gebruikt. Vroeger gebruikte ik dat nooit en had ik geen last van algengroei. NU is het zo opgelost als je het spoelwater reservoir een paar keer helemaal leeg gebruikt heb. Als je steeds halverwege blijft bijvullen, blijft het probleem ook. Zo meteen in mijn nieuwe caravan gebruik ik helemaal geen vloeistoffen meer. Dat deed ik in mijn vorige caravan ook al niet. De laatste caravan wel en dat is niet bevallen. Het probleem van een stinkende afvaltank los ik weer op met het afzuigsysteem van SOG, werkt goed, is goedkoper dan vloeistoffen en zeker vriendelijker voor het milieu.

  Reageer
  0
  0
 7. HP
  H.M.A. Peters

  Sindsdien we geen Rinse (rose spul) meer gebruiken hebben we ook geen last meer van zwarte vlokken.

  Reageer
  0
  0
 8. g

  U gebruikt een halve dop afwasmiddel en een volle dop azijn. Dat doen wij al jaren met prima resultaat. Er ontstaan geen nare luchtjes en de afvaltank
  heeft er ook geen moeite mee. Succes

  Reageer
  0
  0
 9. g

  Alle goedbedoelde wenken tenspijt moet ik toch berichten dat zwarte vlokken ook bij gebruik van de alternatieve middelen zoals azijn met afwasmiddel dat ik al jaren gebruik wel in het spoelreservoir ontstaan. Het verwijderen ervan is vrijwel onmogelijk want aftappen zoals voorgesteld kan niet grondig gebeuren omdat de uitloop aan de bovenzijde van het reservoir zit. Reiniging van de verstopte sproeiuitloop is buitengewoon lastig waarbij de kleine onderdelen gemakkelijk zoek raken. In de toiletpot vallen en niet meer bereikbaar zijn. Ga nu de HG schimmelwering maar eens proberen. Thetfort biedt geen behoorlijke alternatieven is mij gebleken.

  Reageer
  0
  0
 10. m

  Eén van de veroorzakers van de zwarte vlokken is de aqua rinse van Thetford zelf. We hadden een caravan waarin het niet gebruikt werd en we hadden geen last van vlokken. We zijn het in de volgende wagen gaan gebruiken en we kregen last van vlokken. Na het schoon spoelen van het reservoir zijn met de aqua rinse gestopt. Met als resultaat geen vlokken meer!!

  Reageer
  0
  0
 11. R

  In plaats van toiletvloeistof doen wij ook afwasmiddel+azijn in het toilet.
  Bovendien is azijn heel goed voor veel verschillende doeleinden.
  Half azijn+half water en een nacht laten staan zou mogelijk ook kunnen helpen.
  Het is het proberen waard, baat het niet schaadt het niet moet je maar denken.

  Reageer
  0
  0
 12. V

  Ja maar wat is verhouding dan ?

  Reageer
  0
  0
 13. WP
  Wil Prins

  Ik had er ook veel last van maar het is verdwenen met de HG schimmel verwijderbaar. Gebruiken we ook voor de wasmachine. Werkt super goed.

  Reageer
  0
  0
 14. HE
  Hennie Eerhart

  Voeg een scheut afwasmiddel toe aan het spoelwater. Rijd een blokje rond met de caravan zodat het water goed in de spoelwatertank klotst en pomp dan het reservoir leeg. Geheid dat de vlokken dan loskomen en je ervan verlost bent. Je zult ook zien dat de waterstraal krachtiger is. Vul de tank nog een keer met een paar liter gewoon water en laat dat via het aftappijpje weglopen. Dan verdwijnen ook de vlokken die onder in de tank zwerven. Doe dat scheutje afwasmiddel ook in je tank als je op vakantie gaat. Je toilet ruikt ook met het afwasmiddel fris en je hebt geen algengroei meer in je tank. Ik heb mijn voorraadje zogenaamde “Aqua Rinse Toiletvloeistof” bij het chemisch afval gezet. Deze middeltjes bevorderen de alggroei wordt alom gemeld.

  Reageer
  0
  0
 15. L

  Wij gooien azijn en afwasmiddel als toiletvloeistof in het reservoir.
  Nooit geen zwarte vlokken.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Zwarte vlokken in toilet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht