ACSI FreeLife

Menu

V&A: Hoe vaak onderhoud aan koelkast?

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Johan Swinnen uit Tessenderlo (België):

In mijn camper heb ik een koelkast van het merk Dometic. Nu hebben ze mij verteld dat deze om de twee jaar een onderhoudsbeurt nodig heeft. Is dat zo? Bij een koelkast in huis hoeft dit toch ook niet?

Antwoord van Joop:

De koelkast in de keuken thuis is principieel anders dan die in de recreatie gebruikelijk is. Je hebt een compressiekoelkast in de keuken (die hoor je) en een absorptiekoelkast in de camper (stil). Een absorptiekoelkast werkt bovendien zowel op netspanning als 12 volt als gas. Deze drie energiebronnen werken volkomen onafhankelijk van elkaar en mogen niet gelijktijdig ingezet worden. Een keukenkoelkast werkt louter op netspanning. Een nadeel van de absorptiekoelkast is dat deze bij hoge omgevingstemperatuur slechter gaat werken. Dit gebeurt niet omdat er iets mis is met de koelkast, maar dit is te wijten aan het systeem.

Onderhoud

Tot zover informatie over de verschillen tussen de koelkasten, nu jouw vraag over onderhoud. Wat telt is het onderhoudsvoorschrift van de fabrikant. Over het algemeen heeft zowel een absorptie- als een compressiekoelkast geen service nodig over een tijdbestek van vele jaren.

Uitzondering: als een absorptiekast heel veel op gas gebruikt wordt (propaan is een schoon gas, maar LPG zonder filter kan vervuilende componenten bevatten) en bovendien in een stoffige omgeving gebruikt wordt, dan kan het brandersysteem vervuilen. Dit moet dan gereinigd worden. Dat is werk voor de vakman. Als service van de brander nodig is, merk je dit doordat de koelkast slecht presteert op gas en goed werkt op netspanning en 12 volt.

Als de kast niet presteert op alle drie voedingen is het koelsysteem waarschijnlijk lek, maar dat is niet door een servicebeurt te voorkomen. Niet werken op netspanning of 12 volt kan wijzen op een defect warmte-element. Dat kan eeuwig mee gaan of volgende week de geest geven. Dit is niet afhankelijk van een servicebeurt op z’n tijd dus.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

  1. m

    ik heb een ventilator geplaatst achter de frigo en dit help goed bij hoge temperaturen

    Reageer
    0
    0

Praat mee: V&A: Hoe vaak onderhoud aan koelkast?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht