ACSI FreeLife

Menu

V&A: Boiler met tikkend geluid

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Vraag van Frank van der Veer uit Amsterdam:

Mijn Trumatic C3402 boiler maakt een tikkend geluid tijdens het opwarmen. Het lijkt of er een ventilator aanloopt. Soms weigert de installatie om aan te slaan. Kan ik hem blijven gebruiken totdat een deskundig persoon dit heeft verholpen?

Antwoord van Joop:

Het tikken kan tijdens het opwarmen hoorbaar zijn, wanneer het metaal van de verbrandingskamer uitzet, of wanneer de ontsteker blijft vonken als de brander niet meteen aanspringt. Wanneer de installatie niet start, kan dit diverse oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende is een batterij van de ontsteking die leeg is of slecht contact maakt.

Als dat niet de oorzaak is, laat dan een vakman naar de installatie kijken. Dit is geen werk voor een leek, en zelfs niet voor een handige doe-het-zelver. Een gouden regel is: handen af van de gasinstallatie, behalve voor het wisselen van de gasfles!

Het eventuele aanlopen van de ventilator is snel op te sporen door hem niet aan te zetten. Als het geluid dan uitblijft, loopt hij vrijwel zeker aan en moet u hem niet meer gebruiken.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

Praat mee: V&A: Boiler met tikkend geluid

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation