ACSI FreeLife

Menu

Ramen en deuren schoon; hoe doe je dat?

Met de juiste zorg gaan ramen en deuren jarenlang mee. Dat onderhoud hoeft helemaal geen uren te duren – less is soms letterlijk more.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
4
4
ReactiesPraat mee

Je hebt geluk: bij het onderhoud van ramen en deuren kun je amper iets fout doen. Vooral hedendaagse deuren behoeven nauwelijks aandacht. En als er na verloop van tijd schade optreedt, is dat meestal te wijten aan verkeerde reinigings- of onderhoudsmiddelen – even opletten, dus.

Niet meer dan een drupje

Bij deuren, kleppen en ramen is het van belang om de rubberen afdichtingen met de juiste onderhoudsproducten soepel te houden. Gebruik voor het rubber in geen geval middelen die siliconen bevatten maar een gespecialiseerd preparaat. Pas op bij het smeren van sloten en scharnieren. Een duidelijk geval van ‘less is more’: te veel olie zorgt ervoor dat de kunststof in het vergrendelingsmechanisme uitzet, waardoor het slot of scharnier minder goed functioneert.

Scharnieren met een draaias in een kunststof omhulsel hoeven in het geheel niet te worden gesmeerd. Draaiassen die sec in hun aluminium behuizing zitten, hebben wel wat smering nodig. Een paar druppels universele olie is genoeg.

Kunst(stof) en vliegwerk

Ramen van kunststof zijn kwetsbaarder dan glazen oppervlakken en vertonen dus sneller krasjes. Gebruik bij het poetsen daarom altijd rijkelijk water en voor het drogen een zeem of zachte doek. Voor aangekoekt vuil raden fabrikanten een dunne zeepoplossing aan, verkrijgbaar in de kampeerwinkel.

Schoonmaakmiddelen voor glas bevatten in de regel alcohol en zijn daarom taboe. Eventuele krasjes verwijder je met een speciale acrylglas-politoer. Vocht tussen de ramen komt geregeld voor en duidt er niet per se op dat het venster niet waterdicht is. Deze condens verdwijnt meestal na verloop van tijd vanzelf.

Op een kiertje

Ten slotte nog een tip voor verduisteringsrollo’s. Als een rollo bij felle zonneschijn gedurende langere tijd gesloten blijft, kan het raam door oververhitting schade oplopen. Zet het raam daarom indien mogelijk op een kier, of laat de rollo of het overgordijn open. Loop alle ramen en deur minstens eenmaal per jaar na. Controleer alle dichtingen en losse onderdelen.

Grote ramen open en sluit je het best door eerst in het midden druk uit te oefenen en pas daarna op de randen. Deurslot en -scharnieren hoeven doorgaans niet gesmeerd te worden. Integendeel, olie doet de kunststof onderdelen uitzetten. En gebruik voor acrylglas onder geen beding reinigingsproducten met alcohol, benzine of andere oplosmiddelen. Veel succes schoonmaken!

Tekst en foto: Dieter S. Heinz, MPS

Praat mee

 1. t.
  toos .v.d.steen

  ik wil mijn geverfde deuren schoonmaken deze strepen altijd als ik ze gewassen heb weet u een goede oplossing

  Reageer
  0
  0
 2. t.
  toos .v.d.steen

  ik wil mijn geverfde deuren schoonmaken zonder strepen wat kan ik het beste gebruiken

  Reageer
  0
  0
 3. KH
  Karin Hoek

  Beste Dieter S. Heinz,

  Sinds vorig jaar importeer ik hele goede schoonmaakdoekjes uit de VS. Ik ben dat gaan doen omdat ik er zelf zo enthousiast over was, maar het bedrijf verzond niet buiten de VS. (een ongewone manier om een bedrijf te starten misschien??)
  De doekjes zijn gemaakt van geperste microvezel en heel glad. Ze krassen absoluut niet. Ik maak er mijn bril mee schoon en lap er de ramen mee, ook van onze caravan! Verder zijn ze heel goed bruikbaar voor alle andere gladde oppervlakken, zoals rvs, tegels, etc. Mag ik u verwijzen naar streeploospoetsen.nl En als u zelf eens zo’n doekje wilt proberen, stuur ik u er met plezier een op.
  Met vriendelijke groet,
  Karin Hoek

  Reageer
  0
  0
 4. J
  J.J.v.d.Rijst

  Geachte heer,

  Waarom mag geen siliconen worden gebruikt? Ik spuit mijn rubbers van auto en caravan altijd in om vastvriezen te voorkomen. Dit heb ik jaren eerder als advies gekregen.
  Graag ontvang ik antwoord hierop.
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  Groeten,
  J.J.v.d.Rijst

  Reageer
  2
  0

Praat mee: Ramen en deuren schoon; hoe doe je dat?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation