ACSI FreeLife

Menu

Koelkastonderhoud; hoe doe je dat?

Naast op elektriciteit moet je koelkast op gas perfect werken, maar daarvoor moet wel de brander goed werken. Koelkastonderhoud is daarom een belangrijke klus.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Freezer door

ACSI FreeLife legt hier kort uit hoe je de koelkast onderhoudt. Voor het hele artikel, inclusief verklarend beeldmateriaal bestel je ACSI FreeLife Magazine 3-2015, die bovendien vol staat met eindeloos veel meer kampeerplezier.

1

Ventilatierooster openen

Op ventilatieroosters van oudere modellen helpt een muntje om de draaiknop 90 graden te draaien en zo te ontgrendelen, nieuwere modellen hebben een schuifje.

2

Rookkanaal reinigen

Achter het bovenste ventilatierooster moet je bij het T-vormige uiteinde van het rookkanaal kunnen komen. Draai de kruiskopschroef los en trek het spiraalvormige element eruit en maak beide goed schoon. Maak in ieder geval ook het rookkanaal goed schoon als je de brander reinigt.

3

Reservoir voor condenswater legen

Klik het reservoir voor condenswater naar boven los. Je moet het regelmatig legen. Als het overloopt, kun je schade krijgen aan de onderkant en het middendeel van het koelsysteem. Tip: leidt het slangetje door het rooster heen naar buiten, waardoor het water naar buiten kan overlopen. Nieuwe modellen hebben een klipje in het rooster.

4

Brander reinigen

Draai links vooraan de kruiskopschroef los. Bij sommige modellen moet de schroef op het paneel links achter los of aan de rechterkant moeten er twee ronde plaatjes uit hun houder gewipt worden.
Vaak verstopt een spinnenweb de brander. In dit soort gevallen schoonmaken met een zachte borstel. Brander en houder schoonmaken met perslucht (compressor). De brander niet met een draadje of spijker schoonmaken! De vlam moet diepblauw branden.

bestel magazine

Praat mee

 1. I

  Wij hebben ook een koelkast probleem op gas.
  Hij brandt mooi blauw maar koelt niet.
  Zo is het een verwarmingskast.
  Op elektrisch werkt hij goed.

  Reageer
  15
  2
 2. BH
  Bert van Helden

  Een koelkast koelt veel beter op gas,maar kan mij iemand vertellen wat het verbruik aan gas is naar 3 weken gebruik op gas ???
  En hoe je kunt zien of de koelkast aan is,bij mij zit geen controle oogje in de koel kast binnen zo als bij die oudere koelkasten,dat je kan zien dat hij brand.

  Reageer
  0
  2
  1. R

   Is afhankelijk van het model. Staat in de gebruiksaanwijzing

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Koelkastonderhoud; hoe doe je dat?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht