ACSI FreeLife

Menu

Getest: verbrandingstoilet Cinderella Motion

Met verbrandingstoilet Cinderella Motion is het legen van de cassette van jouw caravan of camper kinderspel. Het enige wat overblijft is een hoopje as.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
toilet motion big

ACSI FreeLife test het apparaat van € 4000.

Verbranding

Het idee is geniaal maar niet nieuw: je uitwerpselen verbranden in plaats van dumpen in hun oorspronkelijke vorm. Verbrandingstoilet Cinderella Motion zorgt ervoor dat er zelfs na wekenlang gebruik niets dan een hoopje steriele as resteert.

Daar hangt wel een prijskaartje aan: inclusief inbouw zo’n € 4000. Het apparaat is 510 millimeter hoog, 390 millimeter breed, 590 millimeter diep en 20 kilogram zwaar en zou probleemloos in elke toiletruimte waar een Dometic of Thetford staat moeten passen.

Nodig: stroom en brandstof

We testen de Cinderella Motion in een nog ongebruikte toiletruimte. Voor de 12 volt-stroomvoorziening zorgt een voeding, de benodigde brandstof komt uit een gasfles van 11 kilogram. De voeding zorgt aanvankelijk voor problemen. Ingesteld op een kleine 13 volt (het bereik ligt tussen 11,0 en 14,4 volt) onderbrak het toilet geregeld de verbranding, waarna het apparaat uitschakelde.

Kortom, zonder betrouwbare 12 volt-voorziening inclusief laadmogelijkheden via netstroom of zonnecellen kan het apparaat haperen. De technische gegevens vermelden 1,3 ampère voor de verbranding en 0,005 ampère in standby-modus.

Servicemodus

In zulke gevallen, of als de puntzak inclusief inhoud klem zit, komt de servicemodus van pas. Die reageert echter alleen als de verbrandingsruimte afgekoeld is. Het gebruik van die speciale papieren puntzak is overigens verplicht. Deze voorkomt dat de doorgang van roestvrij staal in contact komt met fecaliën. Het toilet wordt standaard geleverd met 500 exemplaren, die je voor gebruik enkel nog voorzichtig in de juiste vorm moet drukken en in het toilet moet plaatsen.

Zodra je de wc-bril omhoog doet, activeer je het apparaat, te horen aan de brander die in werking treedt. Je trekt door met een druk op het pijlsymbool. Hierop gaat het valluik (rammelend) open en roetsjt de puntzak, mits zwaar genoeg, in de verbrandingskamer onderin. De brander schakelt naar vol vermogen en met een plop ontsteekt de vlam. De rook verdwijnt via een schoorsteen op het dak. Behalve geluid produceert Cinderella echter ook geurtjes, al filtert de katalysator het meeste er wel uit.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Hoe lang duurt het?

In onze test was de 3 kW-brander twee uur bezig met een worst van 100 gram en 300 milliliter water. Over een kleinere hoeveelheid biomassa met een scheut water deed Cinderella 45 minuten. Terwijl de brander bezig is kun je het toilet overigens gewoon gebruiken. Per verbranding verbruikt Cinderella zo’n 110 gram gas. Ter vergelijking: een Truma S 3004-verwarming verbruikt op de hoogste stand, dus ook bij 3 kW vermogen, 280 gram gas per uur. Zodra de brandkamer van de Cinderella Motion heet genoeg is, dooft de vlam.

Gematigd enthousiast

Het resultaat mag er zijn: er blijft effectief alleen maar as over. De ingebrande plekken komen door de zeer vette worst, bij normaal gebruik heb je daar geen last van. Maar toch: de hoge prijs, de geurtjes en geluiden en het stroom- en gasverbruik temperen ons enthousiasme. Op de meeste campings en standplaatsen is zulke zelfvoorzienigheid ook helemaal niet nodig, daar kun je de cassette van het toilet gewoon ouderwets legen. En als je in de wildernis op pad bent, kun je de stroom en het gas wel beter gebruiken.

Tekst & foto’s: MPS, Ingo Wagner

 

Praat mee

 1. CE
  Cokke Engelhart

  Ls, hebben jullie de nieuwe variant op gas al getest? Zoja jullie resultaten graag. Wij zij zoekende om onze telfort ervoor te vervangen.
  Met vriendelijke groet

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Getest: verbrandingstoilet Cinderella Motion

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht